Агромаркет

Прогнози без оптимізму

Прогнози без оптимізму

Аналітичні агентства та асоціації озвучили перші прогнози врожаю на поточний рік. Оцінки не перевищують 55 млн тонн. Сільгоспвиробники вирощуватимуть рентабельніші культури, робитимуть ставку на сою, частина ж компаній збільшить площі під паром.

  

Цьогорічний урожай зерна буде однозначно нижчим, ніж попереднього року. І справа не лише в тому, що посівні площі скоротилися через анексований Крим і військові дії в східних областях. Основною причиною, яка призведе до зменшення врожаю, є фінансова ситуація в країні — фермери змушені економити на матеріально-технічних ресурсах. В Українському клубі аграрного бізнесу прогнозують, що посівні площі під ярими культурами скоротяться на 9%, до того ж урожай становитиме 50,5 млн тонн. Відповідно до дослідження «Агробарометр 2.0», близько 39% аграріїв відчувають дефіцит міндобрив через їх високу вартість, а 20% готові відмовитися від засобів захисту рослин або скоротити їх застосування. Крім того, український агровиробник дуже швидко реагує на всі зміни, що відбувають як усередині країни, та кон’юнктуру ринку, що, своєю чергою, позначається на структурі посівних площ і якості вирощеної продукції.

 

Площі зернових

 

 

Цьогорічна погодна ситуація сприяла перезимівлі озимини. Пересівати доведеться незначні площі. За даними ІА «АПКІнформ», посівні площі під зерновими культурами в Україні у 2015 році збережуться на рівні попереднього сезону й становитимуть 14,8 млн га. Проте зміниться структура посівних площ. «Відповідно до результатів нашого прогнозу, площі під пшеницею складуть 6,7 млн га, що на 10% більше, ніж минулого сезону. Загалом вона займає 45% (2013 року – 41%) всіх площ, що зайняті під зерновими і бобовими», – повідомив керівник служби бізнес-проектів ІА “АПКІнформ” Родіон Рибчинський. За його даними, площі під озимою пшеницею цього року становлять 6,36 млн га, ярою засіють 167 тис. га. Площі під ячменем будуть скорочені на 6% — до 2,9 млн га проти 2014 року, а під кукурудзою зменшаться на 8% — до 4,3 млн га, під іншими зерновими культурами площі оцінюються на рівні минулого сезону — близько 2 млн га. Також ІА «АПКІнформ» очікує скорочення площ під житом — на 21,4%, до 147 тис. га, а під іншими нішовими культурами буде ріст, зокрема, гречки — на 7%, до 150 тис. га, проса — на 16,5%, до 120 тис. га, гороху — на 10,4%, до 170 тис. га.

 

Урожайність зернових

 

 

Щодо врожайності зернових культур, то практично по всіх культурах очікується зниження через економію аграріями ресурсів на посівну. «Середня врожайність зернових і зернобобових культур оцінюється нами на рівні 39,7 ц/га, що на 9% нижче за результати минулого року, котрі, за даними Держстату, оцінені в 43,7 ц/га», — прогнозує Р. Рибчинський. – Ми проводили опитування і під час осінньої сівби, і взимку, і на початку весни. Понад 80% товаровиробників розповіли, що змушені економити насамперед на мінеральних добривах, а це напряму позначиться на врожайності всіх без винятку культур, — стверджує експерт. — Зрозуміло, що є культури, які еластичніше відгукуються на внесення добрив, але їх частка в структурі зернового клину незначна».

 

Прогнозована врожайність пшениці становитиме 36,2 ц/га проти 40,1 ц/га минулого року. Урожайність ячменю впаде до 26,7 ц/га з 30,1 ц/га в 2014 році. По кукурудзі очікується зниження до 58,2 ц/га проти 61,6 ц/га роком раніше. Скорочення площ під цією культурою зумовлено також і низькими цінами на світовому ринку. Ті аграрії, хто вирощував кукурудзу у 2014 році, отримали нульову рентабельність.

 

«З урахуванням прогнозованого скорочення врожайності й оцінювальної структури посівних площ, сформована оцінка валового збору зернових і зернобобових культур на рівні 57,4 млн тонн, що на 10% менше за рекордний урожай 2014 року в 63,9 млн тонн», — зазначив Р. Рибчинський. Зокрема, за прогнозом «АПК-Інформ» врожай пшениці становитиме 23,6 млн тонн, що нижче за рівень минулого року на 2%, ячменю — 4,7 млн тонн (на 18% менше). Скорочення врожаю кукурудзи очікується на 15%, до 24,3 млн тонн. Валовий збір інших зернових культур прогнозується на рівні трохи більше за 2 млн тонн, що на 8% менше, ніж попереднього року.

 

Площі олійних

 

 

Олійні культури через рентабельність виробництва вже вкотре стануть рятувальним жилетом для агровиробників. Зокрема, аналітики очікують суттєвого зростання посівних площ сої. «Посівні площі під основними олійними культурами становитимуть 8 млн га, що на 1% перевищує показник минулого року. Приріст площ відбудеться за рахунок сої на 19%, до 2,15 млн га, що, безперечно, буде рекордом для цієї культури», — стверджує експерт ІА «АПК-Інформ» Р. Рибчинський. За опитуванням ІА «АПК-Інформ» третина сільгоспвиробників будуть або вперше сіяти сою, або збільшать посівні площі під нею. На сьогодні ця культура вважається однією з найбільш рентабельних і «страхових». Під соняшником посівні площі будуть скорочені на 3% й становитимуть 5,1 млн га проти 5,3 млн га минулого року. Найбільш суттєве зниження в сегменті олійних відбудеться по ріпаку, це можна простежити по озимих посівах. Посівні площі під цією культурою скоротяться з 882 тис. га минулого року до 797 тис. га цього року.

 

 

Оксана Пирожок

газета “АгроМаркет”, травень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ