Тваринництво

Мистецтво вдосконалення

Мистецтво вдосконалення

Швидкий розвиток технологій і їх упровадження у виробництві молочних ферм демонструють глобальний тренд — вибудовування ефективного та рентабельного виробництва.

 

Молочна галузь України, як і будь-яке сучасне виробництво, проходить свій шлях змін і вдосконалення. Ми є свідками багатьох дискусій навколо питання ефективності використання інформатизації, автоматизації та роботизації на молочній фермі. Як і більшість передових процесів, упровадження передових рішень на виробництві відбувається хоч і не швидкими темпами, проте певні зрушення та досягнення вже є. Практика показує, що вдосконалення виробництва молочної ферми проходить досить активно, незважаючи на реалії України. Щоправда, ступінь удосконалення в кожного виробника різна: хтось думає про робота-дояра, хтось про доїльний зал «карусель» чи «ялинка», хтось про систему керування стадом, а хтось покращити стадо. Проте вже немає керівника, який думає про 20 додаткових доярок як ефективну складову збільшення надоїв. Фактично кожен виробник молока розуміє, що успіх його господарства залежить не лише від правильно збалансованого раціону та генетики корів, а й від багатьох інших чинників, що разом закладають основу ефективності й рентабельності. Зважати потрібно на багато виробничих і невиробничих складових, які сукупно формують таку бажану власникові бізнесу рентабельність.

 

Важливо зважати на трудові ресурси, які завжди були в агровиробництві як найважливіша складова. Проте протягом останніх років про це з вуст аграріїв часто доводиться чути як про вагому проблему. Виробництво стикається з викликом дефіциту кваліфікованої робочої сили на селі: кваліфіковані працівники залишають села та й Україну, а новий персонал потрібно ще знайти й підготувати. Європейські фермери проблему відсутності кваліфікованого персоналу, високої вартості найманих працівників і небажання своїх дітей продовжувати справу батьків й працювати на молочній фермі відчули ще раніше й розв’язувати її почали впровадженням інформатизованих, автоматизованих і роботизованих процесів на виробництві. І це стало важливою складовою вдосконалення технології та водночас заміною дефіцитного персоналу на молочних фермах.

 

Щоб підтвердити принципи вдосконалення та модернізації молочного виробництва, компанія «ДеЛаваль» представила широкій публіці відвідувачів виставки EuroTier 13–16 листопада в місті Ганновер свої досягнення й удосконалення, а також ознайомила з новинками роботизованих рішень, які на практиці вже застосовують фермери з Європи.

 

«Компанія „ДеЛаваль” пройшла суттєвий шлях розвитку. Ми досить глибоко розуміємо суть виробництва молока та важливість цього продукту для людей. Ми йдемо назустріч сучасним вимогам і пропонуємо інноваційні рішення, які покращують виробництво та якість молока як продукту. Наша компанія пропонує не просто окремі складові виробництва, а й комплексні рішення, що здатні збільшити прибутковість виробництва молока. В розуміння ефективної ферми ми вкладаємо рентабельність через повне автоматизоване й роботизоване керування фермою. Всі наші рішення легко інтегруються в один ефективний механізм керування. Ми цінуємо виробників молока, їхні індивідуальні вимоги. Тому ми можемо запропонувати як окремі складові виробництва, так і повністю розробити й упровадити проект, ураховуючи всі необхідні рішення, як-то системи вентиляції, освітлення, годівлі тварин, комфорту, доїння, разом з усіма автоматизованими процесами. Особливий акцент ми робимо на роботизації», — стверджує президент і СЕО компанії «ДеЛаваль» Йоакім Розенгрен.

 

Робот-дояр VMS V300

 

Система доїння VMS V300 являє собою набагато більше, ніж просто доїльний робот. Це роботизований центр абсолютно нового ведення молочного виробництва. VMS V300 забеспечує оптімальні результати на всіх єтапах виробництва. Суть такого автоматизованого рішення дає можливість власнику ферми перетворити складний процес виробництва молока на більш керований, що має слугувати створенню рентабельного виробництва, створити виробничий процес, де роль людського чинника зменшиться, а значущість керування інформацією та всією молочною фермою зросте.

 

Робот-дояр VMS V300 ефективніший на 10%, ніж будь-яке інше роботизоване обладнання. Система дозволяє доїти кожну корову відповідно до її індивідуальних потреб і можливостей. Це означає, що кожна корова може досягти свого повного потенціалу. Також відбувається повний контроль за якістю молока від кожної корови та від кожної дійки вимені. Неякісне молоко та молоко, що здоюється з першими цівками, ніколи не потрапить у загальну місткість.

 

Таке високотехнологічне рішення має низку складових систем, таких як: програмне забезпечення для керування фермою; дистанційне керування за допомогою платформи, яка відображається на смартфоні; система доїння, що характеризується дбайливим ставленням до вимені; найсучасніша комбінація камери та програмного устаткування, яка здатна забезпечити найшвидший і плавний процес приєднання доїльного стакана до вимені корови; система контролю соматики по кожній корові; комплекс постійних консалтингових послуг, щоб налагодити весь процес керування фермою.

 
 

Інноваційні вдосконалення автоматизованої системи доїння VMS V300 засвідчують прогресивні досягнення в роботизації молочної ферми. Зокрема, слід відзначити систему компанії «ДеЛаваль» InSight, до якої входить роботизована рука-маніпулятор, що очищує, підготовлює, обробляє, прикріплює, доїть і розпилює. Весь продуктивний процес відбувається набагато швидше, точніше й ефективніше завдяки високодосконалій 3D камері, обладнанню та програмному забезпеченню, що раніше застосовували в доїнні. Система здатна запам’ятати вим’я кожної корови, підлаштуватися й видоїти її, яка ніколи раніше не доїлася на роботі, й робити кожне наступне доїння ефективнішим. Миття дійок відбувається дуже швидко за допомогою окремого стакана, повітря, води та мийного засобу; це також стимулює вим’я перед доїнням. Забруднення вимені від корови до корови неможливе. Роботизована рука-маніпулятор швидко під’єднує доїльні стакани до дійок. Доїння відбувається значно швидше, що заощаджує час на кожному доїнні та збільшує навантаження доїння до 75 корів на один робот. Фіксується інформація по надоях по кожній дійці корови та заноситься в базу даних. Корова менше відчуває стресів, зменшується період простоювання корів у черзі, збільшується кількість доїнь на корову на добу. По закінченні доїння кожна дійка корови обробляється спреєм. У свою чергу, після кожного доїння запускається процес очищення роботизованої руки-маніпулятора, доїльних стаканів, камери, обладнання. А в цей час наступна корова готується вже до доїння.

В основі кожного рішення «ДеЛаваль» лежить система керування фермою — DelPro, вона перетворює всі данні, отримані від робота-дояра й інших датчиків, на корисну та зрозумілу інформацію для ухвалення більш точних й оперативних рішень для керування фермою.

 

Маятникова щітка

 

Маятникова щітка компанії «ДеЛаваль» призначена для поліпшення здоров’я, комфорту й загального стану корів. Під час контакту з тваринами щітка починає обертатися. Вона вільно гойдається у всіх напрямках, плавно переміщаючись по тілу корови. Довжину й жорсткість щетини обрано так, щоб стимулювати кровообіг, одночасно підтримуючи чистоту й спокійний стан корови. Автоматично зупиняється через 10 секунд після використання.

 

Стабілізатор піску

 

Використовується в будівництві нової ферми, коли закладається стійло-місце для корови. Мета — зменшити використання бетону.

 

Стабілізатор кладуть на бетонну основу, засипають піском, а зверху вже кладуть підстилку чи солому. Легко забирає вологу, пісок можна підсипати. Формується глибока підстилка. Пісок найкраще придатний для комфорту корів, тому пропонується мікс піску та підстилка. Менше травматизму для корів.

 

Вентилятор

 

Ефективне рішення для зменшення теплового стресу для корів. Здатний на відстані 18 м забезпечувати швидкість повітря 2 м/с, що є комфортним для корів. Дозволяє регулювати потоки повітря в корівнику та забезпечує значний охолоджувальний ефект за менших енергетичних витрат. Можна змінювати конфігурацію лопатей для регулювання повітряного потоку відповідно до вимог корівника. Легкий корозостійкий вентилятор.

 

Освітлення

 

Удосконалена система освітлення розрахована на збільшення світового дня до 16 год/добу, що, у свою чергу, дозволяє збільшити продуктивність тварин на 13%. Довели, що синій спектр світла краще пригнічує мелатонін у корів, що впливає на краще виробництво молока. Синє світло випромінюється тільки в денний період, а саме 16 год, в нічний час світильник автоматично переходить на економічне нічне освітлення.

 

Доїльний зал Е300

 

Роторний доїльний зал розраховано на роботу 24 год/добу. Покращена конструкція дозволяє коровам швидше заходити в доїльний зал. Кут стійлового обладнання 75° дозволяє пришвидшувати вихід корови. Представлений новий блок керування доїльними апаратами, що дозволяє запускати, зупиняти доїння, здійснювати контроль за доїнням кожної окремої корови, відправляти корову на повторне доїння, якщо не віддоїлася повністю. Встановлено лічильники молока як для загального обліку, так і для визначення якості молока й виявлення крові в молоці. Вдосконалено систему роликів: на одне стійло-місце встановлено два пластикових ролики, що збільшує ресурс роликів цієї каруселі.

 

Говорить експерт

 

Олег Красноруцький, виконавчий директор ДП «ДеЛаваль»

 

Сучасний світ неможливо уявити без автоматизації, роботизації — це вже зрозуміло кожному. І Україна не є винятком. Майбутнє настало тут і тепер, на наших очах. Це стосується всього, і для виробництва молока зокрема. Вже нині ми змушені визнати, що машина виконує технічні операції краще за людину. Доїння — це тяжка фізична праця, яку ми хочемо віддати роботам, а за людиною залишити менеджмент. Сучасний робот-дояр суттєво відрізняється від того, що було на старті тотальної роботизації процесів. На початку робот був обладнанням сімейної ферми на 50–150 голів, сьогодні ж їх з успіхом використовують на великих фермах України — ТДВ «Терезине», ПСП «Україна», ТОВ «Нова нива». Найбільша у світі роботизована ферма — в Чилі, там працюють 64 роботи-доярі від «ДеЛаваль». В першу чергу це пов’язано зі зниженням експлуатаційних видатків. Інвестиції окупаються через зниження витрат на оплату праці, збільшення продуктивного довголіття тварин (мінімум на одну лактацію).

 

Цього року компанія «ДеЛаваль» презентувала світові нову генерацію роботів-доярів VMS V300, які суттєво відрізняються від усього, що існувало на ринку донині. Їх вирізняє рівень продуктивності, можливість адаптації до будь-якого виду корів чи типу вимені. Вони унікальні з погляду програми керування стадом, яка дозволяє тримати під контролем технічні процеси як стаціонарним комп’ютером в офісі, так і в будь-якій точці світу зі смартфона.

 

Ми привеземо робот VMS V300 в Україну, покажемо його на виставці «Agro AnimalShow-2019» у лютому наступного року. Приходьте на наш стенд і побачте самі. Я певен, це переверне ваше уявлення про роботизоване доїння, ви переконаєтесь, що він насправді дбає і про вас, і про ваші кошти. Це крок назустріч майбутньому, яке вже настало.

 

 

Геннадій Воробйов

журнал “The Ukrainian Farmer”, грудень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ