Збільшити врожайність культури допомагає мікробний каталізатор, завдяки якому рослина ефективно засвоює добрива
Кукурудза — королева полів!
Збільшити врожайність культури допомагає мікробний каталізатор, завдяки якому рослина ефективно засвоює добрива.
Кукурудзу разом із рисом і пшеницею вважають одним із трьох найголовніших хлібів людства. Це універсальна культура, придатна й на корм худобі (стебла й качани), й для продовольчих і технічних потреб — виробництва круп і борошна, харчового крохмалю та рослинної олії, меду й цукру, ксантанової камеді, декстрину й етилового спирту, амілази, що служить для виробництва синтетичних тканин. З качанів отримують фурфурол, потрібний у виробництві синтетичних смол та інших хімічних матеріалів. Останнім часом збільшилася частка кукурудзи у світовому виробництві біопалива та біогазу.
Для кукурудзи дуже важливою є відповідна підготовка ґрунту, у якому розвиватиметься коренева система рослини. Так, за наявності ущільнення ґрунту спостерігається значне зниження врожайності. За відповідних умов шкідливий вплив від посухи може призвести до втрати майже 25% врожаю, негативна дія застійної вологи — до 30%, нерівномірні сходи — до 20%, а через погану забезпеченість поживними речовинами господарство може недоотримати до 15% очікуваного врожаю.
Значення якості ґрунту для успішного вирощування кукурудзи й отримання доброго врожаю важко переоцінити. Ключові індикатори загального здоров’я ґрунту — ґрунтові мікроби, які продукують ферменти, що розщеплюють недоступні для рослин форми елементів живлення. Підвищення мікробної активності означає збільшення доступності поживних елементів для рослини.
Мікроби також здатні вивільняти поживні речовини з ґрунту і перетворювати їх на біодоступну для рослин форму. Мікробний світ здатен ефективніше використовувати внесені добрива. Значна частина внесених добрив не поглинається рослинами і втрачається даремно. Однак за допомогою ґрунтових мікроорганізмів добриво здатне перетворюватися на форму, придатну для культур. Крім того, бактерії здатні використовувати надлишок поживних речовин для власного росту і вивільняти їх пізніше. Ми схильні думати, що вносимо добрива для підживлення сільськогосподарських рослин, але ці поживні речовини мають переробити мікроорганізми, а потім вивільнити рослини. Мікроби можна уявити собі як міст, що дає змогу добривам потрапляти в рослину.
На діяльність й активність ґрунтових мікроорганізмів впливає багато чинників: волога, аерація, температура та рН ґрунту. Саме тому до 80% цих організмів перебуває в стані анабіозу. Без активної життєдіяльності вони не виділяють ферменти, що вивільняють потрібні елементи живлення, а це означає, що елементи живлення рослина повністю не використовує, й вони лишаються в недоступних формах у ґрунті.
Для повноцінної діяльності мікроорганізмам потрібен каталізатор. Підвищення мікробіологічної активності відбувається забезпеченням мікробів необхідними для їх життя речовинами та мікроелементами, які стимулюють ферментативну діяльність мікроорганізмів. Ключовим чинником є використання хімічно стабільних речовин, які є безпосередньо доступними для використання мікроорганізмами.
Компанія Agnition розробила й запатентувала нову технологію Microbial Catalyst®, яка стимулює наявні в ґрунті мікроорганізми, розблоковуючи ферментативну діяльність, що сприяє ефективнішому використанню поживних речовин. Дослідження показують, що Microbial Catalyst® збільшує доступність поживних речовин, навіть порівнюючи з іншими подібними сполуками, й дає змогу зменшувати норми внесення добрив.
Особливості технології мікробних каталізаторів
Звичайні добрива з мікроелементами створено так, щоб лишатися в ґрунті, доки вони повільно надходитимуть до рослини. В основу процесу Microbial Catalyst® покладено унікальну технологію SoluMin® (Soluble minerals), що перетворює нерозчинні мікроелементи на форму, що на 100% розчинна, стабільна й доступна для рослин і мікроорганізмів.
Продукт Generate® вивільняє поживні речовини в ґрунт, які живлять мікроорганізми, збільшуючи їхню активність і різноманітність і покращуючи здоров’я ґрунту. Результатом їх діяльності є збільшення врожайності посівів та покращення якості продукції.
Рослини поглинають Generate® через листки й переміщують поживні речовини по флоемі до кореневої зони, де вони вивільняються з кореневими виділеннями. Продукт дає змогу використовувати поживні речовини, які вже є в ґрунті, або максимізувати ефект від унесення раніше доданих добрив. Generate® — це гнучкий і сумісний рідкий продукт, легко змішується з рідким добривом, гербіцидами, фунгіцидами, інсектицидами, водою. Він дуже зручний у використовуванні. Норма внесення усього 1 л/га.
Застосування Generate® сприяє покращенню сходів, наростанню кореневої та біомаси рослин, кращій стресостійкості, збільшенню врожайності та покращенню стану ґрунту.
Випробування продукту
Вчені-практики провели випробування ефективності препарату Generate® в умовах господарства в південно-східному регіоні Румунії (м. Фундуля).
Вирощували гібрид кукурудзи FUNDULEA 376, яку посіяли 27.04.2014. Випробування проводили на 16 ділянках, на восьми з них було внесено добриво з умістом N150P80, на інших восьми — N200P80. Половину ділянок N150P80 обробили Generate®, на 50% ділянок N200P80 теж було застосовано Generate® (табл. 1).
Таблиця 1. Результати дослідження
Generate® було внесено позакоренево 21.05.2014 у рекомендованій нормі. Вимірювання стану рослин у середині сезону проводили через чотири та вісім тижнів після позакореневого підживлення продуктом Generate®.
Перше спостереження показало, що рослини, оброблені Generate®, мали більшу кореневу масу, були вищими, мали більшу площу листя й темніший його колір.
Таблиця 2. Порівняння врожайності
Під час другого огляду було помічено таку саму тенденцію: оброблені Generate® рослини мали більшу кореневу масу та більшу площу листя, були вищими, як видно на фото 2.
Збирання врожаю показало, що Generate® збільшив вагу та розмір качанів кукурудзи, а також кінцеву масу коренів. Застосування Generate® збільшило врожайність, а також вміст білка, як показано в табл. 1.