Тваринництво

Інноваційна пов’язка для лікування ран на ратицях ВРХ — дієвий спосіб розв’язання проблеми

Лікування ран

Лікування ран

Застосування інноваційної пов’язки для копит під час лікування ран на ратицях ВРХ — дієвий та раціональний спосіб розв’язання проблеми  

На сучасних молочнотоварних фермах на організм високопродуктивних корів здійснюється великий тиск як зовнішніх, так і внутрішніх чинників внаслідок підвищеної інтенсивності обміну речовин. 

Опорно-рухова система корів є чи не найчутливішою до виникнення травм та розвитку хвороб інфекційної та неінфекційної природи. І дивно, адже кінцівки піддаються сильному навантаженню, що пов’язано з частими пересуваннями, а також чималою вагою тварин. Причин виникнення проблем через ураження кінцівок тварин безліч. Серед них: механічні пошкодження, які виникають під час пересування по твердій, нерівній поверхні; низька якість підстилки у стійлі, що спричиняє захворювання копит. Нерівність підлогового покриття, наявність гострих предметів призводять до травмування тварин. Нехтування умовами догляду та утримання стада, такими як оптимальний раціон й створення сильного імунітету у тварин, забезпечення оптимального мікроклімату в приміщеннях доволі часто стають причинами виникнення проблем з копитами. 

Погіршує ситуацію невчасне прибирання й вичищення гною, через що копита постійно контактують із рідиною, брудом та їдкими речовинами. Внаслідок утримання тварин в неналежних умовах інфекції проникають у мікропошкодження й призводять до розвитку запалень основи шкіри ратиць, виникнення виразок і тріщин, згодом запалення може поширитися на сухожилля, пальцеві зв’язки й суглоби. 

Рани на копитах — це не лише «ворота» інфекцій, а й джерело значних втрат на молочній фермі, пов’язаних із витратами на лікування й зниженням продуктивності корів. Тому для лікування ран на ратицях великої рогатої худоби потрібне сучасне й ефективне рішення. 

П’ять аргументів «за» 

Лікування ран — це проблема для фермерів із багатовіковою історією. Нині запропоновано величезну кількість різноманітних методів і способів лікування, однак їхня недосконалість змушує шукати та розробляти нові для отримання швидкого результату. 

Чому для лікування ран на копитах ВРХ треба інноваційне рішення? 

По-перше, основною причиною появи виразкових ран на копитах великої рогатої худоби є інфекційні захворювання, зокрема пальцевий дерматит і копитна гниль. 

Поширеність пальцевого дерматиту в стадах США перевищує 90% (NAHMS, 2014), а в провінції Альберта (Канада) проблема пальцевого дерматиту зачіпає близько 20% корів. За офіційними даними, пальцевий дерматит є причиною кульгавості ВРХ приблизно в 70% випадків. Поширеність інших інфекційних захворювань (включно з копитною гниллю) під час лікування яких потрібні перев’язувальні матеріали, відносно висока й становить приблизно 15% від численності поголів’я. 

По-друге, лікування відкритих ран (в основному виразок копитного рогу), проводили як із застосуванням пов’язок, так і без них. 

З урахуванням отриманих результатів та відсотка рецидивів, лікування без накладення пов’язок виявилося малоефективним (Pronk, 2016). Найкращі результати (Operman, 2018; Cutler et al., 2013) під час лікування уражень показало застосування пов’язок, яке дало змогу збільшити тривалість контакту лікарського засобу з ураженою ділянкою. 

По-третє, під час місцевого лікування пов’язку традиційно знімають через кілька годин або днів після накладення. 

З огляду на наявність гною, носіння пов’язки протягом часу, що перевищує рекомендований, може збільшувати частоту й ступінь тяжкості захворювань у корів. І хоча будь-яку пов’язку можна зняти, часто ми спостерігаємо недотримання рекомендацій щодо тривалості її носіння. Такий факт пояснюється відсутністю можливості індивідуального оброблення тварин і стає причиною додаткових проблем, часом збільшуючи ступінь тяжкості захворювання в порівнянні з початковим. 

По-четверте, більшість використовуваних на практиці стандартних пов’язок є еластичними й самофіксуються (без додавання клею). Застосування такого виду пов’язок за недотримання часу зняття може призвести до здавлення і травмування тканин. 

По-п’яте, використання нерозчинних пов’язок, як показує практика, збільшує ризик засмічення обладнання і забруднення навколишнього середовища. 

Переваги інновації 

З метою усунення наявних недоліків пов’язок для худоби, наша компанія розробила нову пов’язку для фіксації лікарських засобів під час терапії копитного рогу. Серед основних переваг нової пов’язки варто згадати такі: 

• розчиняється у вологому середовищі за період від кількох годин до кількох днів. Така особливість забезпечує необхідний за тривалістю вплив лікарського засобу на рану; 

• пов’язку не треба знімати, що полегшує догляд за тваринами і знижує рівень їхнього стресу; 

• пов’язка не еластична, що унеможливлює ризик здавлювання і травмування тканин; 

• пов’язка біорозкладна, у зв’язку з цим нема небезпеки засмічення обладнання і завдавання шкоди навколишньому середовищу. 

Характеристика пов’язки 

Для оцінювання окремих практичних переваг використання нової пов’язки ми провели порівняння її характеристик зі стандартними пов’язками й сучасними перев’язувальними матеріалами, що найчастіше використовують. Прикладом «стандартних пов’язок» можуть бути бинт 3MTM CobanTM або бинт Vet-Flex від компанії Kruuse. 

Проведемо оцінку зразків на предмет самофіксації, еластичності й розчинності у воді: 

Самофіксація. Однією з переваг стандартних пов’язок є здатність до самофіксації. Втім, під час експлуатації в умовах низьких температур ця властивість суттєво слабне. Нова пов’язка має аналогічні характеристики самофіксації за використання при кімнатній температурі. Взимку для фіксації треба використовувати або теплу воду, або зігріти феном перед запечатуванням. 

Еластичність. Здебільшого накладення пов’язки не потребує додаткових зусиль. Пов’язку накладають, щоб забезпечити вплив лікарського засобу на шкіру впродовж певного часу. У «стандартних пов’язок» самофіксація забезпечується за допомогою еластичності. Фіксація інших представлених на ринку пов’язок передбачає використання різних клейових матеріалів. Одним із головних недоліків еластичності «стандартних пов’язок» є часті пошкодження, що виникають в результаті здавлювання тканин під час носіння пов’язки протягом кількох годин. Нова пов’язка має мінімальну еластичність, якої достатньо для оптимального контакту ліків зі шкірою, при цьому пов’язка не тисне на уражену ділянку кінцівки тварини. 

Розчинність у воді. Основним недоліком «стандартних пов’язок» є тривале перебування на ураженій ділянці. Несприятливі гігієнічні умови провокують повторний розвиток інфекційних захворювань шкіри. За умови тривалого носіння пов’язки забруднюються, перетворюючись у джерело інфекцій, що проникають у виразки. Крім того, більшість бактерій, що спричиняють захворювання, є анаеробними (мешкають тільки в безкисневих умовах). Тривалий період носіння пов’язок зумовлює розвиток анаеробного середовища і, отже, створення умов, які не тільки перешкоджають одужанню, але й сприяють розмноженню бактерій. На практиці пов’язки треба знімати вручну, але таку процедуру часто виконують неналежним чином. 

Окрім того, незважаючи на можливість проведення стандартних процедур з утилізації пов’язок після зняття, на практиці частина матеріалу мимовільно спадає з ран і залишається на підлозі, потрапляючи до системи гноєвидалення. Часто це призводить до виникнення несправностей устаткування, залученого під час видалення гною. Натомість вода є природним розчинником використаної інноваційної пов’язки. 

Практичне застосування 

Накладення пов’язки здійснюють так (на прикладі обмотування кінцівки): 

• для фіксації серветки з ліками на ураженій ділянці початок пов’язки слід розташувати між опорними пальцями; 

• далі слід обгорнути пов’язку навколо кінцівки для забезпечення правильного положення ліків; 

• потім слід 2–3 рази протягнути пов’язку між опорними пальцями для надійної фіксації та щільного прилягання лікарського засобу до шкіри; 

• на кінцевому етапі нанесіть на ратицю ще один або два кругових шари пов’язки під висячими пальцями; 

• відріжте кінець пов’язки і змочіть його водою для самофіксації. Для цього підійде будь-яке джерело води; 

За нашими розрахунками, оптимальна витрата плівки, що забезпечує її правильне накладення, становить приблизно 1,5–2 м на одну кінцівку.

 З практичного досвіду застосування, оптимальний період носіння пов’язки становить від 4 до 24 год. 

Слідкуючи за інноваціями у сфері догляду за ранами та застосовуючи їх на практиці, господарство швидко та результативно розв’язує проблеми й уникає додаткових витрат. 

Статтю надала компанія «Зінпро Україна»

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ