Тваринництво

Як зменшити кульгавість корів і мінімізувати втрати ферми від хвороб

На чотирьох ногах

На чотирьох ногах
Хью МакКонахі проводить майстер-клас із розчищення ратиць

Як зменшити кульгавість корів і мінімізувати втрати ферми від хвороб — про це йшлося на міжнародному практикумі в Терезине

Здоров’я корів безпосередньо впливає на прибутковість ферми. Адже кульгава корова з ураженням 4-го ступеня не додає 15–20% молока, а з ураженням 3-го ступеня — 10%. Крім того, кожен випадок кульгавості має пролонговану дію і завдає суттєві збитки фермі через витрати на лікування, порушення відтворення, вибракування та збільшення потреби в ремонтному молодняку. Діагностування кульгавості на ранніх стадіях дозволяє вчасно пролікувати тварину й уникнути вибракування, а запровадження на фермі комплексу профілактичних заходів мінімізує кількість випадків хвороби і, відповідно, збитки.

Ольга Гусєва

Саме темі оцінювання здоров’я ратиць і діям на запобігання кульгавості був присвячений міжнародний практикум, який організували Zinpro Corporation спільно з компанією «Альфа-Вет». Доповідачами на ньому були Ольга Гусєва, менеджер із напряму ВРХ в Росії та країнах СД Zinpro Corporation і доктор Хью МакКонахі, науково-технічний фахівець із питань годівлі ВРХ у Європі, Північній Африці та Росії, Ближньому Сході. Також організатори провели професійний майстер-клас із функціонального розчищення та лікування корів із захворюваннями ратиць на базі молочнотоварної ферми ТДВ «Терезине». Щоб послухати рекомендації фахівців міжнародного рівня до Терезиного завітало кілька десятків представників різних господарств країни — від спеціалістів до генеральних директорів.

Проблеми транзиту

Будь-яку молочнотоварну ферму успішною роблять високі показники продуктивності, відтворення і збереження стада. «За цими показниками стоїть здорова тварина, що ходить на чотирьох ногах і споживає багато сухої речовини, — зазначила пані Ольга. — Якщо ви й далі вибраковуєте тварин не завчасно, а вимушено, то слід пошукати причини — тільки так можна уникнути втрат надалі».

Серед основних причин «списування» корів — зниження відтворення, хвороби вимені, кульгавість і низька продуктивність, що є наслідком трьох попередніх чинників. Кожна хвороба «влітає» господарству в копієчку: утримання неплідної корови коштує 2–5 доларів/день, а кульгавість обходиться у 333 дол./місяць.

До того ж основні захворювання виникають у транзитний період, 75% з них — у перший місяць після отелення. У річному циклі корови транзитному періоду належить 20%, але від нього залежить 80% успішності лактації, а також рівень продуктивності, здоров’я та якість телят. Причинами захворювань є помилки у менеджменті, утриманні та годівлі тварин. Так, до зниження споживання сухої речовини (СР) може призвести тепловий стрес, незручний лежак, кульгавість. Але поганий апетит у корови — лише верхівка айсбергу. Так, тепловий стрес упродовж тривалого періоду запускає ланцюжок реакцій: знижується споживання СР — виникає дефіцит енергії, навантаження на печінку зростає — починається кетоз і дистрофія печінки; у рубець потрапляє менше слини — починається ацидоз, синдром дірявого кишківника, виразки сичуга і кишківника. Через збільшення споживання води на тлі зменшення споживання їжі виведення мінералів зростає в рази й виникає дефіцит мікроелементів; як наслідок — кульгавість, метрити та мастити, проблеми з осіменінням.

Тобто якщо в період із червня по вересень тварин не захистити від спеки, наслідки теплового стресу доведеться виправляти наступні чотири місяці, а господарство зазнає катастрофічних збитків. Тож доцільніше інвестувати у його профілактику в транзитному періоді. А саме — забезпечити охолодження тварин за допомогою вентиляторів і зрошення, перш за все — у накопичувачі, групах пізнього сухостою і новотелу; уникати переущільнення; мінімізувати час, проведений поза корівником; збалансувати раціон по енергії, протеїну і фракції; забезпечити вільний доступ корови до кормового столу і фронт годівлі не менше 75 см — не переміщувати корів з різних груп за 7–2 дні до отелення з метою запобігання виникнення конфліктів між тваринами; без потреби не надавати допомогу під час отелень; дотримуватись протоколу; для профілактики ацидозу влітку вводити буферні суміші з пролонгованою дією; проводити ранню діагностику захворювань; забезпечити корів необхідними мікроелементами.

Найкращим інструментом у роботі з тепловим стресом є хром: він посилює чутливість рецепторів до інсуліну, що сприяє збільшенню утилізації глюкози в крові. Тварини, забезпечені на клітинному рівні глюкозою, мають активнішу імунну систему та краще протистоять запальним процесам. Оскільки корови практично не засвоюють Cr із кормів, варто використовувати органічний хром, який засвоюється на 95%. Але хром працює тільки в тандемі з цинком. Для вироблення 10 тис. літрів молока/рік, корова має отримувати з кожним кілограмом СР 40 мг цинку (у період теплового стресу — 75 мг/кг СР). З доступних ресурсів цинку — оксидів і сульфатів у корови засвоюються всього 5–8 і 8–13% цинку відповідно. Увівши в раціон добавку, що має у своєму складі органічні мікроелементи, можна забезпечити корову всіма мікроелементами.

«Застосувавши комплекс перелічених заходів на фермі, ви покращите всі показники, знизите собівартість виробництва молока, зменшите витрати на лікування та вибракування», — підсумувала Ольга Гусєва.

Чому хворіють ратиці

Свій виступ доктор Хью МакКонахі супроводжував жартами й навіть імітацією на кульгаву корову. Утім, розмовляли про серйозну загрозу на кожній фермі — хвороби ратиць. «Уникнути кульгавості корів не реально, але їх відсоток повністю залежить від ефективності роботи ферми», — зауважив пан Хью.

Покращенню показників сприятиме регулярне оцінювання локомоції та виявлення корів із 3-м ступенем ураження. Вони — кандидатки на отримання 4-го ступеня ураження, але якщо їх вчасно виявити, провести обрізання ратиць і лікування, процес можна зупинити.

Найчастіше кульгавість виникає восени, після тривалого теплового стресу. Дослідження показали, що ураження інфекційного характеру виникають на початку лактації, та спричинені відсутністю лікування корів у сухостої. Ураження неінфекційного характеру зазвичай виявляють на 100–120-й день лактації, і є наслідком травм, неправильної постави чи надмірного навантаження на початку періоду отелення (тобто за 10 тижнів до виявлення проблеми). Тож варто перевіряти сухостійних корів на наявність проблем із кульгавістю, а новотільним створити особливі умови: крім перелічених пані Ольгою забезпечити оптимальну дистанцію до доїльної зали (до 150 м, інакше — скоротити кількість доїнь до двох разів у перші три тижні); скоротити тривалість оглядів до 40 хв.

Уникнути кульгавості

Усі ураження поділяються на чотири типи ураження, і до кожного з них призводять певні причини: виразка підошви (неналежне утримання корови); хвороби білої лінії (неякісна поверхня підлоги); пальцевий дерматит (підвищена вологість у приміщенні та погана гігієна підлоги); проблеми зі здоров’ям копит (виникають у транзитний період).

«Усюди, де я буваю, спостерігаю помилки в утримання корів, — розповів Хью МакКонахі. — Натомість дуже прості речі — правильна конструкція стійлових місць, зручна глибока підстилка, охолодження над стійловими місцями — сприяють тривалішому відпочинку корів і подовжують їх життя». Так, запобігти виразки підошви можуть рутинні заходи менеджменту, створення можливості для відпочинку корів мінімум 12 год/добу і вільного доступу до їжі, профілактичні обрізанням ратиць двічі на рік.

Чим гірша якість підлоги й довша дистанція до зали доїння, тим тонша біла лінія й чутливіша ратиця. Тож варто забезпечити максимальне прилягання ратиці до поверхні підлоги — наприклад, уникати покриття з бруківки чи настилів із бороздами завширшки понад 0,9 см. Тримати під контролем пальцевий дерматит дозволить чиста підлога і проведення копитних ван, зокрема для лактуючих корів і в сухостійний період. Кожна кінцівка має занурюватися не менше як чотири рази, тож оптимальна довжина копитної ванни має становити 3,6 м. Поєднання комплексу заходів щодо утримання корів зі згодовуванням добавок із мікроелементами дозволить досягти успіху в зменшенні випадків кульгавості. Адже цинк, хром, селен, мідь й інші мікроелементи відіграють важливу роль у формуванні здорового рогу ратиці.

Справи на фермі

Євген Лисенко

Те, що компанія Zinpro обрала для локації ТДВ «Терезине», не викликало ні в кого здивування. Адже це одне з найпрогресивніших підприємств у молочної галузі України. Екскурсію фермою провів Євген Лисенко, головний менеджер тваринницького комплексу в Терезине. Про головне — у бліцінтерв’ю.

Пане Євгене, що корисного для роботи почули на заході?

— Усі доводи Хью щодо профілактики захворювань ратиць правильні. І цій роботі ми приділяємо значну увагу. Двічі на рік проводимо профілактичні розчищення ратиць, за потреби — лікуємо, ніколи не ігноруємо такі проблеми. Двічі на день усі корови — дійне стадо, сухостійні корови, нетелі зі 180-го дня тільності — проходять копитну ванну з розчином мідного купоросу.

Утім, незаважаючи на всі заходи, все одно маємо проблеми копит у близько 5% поголів’я. Ось у Німеччині законодавством допускається до 15% хворих корів на стадо, а якщо продуктивність висока — то й більше. В Україні це залежить від фермера.

Молочні ферми часто акцентують на використанні сексованої сперми. Ви теж?

— На моє переконання, використання схеми осіменіння корів за протоколом «Овсинх» зводить нанівець усю роботу: призводить до суттєвого зниження показника осіменіння (за рік — з 60 до 15%) і тоді доводиться використовувати лише сексоване сім’я та брати нетелів. Тому наша позиція — осіменіння у виявлену циклічну (природну) охоту.

Для осіменіння використовуємо нідерландську сперму. Вимоги до характеристики сім’я залежать від завдань: якщо раніше нам потрібно було «відшліфувати» стадо для доїння на роботизованій фермі, то нині акцент робимо на здоров’я вимені.

Щороку на фермі народжується близько 800 телят, половина з них — телиці. Бичків ставимо на дорощування, якраз будуємо для них нове приміщення. Вирощування теличок і бичків дозволяє розвивати господарство у різних напрямах, а коли ти можеш запропонувати ринку різні види продукції — ти виграєш.

Як подбали про комфорт тварин?

— У всіх корівниках установлено бокові штори, у доїльній залі та в накопичувачі маємо вентилятори та зрошення. Наші корови відпочивають на гумових матах з «язичками», які імітують ефект поля, і стелимо шар соломи. Американці радять використовувати для підстилки пісок, але спробуйте полежати на холодному піску — комфортно вам буде? Якщо корова лежатиме вименем на холодному піску, хорошого не чекайте.

Хоча ми на ринку давно і здивувати нас чимось складно, все одно стараємося перейняти кращий досвід. Тому на закордонні ферми їздимо з рулеткою: побачили — поміряли — зробили в себе. Цього року в одному з корівників замінили напувалки на нові з підігрівом і підняли їх на висоту 1,40 см — тепер корови не можуть забруднити воду гноєм, хоча раніше навіть пробували залазити в них.

Для покращення годівлі уздовж корівників установлено хедлоки, частина з них — з фіксаторами. Раджу встановлювати хедлоки не прямо, а під кутом — таким чином збільшите фронт годівлі, менше доведеться підгортати корм, а корови не будуть змушені крутити головою врізнобіч, щоб дістати корм, і викривляти ноги, що негативно впливає на здоров’я ратиць.

Скільки видів кормів для ВРХ виготовляєте?

— Для дорослого поголів’я розробили чотири рецепти: по два для сухостою і для дійного стада, які відрізняються, зокрема, кількістю енергії. Також додаємо вітамінно-мінеральні добавки, залежно від потреб тварин і зважаючи на фізіологічний стан.

Для телят маємо окремий раціон — гранули, заряджені на ріст і розвиток м’язової тканини. Телят тримаємо в індивідуальних будиночках, випоюємо в середньому вісім тижнів: теличкам даємо по 8 л/день молока, а бичкам — на літр менше. Ми зареклися давати телятам молоко від карантинних корів, бо мали негативний досвід, тож нікому не раджу цього робити. Оскільки власного молока бракує, використовуємо замінник. Ринок пропонує різні ЗЦМ, і ми перепробували велику кількість. На жаль, використання деяких сумішей не давало стабільних приростів, спричиняло проблеми зі здоров’ям у телят, інколи доходило й до летальних випадків. Нині зупинили свій вибір на Спрейфо Excellent, отримуємо стабільно високі показники приросту телят, а надалі — вищу продуктивність у корів.

Які цілі ставить керівництво?

— На фермі утримуємо 2 тис. голів, із них 670 — дійне стадо. Середньодобові надої на дійну корову становлять 30 л з умістом жиру — 4,2%, білка — 3,4%. Середня тривалість використання корів — 3,5 лактації.

У найближчій перспективі прагнемо наростити дійне стадо до 800 голів і вийти на продуктивність 35 л.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ