Агрономія

Моддус — переваги весняного застосування

Моддус — переваги весняного застосування

Світлана Чоні, канд. с.-г. наук, технічний партнер з підтримки та розвитку фунгіцидів, протруйників насіння зернових культур ТОВ «Сингента»

www.syngenta.ua

 

Будь-яка рослина має потенціал урожайності і морфолого-фізіологічних особливостей, закладений самою природою і великою мірою селекціонером. Реалізує вона цей потенціал чи ні, залежить від цілої низки чинників, починаючи з погодних умов і закінчуючи елементами технології вирощування. Та якщо вибір правильної технології вирощування залежить від агронома, то негаразди погоди, які не дозволяють рослині розкрити свій потенціал, йому поки що непідвладні.

 

Головні чинники ризику у весняно-літній період на посівах зернових — негативний вплив низьких температур після відновлення вегетації та недостатнє вологозабезпечення або посуха в період формування продуктивного стеблостою і наливу зерна. Внаслідок дії стресових чинників рослина може скидати продуктивні стебла, формувати замало колосків і зерен у колосі. Стресові чинники спричиняють також зниження імунітету рослин та підвищують ризик ураження хворобами.

 

У циклі розвитку зернових культур є кілька критичних періодів з погляду впливу стресових чинників на урожайність. Один із них — це фаза кущіння — виходу в трубку, коли закладаються продуктивні пагони. Стресові чинники в цей період (а саме брак вологи й елементів живлення, особливо азоту, фосфору і сірки) призводять до зменшення кількості продуктивних пагонів, слабкого розвитку кореневої системи, згодом до скидання продуктивних пагонів. Крім того, в цей період утворюються конуси наростання другого порядку, а отже, стресові умови безпосередньо впливатимуть на кінцеву урожайність. Особливо важливий цей період для насіннєвих посівів.

 

У цій фазі велике значення має застосування препаратів, які регулюють ріст рослин. Внесення препарату Моддус у фазі виходу в трубку викликає перерозподіл поживних речовин так, що на момент формування колосу рослина отримує все потрібне для реалізації біологічного потенціалу урожайності, якраз коли закладається кількість колосків у колосі. Важливо, що використання Моддус у цей період вирівнює стеблостій, тому всі пагони розвиваються рівномірно і зберігається коефіцієнт кущіння. У дослідах, проведених на території України, Росії, Польщі, Румунії та інших країн, при весняному внесенні Моддус у нормі 0,4 л/га кількість продуктивних стебел була на 15–20 % вищою порівняно з контрольними ділянками.

 

Механізм дії препарату такий. Гібереліни — гормони рослини, які відповідають за так званий інтеркалярний ріст стебла рослини, тобто за відстань між міжвузлями. Моддус 250 ЕС, к. е. зупиняє синтез гібереліну на найраніших етапах біосинтезу цього гормону. Завдяки цьому у культури істотно потовщуються стінки соломини, відстань між міжвузлями скорочується і все це призводить до потужного розвитку кореневої системи культури. Рослина стає міцнішою, що перешкоджає виляганню і зумовлює краще засвоєння поживних речовин та вологи з ґрунту.

 

Подвійне застосування Моддус у нормі витрати 0,2–0,3 л/га (одне внесення восени, одне навесні) збільшує кореневу систему і сприяє швидшому засвоєнню поживних речовин з ґрунту, зокрема й азотних, що забезпечує додатковий стартовий ріст ослаблених рослин після зимівлі. При осінньому використанні препарату вдвічі збільшується кількість цукрів у кореневій системі рослин, це в багато разів збільшує шанси виживання вузла кущіння за несприятливих погодних умов узимку. Збільшується також об’єм кореневої системи завдяки перерозподілу поживних речовин усередині рослин. Поживні речовини спрямовуються на розвиток підземної, а не наземної частини, за рахунок скорочення поздовжнього росту її клітин. Вищий вміст цукрів в оброблених рослин порівняно з необробленими підвищує стійкість до нетривалої весняної посухи.

 

Застосування Моддус восени завдяки збільшенню об’єму кореневої системи (іл. 1.) сприяє швидшому поглинанню поживних речовин, зокрема й азотних добрив, що їх вносять як підживлення, це забезпечує додатковий стартовий ріст знесилених зимівлею рослин.

 

 Іл. 1. Збільшення кореневої системи озимої пшениці після використання Моддус 250 ЕС, к. е.

 

Від фази виходу в трубку до фази GS32 (два вузла над поверхнею ґрунту) застосування Моддус підвищує урожайність шляхом завдяки перерозподілу поживних речовин так, що в момент формування колос отримує все потрібне для реалізації біологічного потенціалу урожайності. Саме в цей період закладається кількість квіточок і колосків у колосі, а Моддус перерозподіляє поживні речовини і більша їх частина іде на забезпечення розвитку генеративних органів. Відбувається також вирівнювання стеблостою: всі пагони розвиваються рівномірно і зберігається коефіцієнт кущіння. Це притаманно і озимим, і ярим культурам. Моддус не викликає додаткового кущіння безпосередньо, — він сприяє збереженню сформованих пагонів коштом розвиненої кореневої системи.

 

Серед особливостей препарату слід згадати можливість знизити норми витрати на 25 % при використанні його з препаратами Альто Супер, Амістар Екстра, Амістар Тріо, але не менше, ніж 0,2 л/га за одну обробку. Небажано використовувати препарат, коли рослина перебуває у стресовому стані або передбачаються нічні приморозки одразу після обробки.

 

Позитивний результат матиме обробка посівів Моддус перед колосінням. Вона сприяє збереженню кількості колосків у колосі, збільшує їхню виповненість порівняно з контролем (зниження інтенсивності росту вегетативної маси для накопичення поживних речовин у колосі) та зменшує ламкість підколоскового міжвузля, що знижує втрати при збиранні (особливо актуально для пивоварного ячменю). Така обробка доцільна за вологої погоди, коли можливий перестій посівів і висока вірогідність вилягання загущених посівів.

 

Головні переваги препарату:

 

  • вкорочує і зміцнює стебло, перешкоджаючи виляганню зернових;
  • збільшує об’єм і довжину кореневої системи зернових, покращуючи вегетацію в стресових умовах;
  • сприяє утворенню продуктивнішого стеблостою культури;
  • дозволяє рослині економити на споживанні вологи протягом посухи;
  • збільшує урожайність.

 

Іл. 2. Ретардантні властивості Моддус 250 ЕС, к. е. (наукові дрібноділянкові досліди)

  

 

Іл. 3. Ретардантні властивості Моддус 250 ЕС, к. е. (виробничий дослід, Луганська обл.)

 

Консультаційний центр ТОВ «Сингента»: 0 800 500 449

(безкоштовно зі стаціонарних телефонів)

 

 

 

 

 

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ