Елеватор

Будівництво елеваторів вимагає надання комплексу послуг від проєктування до фінансування

Комплексний підхід

Комплексний підхід

Будівництво елеваторів вимагає не лише компетенції з боку підрядників, а й можливості надання повного комплексу послуг від проєктування до фінансування.

Хто хоч раз стикався із завданням побудувати новий елеватор, той розуміє, що в цьому процесі чекає велика кількість труднощів і підводних каменів. Що бачить стороння людина? Силоси, ще якісь споруди, обшиті металевими панелями (очисні машини, сушарки, теплогенератори), та завальну яму. Ніби все просто — замовив підрядникам будівництво, вони приїхали і все зробили. Однак насправді до цього додається велика кількість інших питань, що потребують розв’язання. 

Іван Дралюк, голова представництва в Україні компанії
«Конвекс Інтернешнл ГмбХ»

Наприклад, розробка технічного завдання для визначення основних потреб замовника потребує певного досвіду не лише в будівництві, а й у підборі комплексу необхідного обладнання, яке працюватиме протягом багатьох років і від якості роботи якого залежить зручність, простота експлуатації, продуктивність і, врешті-решт, економічні показники елеватора. На основі технічного завдання починають працювати проєктанти, а після них — будівельники й монтажники обладнання. Кожен з етапів потребує постійного контролю, бо багато труднощів виникає через помилки саме під час будівництва та монтажу. Тож потрібно, щоб хтось контролював ці процесі й узгоджував роботу субпідрядників. 

Саме це пропонує компанія Convex International, яка спеціалізується на впровадженні інноваційних рішень у сільськогосподарській галузі. Материнська структура компанії розташована в Кельні (Німеччина), представництва працюють в багатьох країнах Європи. 

В Україні Convex International розпочала активну діяльність у 2016 році, і за цей час встигла збудувати сховищ на 500 тис. тонн зберігання. Один із найбільших клієнтів — компанія «Епіцентр-Агро». Для цього замовника було збудовано два сучасних промислових елеватори у Вінницькій області, а саме у Вапнярці та Вендичанах — кожен по 120 тис. тонн одночасного зберігання. Також серед клієнтів компанії «ХАНЗЕ АГРІ Україна», «Сварог», «VITAGRO» й інші. Нині компанія будує елеватори і для олійноекстракційних заводів (в Потоках закінчують першу чергу, ще один — у Дніпропетровській області Ristone Holdings). 

Комплексність підходу до будівництва елеваторів полягає в тому, що компанія готова виконувати проєкти під ключ, куди входить не лише розробка технічного завдання, проєктування, будівництво й монтаж обладнання, а й пошук і підбір обладнання, приймання, контроль якості, очисних систем, систем аспірації і систем автоматичного керування. Також важливою є така «опція», як надання фінансування, що пропонує далеко не кожен підрядник. Компанія Convex International співпрацює з більшістю відомих європейських брендів, таких як Symaga, Simeza, Petkus, Obial й інші. Крім того, в Україні компанія ексклюзивно представляє французького виробника очисного обладнання CFCAI, очисних машин LAW і сушильних комплексів Marot. 

Сучасний очисний комплекс на елеваторі має бути енергоефективним, зберігати якість продукції та працювати в цілодобовому режимі цілий рік. Щоб створювати об’єкти такого рівня, Convex International співпрацює з європейськими виробниками, які впроваджують нові технології, інвестують у створення високоякісних машин і механізмів і тим самим збільшують ефективність і надійність обладнання. Це дає можливість гарантувати клієнтам насамперед надійність — те, без чого не може бути прогнозованого бізнесу. Замовник має бути впевненим у завтрашньому дні й не чекати несподіванок із боку техніки — саме такою є мета компанії Convex. 

Як уже зазначалося вище, для кожного елеватора обладнання підбирається індивідуально, ще на етапі створення технічного завдання. На це впливає кілька чинників, і в першу чергу — розрахункова потреба в продуктивності та якості. Зазвичай ці аспекти беруть до уваги всі інжинірингові компанії. Проте існує ще й економічний бік процесу, що безпосередньо впливає на собівартість виробничих процесів. Тому Convex виконує підбір обладнання ще й з урахуванням його потреб в енергії, щоб на етапі формування технічного завдання можна було мінімізувати експлуатаційні витрати, скоротити вартість будівельно-монтажних робіт і зменшити споживання ресурсів у майбутньому. Як яскравий приклад можна згадати елеватор у Вендичанах, який витрачає близько 1,1 м. газу на тонну зберігання. Для ринку Україну це, мабуть, найнижчий показник витрат енергоресурсів. 

Також компанія багато уваги приділяє зменшенню викидів пилу внаслідок застосування сучасних систем аспірації. Це важливо не лише для того, щоб розв’язати екологічні питання, а й для того, щоб покращити безпеку персоналу, культуру виробництва й термін служби всього обладнання. Пил — це небезпека виникнення пожеж, а в певних умовах може спричиняти руйнівні вибухи. Крім того, у складі пилу є значна кількість плісняви, яка за певних умов здатна серйозно пошкодити зерно або збільшити вартість зберігання в результаті додаткових захисних заходів. 

На кожному етапі роботи із зерном на елеваторі, починаючи від приймання зерна і закінчуючи його відвантаженням, всюди відбувається значне виділення пилу. Особливо це спостерігається під час попереднього й первинного очищення, а також під час сушіння, коли крізь зерно продувається значна кількість повітря. Тож ці процеси взагалі неможливо виконувати без якісного видалення пилу, бо нормальна робота людей і машин не буде забезпечуватись належним чином. 

До специфіки компанії Convex International слід залічити надання фінансових інструментів, які допомагають одразу створити ефективне підприємство, не розтягуючи реалізацію проєкту на довгі роки. Клієнтам пропонують різні системи фінансування, які реалізують німецькі банки. Для великих компаній терміни кредитування можуть становити до 10 років. Менші підприємства теж можуть розраховувати на привабливі умови, однак на менший термін — кредит потрібно буде повернути за 5 років. Однак і в цьому разі клієнт отримує можливість побудувати елеватор і розраховуватись вуже після того, як об’єкт почав працювати й приносити дохід. І для цього не потрібно витягати з обігу велику кількість коштів одразу, впродовж будівництва елеватору. Таким чином, замовник отримує кредит на вигідних «європейських» умовах і може динамічно розвиватися, не потрапляючи у фінансову «яму». 

Іван Дралюк, голова представництва Convex International в Україні

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
8
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ