Агромаркет

Montana Stronger: високий кліренс і стійкість на схилах

Montana Stronger: високий кліренс і стійкість на схилах

Самохідний обприскувач завдяки високопродуктивній гідросистемі, оптимальному співвідношенню ваги та потужності двигуна, збалансуванню навантаження на передні й задні колеса здатен долати схили градієнтом 28%.

Застосування висококліренсних широкозахватних машин і робота за оптимальних метеорологічних умов: швидкості вітру не вище ніж 5 м/c, вологості повітря не менше як 60%, температури не вищої за +25 °С — підвищують ефективність застосування засобів захисту рослин.

 

Високий кліренс самохідного обприскувача (фото 1) Montana Stronger в 1,8 м дозволяє не лише вносити ґрунтові гербіциди, а й проводити десикацію соняшнику, обробляти кукурудзу, сою, ріпак, а також інші сільгоспкультури на різних стадіях росту. Не зважаючи на високий кліренс, ця техніка має хорошу стійкість у разі роботи на схилах завдяки достатньої ширини колії 2,8–3,5 м.

 

Пневматична підвіска з 4 подушками (фото 2 — по одній на кожне приводне колесо) і кранами рівня дозволяє ефективно працювати на швидкості до 36 км/год. Додаткову стабільність на бездоріжжі забезпечують штанги. Система працює таким чином: у разі наїзду на перешкоду кран рівня випускає повітря з подушки пневматичної підвіски, а в разі потраплянні в ямку, навпаки, подає його з ресивера (фото 3). Така система стабілізації працює швидко й ефективно, що дозволяє додатково стабілізувати штангу та забезпечити якість унесення препаратів.

 

В обприскувачі Montana Stronger установлено 6-циліндровий дизельний двигун (фото 4) MWM потужністю 215 к. с. з інтеркулером об’ємом 6,45 л. Номінальні оберти двигуна становлять 2000 об./хв, що дозволяє працювати обприскувачу зі значною економією палива та збільшити моторесурс роботи двигуна. На двигуні MWM установлено новий тип охолоджувального вентилятора, лопаті якого спроектовані для збільшення продуктивності повітряного потоку, зменшення вібрації двигуна та зменшення шуму під час його роботі.

Привід усіх чотирьох ведучих коліс (фото 5) відбувається гідростатичною передачею за допомогою двох гідронасосів і чотирьох гідромоторів редукторів, установлених по одному на кожному колесі. За допомогою головного гідророзподільника можна використовувати три передачі та змінювати напрямок руху обприскувача. Максимальна робоча швидкість на 1-й передачі становить 20 км/год, на 2-й — 30 км/год і 3-й — 40 км/год. Система приводу коліс спроектована таким чином, щоб за пробуксовування одного з них обприскувач міг виїхати з проблемної ділянки за допомогою двох інших, розташованих по діагоналі. Для цього в системі гідростатичної передачі передбачено два гідронасоси, які живлять два гідромотори редуктора по діагоналі відповідно.

Гідроприводи спроектовані таким чином, щоб мінімізувати кількість поворотів під кутом 90˚ і замінити їх на повороти під кутом 45˚, що значно зменшує нагрівання гідравлічної оливи, втрати енергії під час роботи агрегату й подовжує термін роботи гідравлічної системи. Для кращого охолодження гідравлічної оливи на обприскувачі Montana Stronger установлено два радіатори.

 

Бак обприскувача (рис.) об’ємом 3000 л, виготовлений із поліестру, армований скловолокном, що забезпечує достатню його міцність, легкість і можливість ремонту, а подвійна система змішування типу механізму «Вентурі» дозволяє отримати рівномірно змішану робочу рідину.

 

Штанга обприскувача шириною захвату 30 м виготовлена з високолегованої сталі та встановлена на паралелограмній підвісці. Секційні клапани розміщені на штанзі, що пришвидшує час розкривання факела розпилювача й зменшує перевитрати препарату. На штанзі змонтовано трипозиційні (фото 6) тримачі розпилювачів Hypro End Cap, які дозволяють в 4 рази швидше, порівняно зі стандартною схемою, вмикати та вимикати розпилювач завдяки тому, що всередині тримача розпилювача встановлена спеціальна перегородка й у колекторі залишається близько 90% робочої рідини під час розвороту обприскувача.

В обприскувачі Montana Stronger установлена унікальна система підвіски штанги (рис. 7). Дев’ятисекційна штанга тримається на паралелограмі двома пружинами й чотирма амортизаторами, що компенсує вертикальні коливання штанги, а система гідроциліндрів з азотними гідроакумуляторами та пружинами компенсує горизонтальні коливання штанги.

 

Установлено основний насос робочої рідини відцентрового типу відомої фірми HIPRO, який надійно працює й дозволяє вносити 172 л/га за швидкості 36 км/год. Також на обприскувачі міститься відцентровий насос продуктивністю 800 л/хв для заправлення бака обприскувача (фото 8). Повне заповнення відбувається приблизно за 4 хв.

 

Індуктор гарантує повністю безпечне приготування розчинів і швидке попереднє змішування продукту, включно з порошками. Особливістю індуктора є те, що механізм засмоктування типу «Вентурі» розташовано безпосередньо під індуктором, що дозволяє зменшити втрати вакууму й пришвидшити засмоктування препарату в бак робочої рідини.

 

Завдяки оптимальному співвідношенню ваги й потужності та економічності двигуна досягнуто хороші показники економії палива під час проведення обприскування. За даними заводу-виробника витрати дизельного палива на годину основного часу в середньому становлять 14 л.

 

На обприскувачі встановлена кабіна з підвищеною шумоізоляцією та позитивним тиском, а подвійний вугільний фільтр із пневматичним сидінням дозволяють працювати оператору комфортно й ефективно.

Система автопілотування Agronave 32, яка постачається в комплекті з обприскувачем, дозволяє не лише автоматично вести обприскувач за заданими траєкторіями, а й керувати автоматичним відімкненням секцій у разі заходу штанги на оброблену ділянку поля. Це на 8% зменшує перевитрати препарату й дозволяє ефективно працювати обприскувачем уночі, коли метеорологічні умови є більш сприятливими.

Технічні характеристики

Двигун

MWM Дизель с турбонадувом

Потужність

158kw/215 к/с

Паливний бак

180 л

Трансмісія

4 × 4 гідростатична

Максимальна швидкість

36 км/год

Ширина колії коліс

2,8–3,5 м

Підвіска

пневматична

Розмір шин

380/90 R 46

Повна маса

9700 кг

Розподіл ваги

50% на 50%

Кліренс

1,8 м

Загальна ширина

3200 мм

Загальна висота

4370 мм

Об’єм бака

3000 л

Об’єм бака для чистої води

100 л

Ширина штанги

30 м

Система контролю розпилення

Автоматична

GPS контроль секцій + автопілот

AgroNave 32

 Дані: компанії KUHN

Автор Борис Онищенко, канд. тех. наук

газета “АгроМаркет”, травень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ