Тваринництво

Мультибіотик в дії

Мультибіотик в дії

Введення в раціон птиці мультибіотичного препарату дало можливість звести до мінімуму отримання від несучок яєць другої категорії і кількість загиблих голів у стаді.  

Сучасне птахівництво — конкурентна і високотехнологічна галузь сільського господарства. Основна відмінна риса птахівництва в Україні — це стабільні нарощування обсягів виробленої продукції. Сучасний споживач дуже вимогливий до якості, зовнішнього вигляду і характеристики продукції, що виготовляється. Виробники м’яса і товарного яйця постійно вдосконалюють технології отримання продукції, яка б повною мірою відповідала вимогам всіх категорій споживачів. 

Світовий тренд птахівництва — істотне збільшення продуктивності птиці. Для високопродуктивних кросів, що швидко зростають, обов’язкова умова під час вирощування — це наявність збалансованих за поживними речовинами кормів, вільних від патогенних бактерій, цвілі, токсинів та якісної питної води. За вирощування птиці таких кросів без додаткового введення кормових добавок обійтися неможливо. Кормові добавки багатофункціональні: вони не тільки підвищують продуктивність птиці, але й підтримують її загальний стан здоров’я на належному рівні. 

Шлунково-кишковий тракт і продуктивні характеристики поголів’я 

Під час багаторічних досліджень встановлено, що мікрофлора кишківника птиці, особливо бройлерів, дуже нестабільна. Незначні порушення технології утримання, годівлі, зокрема погіршення якості кормів на тлі ураження їх мікотоксинами, призводять до зниження резистентності організму птиці до патогенних мікроорганізмів. Як наслідок, склад мікрофлори шлунково-кишкового тракту порушується, що сприяє безперешкодному розмноженню патогенів, які викликають різні дизбіози і, як наслідок, захворювання. 

На цьому тлі в кишківнику птиці спостерігається зниження вмісту десятків видів целюлозолітичних, амілолітичних, лактатутилізувальних й інших корисних мікроорганізмів, що викликає недолік продукованих ними ферментів, необхідних для повноцінного засвоєння кормів. 

Нормальна мікрофлора кишківника бройлерів сильно варіює на тлі оптимальних показників продуктивності. Це пояснюється відмінностями в структурі раціонів птиці, технологіями утримання та кормовими добавками, які застосовують у годівлі. За виникнення будь-яких дизбіозів або дизбактеріозів, викликаних порушеннями в раціонах, спалахами інфекційних захворювань, різними стресовими чинниками, склад мікрофлори різко змінюється. Нормофлора кишківника поступово знижується, і відбувається її заміщення умовно-патогенними або патогенними мікроорганізмами. Виникнення таких ситуацій вимагає обов’язкового введення в раціон птиці кормових добавок, ефективних для придушення патогенних бактерій. Під час досліджень встановлено, що в кишківнику клінічно здорової птиці на стадії ембріонального розвитку наявний широкий спектр різних умовно-патогенних і патогенних мікроорганізмів, включаючи ентеробактерії, актиноміцети, клостридії, дріжджі кандида, стафілококи, рикетсії, кампілобактерії і багато інших. В нормі вони не викликають захворювання птиці.  

Вплив мультибіотика на здоров’я і продуктивні характеристики птиці 

Сучасні технології кормовиробництва націлені на виготовлення кормових добавок, які характеризуються багатовекторністю дії. Повною мірою цим вимогам відповідає мультибіотик німецького виробництва Biolex®-MB 40, що являє собою порошок світло-коричневого кольору з характерним запахом пивних дріжджів. Він має виражені синергійно діючі властивості антибіотика, бактерицида, пребіотика, інактиватора ендота мікотоксинів. Застосовується препарат для балансування, підвищення засвоюваності поживних речовин, зниження токсичності й бактеріального обсіменіння кормів. Кінцева мета його розробки і застосування — поліпшення продуктивності та збереження сільськогосподарської птиці, підвищення рентабельності виробництва. 

Мультибіотик німецького виробництва належить до високотехнологічних кормових добавок. Він має добру змішуваність і термостабільність за теплової обробки; сумісний з компонентами комбікормів, лікарськими засобами; безпечний для отримання продукції птахівництва. 

Такий препарат характеризується різнобічним механізмом дії: β-глюкан стимулює клітинний і гуморальний імунітет, покращуючи стійкість до стресів і захворювань, знижуючи відхід і вибракування птиці, підвищує активність макрофагів в кишківнику, збільшує кількість захисних антитіл (IgA) у слизовій оболонці кишківника, підвищує титри антитіл під час профілактичної вакцинації. Biolex®-MB 40 позитивно впливає на кишкову мікрофлору, зокрема: маннанолігосахариди у складі препарату імітують поверхню клітин кишківника для зв’язування грамнегативних патогенних бактерій. 

Мультибіотик блокує патогенні бактерії, переважно сальмонели і колі бактерії (через що вони не можуть розмножуватися, стають нешкідливими і проходять кишківник транзитом), видаляє патогенні бактерії, щоб нормально розвивалася і розмножувалася корисна мікрофлора, знижує виділення токсинів і пошкодження клітин кишківника. У низці виробничих дослідів доведено вплив німецького мультибіотика на морфологію кишківника. Зокрема, встановлено, що мультибіотик стимулює зростання корисної мікрофлори травного тракту, тим самим впливає на структуру клітин і покращує їх роботу, відновлює пошкоджені ворсинки в кишківнику, нормалізує процеси травлення і обміну речовин, покращуючи продуктивність. Під час введення в раціон мультибіотик видаляє з кишківника патогенні мікроорганізми і продукти їх життєдіяльності, сприяючи зміцненню його слизової оболонки. Ефективність застосування цього препарату доведена на багатьох вікових і виробничих групах птиці. Відповідно, мета його застосування різна, залежно від виду птиці. 

Застосування мультибіотика на батьківському поголів’ї підвищує збереженість птиці, сприяє поліпшенню використання кормів, покращує якість племінного яйця та шкаралупи, особливо в кінці продуктивного періоду. 

Введенням мультибіотика до раціону курей-несучок можна досягти підвищення збереження птиці та повної реалізації її продуктивного потенціалу, покращення якості продукції, зниження небезпеки контамінації яєць сальмонелою та ліпшого використання корму. А додавання мультибіотика в раціони бройлерів та індиків м’ясних кросів сприяє підвищенню збереженості поголів’я та однорідності стада, титрів антитіл під час вакцинації, покращенню засвоюваності кормів з високим вмістом клітковини, збільшенню інтенсивності росту птиці. 

Виробничі випробування Biolex®-MB 40 в умовах ТОВ «Птахофабрика Поділля»

Для досліду використовували курей-несучок кросу Ломан Браун голландської селекції. Вік птиці на момент початку експерименту становив 173 діб. Птицю утримували в умовах одного пташника, відповідно до санітарно-гігієнічних вимог зазначеної вікової категорії несучок. Виробничий дослід тривав з грудня 2018 року по лютий 2019 року. Несучки отримували стандартний раціон, основними складовими якого були кукурудза і соняшниковий шрот, до рецептури якого додатково ввели Biolex®-MB40 з розрахунку 1,0 кг / тонну корму. Кормову добавку в зазначеній дозі кури-несучки отримували протягом 50 діб. На наступному етапі кількість введеного препарату знизили до 0,5 кг/тонну корму. Мінеральна і вітамінна поживність рецепта забезпечувалася мінеральними добавками і преміксом. У цілому комбікорми зазначених рецептів як за хімічним складом, так і за набором компонентів, відповідали нормативним вимогам і фізіології курей-несучок. 

Перед початком введення препарату протягом 13 діб проводили аналіз продуктивних характеристик птиці й кількості падежу в пташнику. Встановлено, що показники фактичної продуктивності були на 9,4% нижче планованої. Падіж птиці на 60% перевищував показники кросу цієї вікової групи. 

На першому етапі експерименту введення в раціон курейнесучок Biolex®-MB40 дозою 1,0 кг/тонну корму дозволило вирівняти показники падежу птиці щодо планованих показників кросу на 16-у добу отримання курми мультибіотика. Споживання цього препарату курями-несучкам протягом 13 діб дозволило знизити відсоток яєць другої категорії. У наступні періоди введення мультибіотика сприяло подальшому зниженню кількості яєць цієї категорії за пропорційного збільшення добірних яєць і яєць першої категорії (табл. 1). 

Таблиця 1. Вплив мультибіотика на продуктивні якості курей-несучок

Протягом 50 діб згодовування з кормом мультибіотика сприяло підвищенню показників продуктивності, при цьому відхід поголів’я в пташнику був мінімізований і не тільки не перевищував, а й був нижче планованих показників кросу. На 51-у добу вирощування птиці дозу мультибіотика знизили до 0,5 кг/тонну корму, що не вплинуло негативно на контрольовані показники (табл. 2). 

Таблиця 2. Вплив мультибіотика на продуктивні якості курей-несучок
(у разі зниження дози в раціоні)

Тенденції підтримки на мінімальному рівні падежу птиці та отримання максимальної кількості добірних яєць збереглися протягом 20 діб після введення в раціон курей-несучок мультибіотика Biolex®-MB 40 з розрахунку 0,5 кг/тонну корму. 

Від початку проведення першого етапу експерименту фактичні показники продуктивності були на 10,1% нижче від планованих показників кросу. Введення в раціон мультибіотика протягом 6 діб дозволило знизити розрив між зазначеними показниками на 1,9%. Така тенденція зберігалася протягом усього періоду введення препарату. 

Таким чином, додавання в раціон курей-несучок німецького мультибіотика дозволило повною мірою реалізувати генетичний і продуктивний потенціал птиці. Також вдалося підвищити якість і чистоту яєць. Виробничі випробування підтвердили економічність і ефективність Biolex®-MB40, використання якого в господарстві було також продовжено і після завершення описаного виробничого досліду. 

Людмила Нагорна, д-р вет. наук,
Сумський національний аграрний університет
Сергій Бондар, Олег Ворожбітов, компанія «АгроПлюсІнвест»

журнал “Наше Птахівництво”, липень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ