Овочі-Ягоди-Сад

Надрання картопля

Надрання картопля
 
Олександр Верескун

Одноосібний господар Олександр Верескун із селища Нова Маячка Олешківського району Херсонської області вирощує 1,5 га надранньої картоплі, по 0,75 га під плівкою та агроволокном.

 

— Вирощувати надранню картоплю на великих площах недоцільно, адже збут її незначний, — розповідає господар. — На початку травня оптова ціна становила 40 гривень за кіло, але купували картоплю мало. На початку червня ціна знизилася до 6–7 гривень, водночас зріс попит та врожайність. Товар продаю на ринках у Копанях та Новій Каховці, приїздять оптовики з Білорусі та Молдови.

 

Пророщування бульб

 

Восени Олександр Верескун щороку купує оновлений насіннєвий матеріал у спеціалізованих господарствах Чернігівщини, зберігає його в овочевих сітках у погребі. Орієнтовно 10–15 січня заносить посадкову картоплю в теплий та світлий коридор будинку. Розкладає бульби в ящики шаром до 10 см, штабелює в кілька ярусів. Час від часу ящики нижніх та верхніх ярусів міняє місцями, щоб рівномірно розподілялося денне світло.

 

Підготовка ґрунту до посадки

 

Ґрунт під надранню картоплю готують восени. Проводять оранку на глибину 22 см, потім обробляють культиваторами на глибину 8–12 см, вручну викопують лунки через 18–20 cм в рядку, з міжряддям 55 см для плівки і 60 см — для агроволокна. Ґрунт із заздалегідь накопаними лунками навесні краще просихає.

 

Оскільки на полі поширений вовчок звичайний, перед посадкою картоплі проти нього вносять у ґрунт препарат Рембокс із розрахунку 50 кг на 4 га.

 

Сорти

 

Вирощують ранні сорти картоплі Тирас і Рів’єра. Намагаються садити першу репродукцію фракцією понад 3 см: така дає 15–17 бульб із куща, тоді як друга репродукція — 10–12. На сотку йде 30–35 кг, тобто 3–3,5 т на гектар. Висаджують картоплю залежно від температури в середи ні лютого або на початку березня.

 

— За надраннього висаджування на поле неможливо заїхати трактором або зайти ногами. Наші люди придумали, як це зробити: беруть дерев’яні дощечки розміром 30 на 40 см, на які закріплюють лямки для чобіт, — пояснює господар.

 

Ящик із насіннєвою картоплею чіпляють тросом до лебідки та електромотора. Садять картоплю вручну, лунки загортають сапкою.

 

Коли поверхневий шар ґрунту просихає, працюють дворядною картоплесаджалкою. За півдня дві людини нею можуть засадити гектар.

 

Одночасно із садінням бульб у рядки вносять нітроамофоску із розрахунку 350 кг/га.

 

Ділянки обприскують гербіцидами Гезагард з витратною нормою 3–4 л/га або Зенкор — 0,5–1,5 кг/га.

 

У міжряддях прокладають крапельну стрічку.

 

Накриття

 

Через 3 м на кожні 4 рядки розставляють дуги розміром 3,2 м. Їх накривають плівкою українського виробництва. Щоб вітер її не порвав, поверх накидають агроволокно та прикопують краї.

 

Підгортання проводять один раз, коли кущі мають висоту 15 см.

 

Проти колорадських жуків картоплю не обробляють, оскільки шкідник виходить на поверхню ґрунту, коли надранню картоплю вже викопали.

 

У спекотну погоду тунелі провітрюють, піднімаючи плівку.

 

Перед збиранням урожаю дуги з плівкою знімають. Плівку зберігають у погребі.

 

Накриття агроволокном щільністю 23 г/м2 дає удвічі більший урожай, але на тиждень пізніше.

 

Для агроволокна дуг не встановлюють, просто розкладають його на землі й прикопують краї. Чим тугіше матеріал натягнений, тим довше служитиме. Ширини 6,35 м вистачає, щоб накрити 9 рядків. 100-метровий рулон розходиться на 6 соток.

 

Знімають агроволокно на початку збирання врожаю. 

 
 

Врожай

 

Сорт Рів’єра починають копати на початку травня. Трохи пізніше, як відцвіте, підкопують і Тирас. Копають невеликими партіями, мірою появи покупців. На продаж фасують у пластмасові ящики по 10 кг.

 

— Цього року були заморозки, тому зібрали лише 1,8–2,5 т з гектара, — розповідає господар. — У кращі роки надрання картопля давала по 4–5 т із гектара.

 

На місце надранньої картоплі висаджують розсаду солодкого перцю, баклажанів, пізньої червоноголової та білоголової капусти.

 

Озима цибуля

 

Господар вирощує також озиму цибулю та моркву пізнього строку посіву на площі 1 га.

 

— Озимою цибулею вигідніше займатися, ніж ранньою картоплею, — вважає Олександр Верескун. — Із сотки отримую 800–900 кілограмів цибулі, і тільки 200–300 кілограмів картоплі.

 

Перед сівбою цибулі вносять 200 кг нітроамофоски.

 

Сіють не раніше 15 і не пізніше 25 серпня. Орендована фреза формує гряди. Теж взятою в оренду вакуумною сівалкою висіває 1,2 млн насінин на 1 га. Вирощує морозостійкий гібрид Вольф F1 (Nickerson Zwaan). Цей гібрид витримує мінус 22 °С без снігового покриву. Щоб цибуля гарно перезимувала і не застрілкувала, у зиму вона має ввійти з 3–4 перами. Якщо перо переросло, весною піде стрілка і буде недобір урожаю. Якщо восени перо не доросло, великий відсоток вимерзає.

 

У міжряддя кладуть крапельну стрічку з отворами через 20 см.

 

Посіви обробляють баковою сумішшю із гербіциду Стомп 330 проти злакових бур’янів і інсектициду Нурелл Д проти цибулевої мухи. Обробки проти цього шкідника повторюють щотижня, поки не наросте гарне перо.

 

Восени посіви цибулі не підживлюють.

 

Щоб раніше отримати цибулю, на початку лютого посіви накривають агроволокном щільністю 30 г/м2.

 

Через місяць його знімають і починають підгодовувати. Вносять ортофосфорну кислоту, щоб у цибулі була добре розвинена коренева система. Для цього ж через день вносять біостимулятор Ратіофарм.

 

Навесні вносять азот (у вигляді Аміачної селітри або Карбаміду) у два етапи, локально, але не пізніше III декади квітня. Пізніше азот рослинам не потрібний, оскільки він затримує достигання.

 

Із фунгіцидних обробок проти пероноспорозу, гнилі денця вносять Квадріс, або Дерозал і Бенорад. Дерозал по листу, Бенорад з краплинним поливом. Потім посіви двічі підживлюють Карбамідом. У період наростання цибулини вносять комплексне водорозчинне добриво Мультикроп.

 

Коли у цибулі починає вилягати перо, посіви оброблють десикантом Реглон Супер 150 SL.

 

Урожай збирають на початку червня. Спочатку зрізують листя косаркою КИР-1,5, потім бритвоподібними лапами підкопують цибулини.

 

Викопані товарні цибулини не сушать, а упаковують у овочеві сітки по 20 кг і одразу продають оптом покупцям із Білорусії та Молдови.

 

Після озимої цибулі господар посіяв пізню моркву Абако F1 (Seminis).

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, вересень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ