Овочі-Ягоди-Сад

Із дебютантів у фаворити

Із дебютантів у фаворити

Про особливості агротехнології вирощування огірків, зокрема про власний досвід випробування гібридів Капрікорн F1 і Мозаїк F1 турецької селекційної фірми Yuksel, розповідає один із відомих на Дніпропетровщині овочівників.

 

Рівно рік тому на базі агроцентру «Січ» закінчилося випробування гібридів огірків Капрікорн F1 і Мозаїк F1 фірми Yuksel. Чесно кажучи, із висновками не хотілося поспішати — не до кінця був упевнений, чи справді це успіх селекціонерів чи погодні умови 2012 року дозволили отримати і в першому, і в другому оборотах чудові результати. Потрібен був час, аби ще раз перевірити свої досліди.

 

2013 року ми знову провели розширений експеримент вирощування гібридів Капрікорн F1 і Мозаїк F1. На площі 200 соток капітальних теплиць поруч із давно перевіреними відомими гібридами від інших селекційних фірм посадили по тисячі рослин гібридів Капрікорн F1 і Мозаїк F1.

У першому обороті садіння провели з контейнерів у стадії трьох — початку четвертого листка, тобто в оптимальній фазі розвитку. Адже всім огірникам відомо, що розсада, що переросла, не тільки гірше приймається, а й не забезпечує повноцінний урожай. Хочу нагадати, що огірок — культура «теплих ніг». Тому ідеальним є садити розсаду, коли температура ґрунту перевищила +16 °С. Крім того, під час садіння припускаються жахливої помилки, сильно заглиблюючи рослину. Вона має бути посадженою так, щоб верхня частина вмісту субстрату контейнера була або в один рівень із землею, або на 0,5 см вище. За такого способу садіння ви уникнете прикореневих випадів і постійного ремонту насаджень. Під час садіння брали 10 г органо-мінеральних добрив на одну рослину в лунку і поливали РОСТ концентратом (5 + 5 + 5) + Секвіктал 1 + Байкал (пропорційно на 1000 л води 1 л +0,5 л +1 л). Усе це дозволило запрограмувати хороший старт, щоб рослина росла не тільки у висоту, а й виконувала основне своє завдання — нарощувала головну систему, тобто товщину стебла. Так, більшість недосвідчених овочівників прагнуть якнайшвидше вигнати рослину на шпалеру, нехтуючи товщиною стебла. Це груба помилка, яка призводить згодом до того, що в період плодоношення обмін поживними речовинами між надземною та підземною системами буде недостатнім для забезпечення високого врожаю. Порушення балансу обміну також загрожує неминучим розвитком хвороб огірків.

 

Бажано утриматися й від початкових рясних поливів, які призводять не лише до утворення кореневих і прикореневих гнилей, а також ослаблюють розвиток кореневої системи. Надалі такий поверховий корінь не зможе повноцінно забезпечувати рослину вологою та поживними речовинами, що скоротить урожайність у кращому разі на третину, а то й на половину, призведе до періодичних скидань зав’язі.

 

Після садіння розсади постарайтеся якомога довше не поливати своїх вихованців. Вологість ґрунту перевіряйте не на його поверхні, орієнтуючись на візуальне підсихання, не лінуйтеся в ділянці садіння рослин регулярно розкопувати ґрунт на глибину до 25 см. Якщо у цьому шарі є волога, то корінь знайде її і потужно роститиме. У такий спосіб можна створити потужну підземну «комору».

 

Усі ми знаємо, що огірок — це швидкі та ранні гроші, яких по весні, як правило, не вистачає для забезпечення технологічних процесів і цієї культури, й інших, більш пізніх культур — томатів, перців тощо. І тут перед овочівником постає дилема: з’являються перші квітконоси — і рука тремтить обривати перший, найдорожчий урожай! Так-то це так, але, залишаючи нижні плоди, готуйтеся до того, що під час отримання першої хвилі плодоношення (близько 10—12 зеленців) більшість гібридів скине зав’язь, даючи собі перепочинок. От і виходить, що ціна на ринку стабільна та висока, здавалося б — тільки вивозь продукцію, а ми «куримо бамбук». Висновок напрошується простий — прибрати хоча б 2—3 нижніх плоди, чим хоча б частково запобігти цій проблемі.

 

Якщо ж обиратимете гібрид Мозаїк F1 селекції Yuksel, то взагалі уникнете такої ситуації. Хочете, проведіть простий дослід. У період, коли зменшується віддача товару, уважно придивіться, на яких гібридах це відбувається: зазвичай, на більшості гібридів «золотої еліти», крім Мозаїка F1. Він постійно та регулярно віддаватиме врожай протягом усієї вегетації. Крім того, гібрид не схильний до «бочкування» (відростки по боках основного стебла), схильний зберігати задані параметри, продовжуючи рости як в ширину, так і в довжину. Багато огірників підмітили цю особливість і свідомо дають трохи переростати зеленцям, тим самим збільшуючи їх кінцеву масу, а в цілому й сукупну вагу одного збору. При цьому сизо-зелений, неповторний наліт на плодах Мозаїка F1 компенсує фактор переростання плода, що забезпечує стабільно високої купівельної спроможності цього гібрида.

 

Культура огірка, як відомо, дуже швидко вступає в плодоношення і за правильної агротехніки швидко нарощує плоди. Ось тут у ваших руках запорука успіху. Зеленець формується дуже швидко, часом за добу-другу. Для цього йому потрібні енергія та збалансоване живлення. Чим більше та швидше відбуватиметься формування плодів, тим інтенсивнішими мають бути підживлення. Це всі розуміють і припускаються чергової помилки, збільшуючи концентрацію робочого розчину добрив із розрахунку на одну рослину. Здавалося б, це логічно: більше зеленця — більше й підживлення. Але коренева система чутливо реагує на підвищений уміст солей у ґрунті (тобто на концентрацію ґрунтового розчину), і стається все навпаки: вихід продукції зменшується. Тож доцільно збільшувати подачу поживних речовин за рахунок нарощування кратності підгодівлі.

 

Насамкінець хочу доповісти про результати наших сортовипробувань гібрида Мозаїк F1 фірми Yuksel. Він показав добру, стабільну, вирівняну врожайність не лише в першому, а й у другому оборотах.

 

Також хотілося б анонсувати вихід на ринок гібрида Легіон F1, який на відміну від своїх побратимів дуже тіньовитривалий, характеризується підвищеною стійкістю до короткої тривалості дня й обмеженого споживання світлової енергії. Для тих, хто займається вирощуванням огірка в дуже ранні (січень-лютий) і пізні (вересень-грудень) терміни, цей гібрид може гідно зайняти нішу вашого асортименту, особливо за відсутності досвічування.

 

 Говорить експерт

 

Олександр Ключко, фермер, смт Малокаховка, Херсонська обл.

Мозаїк F1 продемонстрував чудову схожість — 98%. Формує міцну кореневу систему, має надзвичайну силу росту. Стійкий до спеки. Гарна здатність до регенерації. Швидко вступає в плодоношення і не знижає продуктивності. Плоди товарні, пахучі, смачні. Не вибагливий до живлення.

 

Тетяна Шемет, фермер, с. Піонерське, Донецька обл.

Капрікон F1 — гідний гібрид. Має високу схожість, смачні плоди, які придатні для консервування. Врожайність і транспортабельність відмінні. Стійкий до хвороб. У порівнянні з іншими гібридами виглядав міцнішим і віддав більше товарної продукції — врожай можна було збирати двічі на день.

 

 

Володимир Хвостик,

директор агроцентру «Січ»

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Плантатор та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал  Плантатор  з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ