Агромаркет

Користь від гумінових кислот

Користь від гумінових кислот

Обробка яєць розчином натрієвих і калієвих солей позитивно впливає на ембріональний і постембріональний розвиток курчат, а також їх виводимість.  

 

Відтворення сільськогосподарської птиці відіграє важливу роль у розвитку галузі промислового птахівництва, а пошук шляхів підвищення виведення яєць і якості молодняку є головною метою удосконалення процесу інкубації. Аналіз літературних джерел показує, що цей процес уважається керованим, творчим і залежить від окремих чинників, одним із яких є спосіб передінкубаційної обробки яєць. 

 

Для передових птахівничих підприємств норма виведення молодняку сільськогосподарської птиці яєчних курей становить не менше 85%, а м’ясних — 80%. Тому покращення цих даних є суттєвим резервом у виробництві яєць і м’яса птиці. 

 

Однією з причин низьких показників збереження курчат після виведення й зниження резистентності молодняку може бути неякісна передінкубаційна обробка або недостатньо надійна дезінфекція яйця. Засоби дезінфекції повинні мати властивості прямо протилежні одне одному, бо вони мають бути безпечними для людини, надійно знищувати мікрофлору, що забруднює шкаралупу яйця, але не проникати через неї у яєчну масу, аби не чинити негативного впливу на ембріон, що розвивається, і стимулювати життєздатність курчат, виведених з оброблених яєць. 

 

Численні дані про різні препарати, котрі застосовують для дезінфекції інкубаційних яєць, свідчать про звикання до них патогенної мікрофлори, трудомісткість обробки ними яєць та економічну неефективність. У зв’язку із цим пошук нових нетрадиційних, екологічно чистих і недорогих засобів обробки яєць і приміщень інкубаторіїв є цілком актуальним та економічно виправданим. 

 

Експериментально встановлено позитивний вплив передінкубаційної обробки яєць бройлерного кросу Кобб-500 і яєчного Хай-лайн препаратом гумінових кислот Reasil Humic Vet. Додаткова обробка інкубаційних яєць досліджуваним препаратом сприяла збільшенню виводимості й виведення курчат, а також покращувала збереження їх у перші 7 днів життя. 

 

Дослідження ефективності гумінових кислот для підвищення популяції та збереження виведених курчат 

 

Біологічно активний препарат Reasil Humic Vet, вироблений компанією LIFE FORCE BALTIC із гумінових кислот на основі леонардиту, вже знайшов своє застосування для  інтенсифікації обмінних процесів в організмі птиці, підвищення продуктивності й перетравності раціонів, посилення імунного статусу організму, збереження та забійних якостей курчат бройлерів, його успішно застосовують на багатьох птахофабриках у різних європейських країнах. 

 

Для визначення ефективності гумінових кислот для підвищення популяції та збереження виведених курчат було проведено експеримент. Проводили його у три етапи. На першому виконували прогнозовані дослідження в умовах промислового інкубатора. Метод обробки полягав у тому, що на поверхню продезінфікованої шкаралупи яєць бройлерного кросу Кобб-500, узятих з одного батьківського стада у віці 38 тижнів, за 1–2 год до інкубації за допомогою пульверизатора наносили водний розчин препарату Reasil Humic Vet, що являє собою 10%-й розчин натрієвих і калієвих солей гумінових кислот, одноразово у двох концентраціях: 1-дослідна — 10,0%-й розчин (100,0 мл Reasil Humic Vet на 900,0 мл води) і 2-дослідна — 20,0%-й розчин (200,0 мл на 800,0 мл води). Препарат попередньо розчиняли у воді за температури +20…+22 °С. 

 

Протягом двох наступних етапів (науково-господарського та виробничого) застосовували таку технологію: на поверхню шкаралупи яйця птиці трикратно наносили водний розчин препарату, що містить 10%-й розчин натрієвих і калієвих солей гумінових кислот. Перший раз за 1–2 год до інкубації за допомогою пульверизатора в концентрації 2,0% (20,0 мл Reasil Humic Vet на 980,0 мл води). Другий і третій рази обробку виконували, відповідно, на 20-й і 21-й дні інкубації. Через вентиляційне вікно інкубаційної шафи за допомогою пульверизатора протягом 1 хв наносили водний розчин 2%-го препарату Reasil Humic Vet. Його попередньо розчиняли в питній воді за температури +18…+22 °С. 

 

Результати інкубації прогнозованого експерименту яєць (табл. 1) показують, що кількість незапліднених яєць у всіх групах була приблизно однаковою — по 8–9 шт. Водночас чисельність завмерлих значно відрізнялася за групами. Найбільше їх було в контрольній, а найменше — у другій дослідній. Зменшення кількості завмерлих дозволило підвищити в першій і другій дослідній групах, відповідно, виводимість курчат і виведення їх становило на 1,41 і 3,30% та 1,79 і 3,12%, як порівняти з контролем. 

 
 

Надалі всіх виведених курчат вирощували у відповідних групах в однакових умовах утримання та годівлі з 22 по 29 серпня 2018 року до досягнення ними 7-денного віку (табл. 2).  Вирощування курчат протягом першого тижня життя показало, що безпека у всіх піддослідних групах становила 100%. Продуктивність птиці була на високому рівні й переважала більше в дослідних групах, ніж у контрольній, на 0,6–0,7%. Завдяки вищому виведенню курчат у дослідних групах і 100% збереженню їхній валовий приріст за 7 днів життя був на 0,7–1,0 кг більше, ніж у контрольній. 

 
 

Результати експерименту дозволяють дійти висновку, що обробка яєць перед інкубацією 10,0 або 20,0%-м водним розчином препарату Reasil Humic Vet підвищує виводимість відповідно на 1,41 і 3,3%. Отримане поголів’я птиці має дуже високу життєздатність та енергію росту. 

 

Для науково-господарського експерименту відібрали 76 529 яєць у контрольну та 14 120 у дослідну групи від курей одного батьківського стада кросу Хай-лайн у віці 27 тижнів.

 

Результати інкубації яєць яєчного кросу Хай-лайн за триразової обробки (табл. 3) свідчать про те, що виводимість і виведення курчат у дослідній групі були більшими, ніж у контрольній, відповідно на 3,4 і 3,8%.  

 
 

Надалі курчат, виведених із курячих яєць яєчного кросу Хай-лайн, вирощували до 7-денного віку в однакових умовах утримання та годівлі (табл. 4). 

 

Отримані зоотехнічні результати вирощування свідчать, що курчата дослідної групи, які зазнали в ембріональний період трикратної обробки препаратом, що містить 10%-й розчин натрієвих і калієвих солей гумінових кислот, краще й однорідніше росли, їх збереження було на 0,69% вищим від контрольних. Середня маса одного дослідного курчати у віці 7 днів виявилася на 1,5% вища проти контрольних даних. 

 

Третій виробничий експеримент з аналогічною триразовою обробкою інкубаційних яєць відрізнявся від попереднього тим, що яйця взяли від курей одного батьківського стада кросу Хай-лайн у віці 37–38 тижнів. Для дослідження відібрали в контрольну групу 81 120 яєць, а в дослідну — 86 439. 

 

Результати інкубації яєць яєчного кросу Хай-лайн за триразової обробки (табл. 5) свідчать про те, що виводимість і виведення курчат у дослідній групі були більшими, ніж у контролі, відповідно на 1,22 і 1,77%. 

 
 

Надалі курчат, отриманих у цьому дослідженні, вирощували до 7-денного віку в однакових умовах утримання та годівлі (табл. 6). 

 

Отримані дані свідчать про те, що курчата дослідної групи, які зазнали в ембріональний період трикратної обробки препаратом, що містить 10%-й розчин натрієвих і калієвих солей гумінових кислот, під час вилуплення мали масу на 0,2 г, або 0,5% більшу, ніж їх однолітки з контрольної групи. За однаково високого збереження вони відрізнялися тенденцією до вищих приростів живої маси і в 7-добовому віці відрізнялися від контролю за масою одного курчати на 5,1%. 

 

Таким чином, результати трьох дослідів переконливо свідчать про позитивний вплив обробок яєць розчином натрієвих і калієвих солей на прикладі препарату Reasil Humic Vet на ембріональний і постембріональний розвиток курчат, виводимість і виведення курчат, а також на збереження їх у перші 7 днів життя. 

 

Денис Шеремет, технологічний директор REASIL UKRAINE

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2019 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ