Техніка

Ґрунтове внесення рідких добрив у міжряддя дає змогу раціонально використати кожен грам діючої речовини

«Ін’єкція» в ґрунт

«Ін’єкція» в ґрунт

 Ґрунтове внесення рідких добрив у міжряддя дає змогу раціонально використати кожен грам діючої речовини.

Попри те, що мінеральні добрива сьогодні коштують вкрай дорого, вітчизняні аграрії, однак, їх змушені застосовувати. Як не сподівайся на природну родючість ґрунту, але без певної норми азоту ані кукурудза, ані пшениця нормального врожаю не дадуть. Як і без фосфору, калію й інших елементів живлення. 

Інша річ, що мало хто може собі дозволити тепер розкидати «тарілками» по 4–5 ц/га гранул на гектар поля. Такого підходу економіка пересічної агрокомпанії не витримає. Тому не дивно, що кожен фермер мусить метикувати: як нагодувати посіви з мінімальними витратами. 

Нікуди не поділися й старі-нові проблеми на кшталт неповноти засвоєння діючої речовини через брак вологи та непідходящий pH ґрунту, а також очевидної неефективності внесення помірних норм міндобрив по всій площі поля. Загорнуті в ґрунт гранули незрідка лишаються там до наступного сезону в практично первинному стані. 

І, нарешті, всі чудово знають, що азот у ґрунті надовго не затримується, тоді як, скажімо, кукурудза потребує безперервного надходження доступного азоту до кореневої системи, до того ж, починаючи з фази розвитку V10, ця потреба гостро зростає. До речі, і пшеницю краще підживлювати з відновленням вегетації не один, а 2–3 рази, пропонуючи їй доступний азот адекватними для засвоєння порціями. 

Відповідно, бажано мати технічну можливість, щоб вносити діючу речовину у міжряддя посівів, та ще й у максимально доступній формі. Очевидним способом є застосування спеціального аплікатора, що виконує ґрунтове внесення рідких добрив. 

Чому саме рідких добрив? Річ у тім, що саме у їх складі одиниця діючої речовини є найдешевшою у використанні, як порівняти з гранулами. І до того ж її засвоюваність є істотно вищою, бо рідина — це рідина. Також фермер може замовити чи навіть самостійно виготовити справжній «коктейль» під кожну конкретну культуру, вносячи як підживлення не лише азот чи азот разом із фосфором, а й критично важливі мезо- та мікроелементи. 

В Україні вже не перший і не другий рік застосовують спеціальні аплікатори для ґрунтового внесення рідких добрив. На нашому ринку представлено кілька виробників таких агрегатів, і кожен із них пропонує власну, доволі ефективну концепцію підживлення. Головними критеріями вибору підхожої моделі має бути не лише продуктивність роботи й точність унесення, а й створення умов для найповнішого засвоєння діючої речовини та мінімізації її втрат. Адже переважно — це азот, що може випаруватися крізь щілини в ґрунті. 

Тому варто звернути увагу на так звані ін’єкційні рішення для внесення рідких добрив, що здійснюються за допомогою голчастих робочих органів. Як приклад можна розглянути лінійку моделей аплікаторів Dragon, створених українсько-німецькою компанією «Ропа Україна». На сьогодні розробники цієї цікавої машини пропонують вже три різних за розмірами типом агрегатування й продуктивністю модифікації аплікаторів, щоб задовольнити потреби господарств, що обробляють більші чи менші масиви угідь. Це власне причіпна та навісна версії Dragon, новинка — конструктивно подібний Kraken, розрахований на середні фермерські господарства, та найменша модель — Mangust. 

Принцип роботи ґрунтових аплікаторів «Ропа Україна» полягає в тому, що рідкі добрива вносять в ґрунт не за допомогою розрізних дисків чи култерів, що могло б спричинити надмірні втрати діючої речовини. Натомість тут встановлено спеціальні диски з голками-форсунками — по 12 на кожен обід. Відповідно, кожна голка за обертання диска впорскує порцію міндобрива в ґрунт на глибину від 6 до 9 см. 

Фактично йдеться не про суцільний обробіток міжрядь, а саме про точне проколювання верхнього шару ґрунту й упорскування рідкого добрива в потрібне місце — точно як із вітамінними ін’єкціями. Завдяки цьому створюється безперервний потік доступного мінерального живлення для кореневої системи сходів, яке повноцінно засвоюється їх кореневою системою. 

Голчасті робочі органи акуратно знімають кірку на поверхні ґрунту під час роботи, розпушуючи верхній горизонт. Це також дуже корисно і додатково сприяє кращому засвоєнню діючої речовини. Притискного зусилля 70 кг на кожен диск цілком достатньо навіть для роботи на дуже твердих ґрунтах. 

Аби уникнути ймовірного пошкодження культурних рослин, конструктивно реалізовано чітке дотримання певної відстані від рядка. Причому аплікатори «Ропа Україна» можуть працювати із широким спектром міжрядь — 18, 25, 35, 50, 70 см, тобто їх можна застосовувати практично на всіх культурах, які вирощують українські фермери. 

Як ми вже згадували, виробник пропонує кілька модифікацій аплікаторів, що мають робочу ширину від 6 до 18 м. Норму виливу рідких добрив можна встановлювати від 50 до 350 л/га. Аплікатори можуть працювати без дозаправлення тривалий час, адже, скажімо, причіпний Dragon має бак із неіржавної сталі місткістю 6000 л. 

Завважимо також, що кліренс причіпного Dragon становить 80 см. Це означає, що без проблем можна підживлювати не лише озимі зернові, а й високорослі кукурудзу і соняшник до досить таки значних фаз розвитку. 

Флагманську модель лінійки аплікаторів Dragon пропонують із робочою шириною 12 м, 16,8 або 18 м. Кількість робочих органів може досягати 73 одиниць. Тут доступний, як ми вже згадували, широкий вибір міжрядь, і взагалі кожну конкретну машину можна підігнати технічно під потреби конкретного замовника. 

Якщо говорити про середню за продуктивністю версію Kraken, то завважимо, що її характеристики також є доволі солідними — за робочої ширини 12 м ця модифікація аплікатора має бак на 3200 л і може оснащуватися до 64 робочих органів. Причому норма виливу варіюється від 50 до 350 л/га. Своєю чергою, кліренс досягає 70 см. Це дуже компактний і помірний за масою агрегат. Його транспортна ширина ледь перевищує 3 м, а власна маса становить 4 т. Тобто Kraken зручно перевозити як дорогами загального призначення, так і полями, а навесні ним можна заходити в поле досить рано. 

І так само найменшій за розмірами моделі аплікаторів «Ропа Україна» також знайдеться, чим похвалитися. Насамперед тим, що її можна застосовувати у невеликих фермерських господарствах, для чого цілком достатньо 6 м робочої ширини та бака на 800 л. Модель розрахована на роботу з міжряддями на 25, 35 та 70 см. Її власна вага становить усього 1,5 т. Тобто це чудовий варіант для фермера, який обробляє кілька сотень гектарів землі й не може працювати з більшими моделями через ті чи інші причини. 

Фактично кожен фермер може обрати для себе аплікатор з оптимальними робочими характеристиками, в чому полягає істотна перевага модельного ряду Dragon. Адже досі власники невеликих фермерських господарств були майже позбавлені можливості користуватися такими по-справжньому ефективними технологіями мінерального живлення рослин. Адже велика машина потрібна далеко не всім, як і не у всіх фермерів є трактори потужністю, що дозволить працювати з аплікатором із 18-метровим захватом. Натомість тут є змога обрати модель із найбільш підхожими характеристиками. 

І головне — ґрунтова ресурсоощадна технологія азотного підживлення є справді ефективною як агрономічно, так і економічно. Вона дає змогу не лише заощадити кошти на діючій речовині, а й зробити її засвоєння кореневою системою рослин максимально повним. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ