Овочі-Ягоди-Сад

День поля в Забарівському

День поля в Забарівському
 
 

Щороку в спекотну літню пору напередодні збирання врожаю другого хліба картоплярі з усієї України приїздять на північ, у картопляні краї, на поля гостинного господаря Олександра Миколайовича Свідельського. Адже саме тут, у ТОВ «Забарівське», що є насіннєвим господарством компанії «Солана Україна», закладається успіх виробничників на наступний рік: тут вирощують насіннєву картоплю.

 

З роками склалося так, що ця подія — не просто День поля. Це свято, яке збирає людей, об’єднаних спільною філософією праці та любов’ю до картоплі, українського картоплярства й української землі. Понад 150 майстрів картопляного бізнесу відвідали «Забарівське», щоб подивитися популярні сорти картоплі та ознайомитися з новинками компанії «Солана», обмінятися досвідом вирощування культури.

 

ТОВ «Забарівське» обробляє 400 га землі, 180 га з яких займають посадки насіннєвої картоплі різних сортів. На питання, чому саме картопля стала основою бізнесу, Олександр Миколайович відповідає: «Це другий хліб українців. Картопля радує потужним ростом, приємно дивитися на її стебло, спостерігати, як воно кріпне. Коли я заглядаю в кущ і бачу, як там наростає картопля, то відчуваю, наскільки важливою і корисною справою займаюся».

 

На заході були присутні гості не тільки з України, а й з Білорусі, Киргизстану, Узбекистану, Ірландії та інших країн. Постачальники МТР продемонстрували системи захисту та живлення картоплі, техніку для підготовки ґрунту, посадки, обприскування, технології від етапу висаджування до збирання картоплі та закладання її на зберігання. Директор компанії «Солана Україна» дуже детально розповів про характеристики сортів для свіжого ринку та переробки, дав надзвичайно корисні агрономічні поради щодо технології їх вирощування. Правильний вибір сортів для ринку України і стан насіннєвих посадок, до того ж на богарі, викликали добрі захоплення і здивування. Найбільше гості були вражені якістю та врожайністю картоплі: під деякими кущами нараховували до 60 бульб!

 

Господар Олександр Свідельський пояснює секрети хороших урожаїв: «Якщо хочеш зробити щось вартісне, треба працювати якісно, обирати сферу, якою мало хто займається. Через те я пішов у насінництво. До нас приїздить багато клієнтів, яким ми можемо запропонувати великий вибір сортів для столового споживання та для переробки. Наші гості побачили, що насіння здорове та перспективне. Більшість клієнтів задоволені повертаються до нас з року в рік, купують сорти від «Солани» та мають гарні результати на полях, виростивши продовольчу картоплю».

 

Після завершення практичної частини гості заходу ще довго спілкувалися та радилися у професійних питаннях за святковим столом, де господар Олександр Миколайович традиційно пригощав святковим кулешем, майстерно зготованим на вогнищі.

 

 

Говорить експерт

 

Олександр Кириндась, перший заступник директора ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія»

 

Картоплею займаємося з 2010 року, вирощуємо її на площі понад 600 га. Наше господарство входить до десятки найбільших виробників картоплі в Україні. З компанією «Солана» співпрацюємо вже багато років, тому вважаємося не лише партнерами, а й друзями. Як потужний виробник ми зацікавлені в якісному посадковому матеріалі. Щоб зрозуміти, наскільки він якісний, потрібно приїздити й дивитися на нього прямо в полі. Саме тоді можна об’єктивно оцінити стан рослин. Рік за роком ми спостерігаємо, як показує себе в наших умовах той чи інший сорт, яку дає врожайність, яких потребує затрат та який попит має в населення. У господарстві маємо хороше сховище на 16 тис. т продукції. Співпрацюємо із замовниками на чіпсові сорти та вже спостерігаємо інтерес серед населення: люди розуміються на сортах та приходять до нас за новинками.

 

Руслан Птащенко, «Агромікс КР», Волинська обл.

 

Я багато відвідую спеціалізованих Днів поля, але цей захід вважаю найприємнішим в Україні. Господар і організатори завжди настільки професійно, пізнавально та душевно все влаштовують, що коли приходить час Дня поля, то без зайвих роздумів їду отримати нову інформацію, поспілкуватися з колегами, перейняти досвід та корисно провести час серед професіоналів своєї справи. У своєму господарстві у Волинській області вирощуємо продовольчу та чіпсову картоплю на 61 га, найкращими вважаю сорти Лабелла, Аурея та Опал.

 

 

Микола Римарчук, директор ПСП «Амарант-Агро», Київська обл.

 

Із компанією «Солана» ми співпрацюємо з 2003 року. Останнім часом насіння купуємо тільки в «Солани», в її насіннєвих господарствах, хоча раніше також садили свою картоплю. Відповідно, мені цікаво побачити, де вирощують посадковий матеріал, який я висаджуватиму наступного року. Крім того, такі заходи дають зрозуміти, що завжди є чому повчитися і що нового почути. Порадитися в телефонному режимі — це одне, але коли я спілкуюся зі спеціалістами особисто, виражаю свої емоції й бачу емоції друзів і колег, то це додає енергії і здоров’я.

 

На насіннєвому полі ТОВ «Забарівське» я побачив чудовий урожай. Мене це радує, адже я розумію, що й сам матиму відповідні результати від цього насіння вже на своєму полі. У гостей перехоплювало подих, коли вони бачили врожайність і якість картоплі під кожним викопаним кущем.

 

Наше ПСП «Амарант-Агро» вирощує весь борщовий набір, а також сою та пшеницю. Під овочами маємо до 200 га землі, під картоплею – 47 га. Картопля й овочі потребують доволі дорогих вкладень у технології, що ризиковано, але все-таки дають більшу прибутковість.

 

Анна Бірюшкевич, господарство «Весна Енерго», м. Полоцьк, Білорусь

 

Ми проїхали майже через усю Білорусь, щоб потрапити на цей День Поля. Хотіли подивитися, як вирощують картоплю в Україні, порівняти з нашими технологіями. Я також вирощую сорти картоплі компанії «Солана». Звісно, бачу дуже велику різницю в розвитку рослин, адже моя картопля зараз іще цвіте, тоді як на цьому полі вже видно, що буде під кущем. Дуже сподобалися технології, які застосовує ТОВ «Забарівське»: і посадка, і догляд, і захист, і взагалі організація заходу та люб’язність українських господарів.

 

 

Юлія Довгопол

журнал “Плантатор”, вересень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ