Техніка

Із сівалкою точного висіву LEMKEN Azurit аграрії в полях випробовують переваги технології DeltaRow

Концепція ефективності LEMKEN

Концепція ефективності LEMKEN

Із сівалкою точного висіву LEMKEN Azurit аграрії в полях випробовують переваги технології DeltaRow®, підвищуючи врожайність за оптимального застосування наявних ресурсів господарства

Усе геніальне — просте. Зазвичай найочевидніші, на перший погляд, рішення дають найкращий результат. І сільське господарство — нехай про який обсяг гектарів ідеться — саме та галузь, де згаданий постулат дістає найяскравіші підтвердження щосезону. Загальновідомий факт: що краще почувається рослина, отримуючи під час вегетації достатньо вологи, сонячної енергії та поживних речовин, то щедрішим буде врожай. Та чи тільки в ресурсах справа? Де межа прибутковості, якщо господар і надалі нарощуватиме витрати?

Від інновацій — до нових стандартів господарювання

Прості й ефективні рішення народжуються в синергії теорії й практики. До них ведуть сотні різноманітних досліджень і випробувань. І воно таки варте того! Як-от, скажімо, інноваційна технологія DeltaRow® компанії LEMKEN, в основі якої — спосіб сівби подвійними рядами в шаховому порядку, що за норми 80 тис. шт./га забезпечує на 1,2 м² більший життєвий простір для кожної рослини — 2,9 проти 1,7 м² за пунктирного висіву.

Що це дає рослині? Передусім — вищі шанси сформувати більш розлогу кореневу систему, краще вологозабезпечення, насичення корисними елементами та, як наслідок, вищу стійкість до стресових умов і міцніший імунітет. У більшому масштабі розміщення насінин подвійними рядами сприяє формуванню рівномірної конкуренції між рослинами та швидкому збільшенню листкової маси на початкових етапах розвитку. Прямий наслідок цього — закрите від сонця, а отже, й бур’янів, міжряддя та збережена волога.

Оснащена цією технологією сівалка точного висіву Azurit може сіяти три культури — соняшник, кукурудзу та сою. Як розповів Артем КАЛАШНІК, генеральний директор «ЛЕМКЕН-Україна», пройшли перші польові випробування барабани для висіву ріпаку й нині розробляють барабани для сівби сорго.

Сівалка працює за принципом надлишкового тиску, тобто адаптована до точної роботи на високих швидкостях. Не заважають ефективності LEMKEN Azurit ні складні погодні умови, ні нерівномірний рельєф поля. Але, оскільки один рядок фактично розводиться на два, можна також легко та якісно працювати й на великих швидкостях (а далеко не кожній висівній техніці це добре вдається). Важливо те, що, незалежно від норми висіву, площа живлення зростає на 70%, як порівняти з однорядковим висівом. А зі збиранням рослинної маси, посіяної за системою DeltaRow®, легко впорається техніка для збирання силосу та зернової кукурудзи.

Про інноваційний інжиніринг сівалки Azurit і можливості, які дає така сівба, ми дізнавалися від практиків, які в польових умовах успішно випробовують концепцію ефективності LEMKEN. Техніка цього легендарного бренду для багатьох українських аграріїв стала рушійним важелем у встановленні нових стандартів господарювання й побудові довгострокової стратегії отримання гарантованого прибутку.

«LEMKEN Azurit 9 замінила три наших сівалки»

Станіслав ХОРОНЬКО, директор ФГ «Хорста» (Черкаська обл.):

— Минулої весни ми сіяли соняшник і кукурудзу модифікованою сівалкою LEMKEN Azurit 10 (2021 року виробництва) й на власному досвіді переконалися: DeltaRow® підвищує врожайність культур. А це є основною метою, до якої ми всі прагнемо.

Нова машина виконала операції з високою точністю й швидкістю. Зважаючи на невеликі запаси вологи, яка все швидше починає випаровуватися, ми змушені проводити ґрунтообробні та посівні роботи в досить стилі строки. А наші сівалки сіють зі швидкістю до 5 км/год, чого вкрай недостатньо для оптимізації робіт. Натомість Azurit 9 може працювати зі швидкістю 15–17 км/год. Ба більше, якість висіву не страждає. До того ж із такою сівалкою один працівник може виконувати ту роботу, для якої зі звичайними традиційними сівалками потрібно залучити три людини. Якщо ж підвищувати швидкість на інших сівалках, то спостерігаємо зниження якості висіву. Тому для підвищення продуктивності й водночас точності посівних робіт сівалка Azurit 10 є ідеальним варіантом.

Коли ухвалювали рішення про придбання нового агрегата, то розглядали машини з міжряддям 70 см, бо інших пропозицій просто не було. Утім, згодом на ринку з’явилася сівалка Azurit 9 з інноваційною технологією подвійного висіву DeltaRow®, яка привернула нашу увагу. І LEMKEN надав можливість продемонструвати її в нашому господарстві. Спеціалісти компанії привезли агрегат зі своїм трактором і виконали сівбу на невеликій площі — 5 га. Для порівняння: на цій площі ми також посіяли соняшник із міжряддям 45 і 70 см. Сорт, мінеральні добрива й умови були ідентичними. Так, технологія LEMKEN дозволила отримати на 7 ц/га більше соняшнику, ніж за міжряддя 70 см. Врожайність на ділянці з міжряддям 45 см була трохи вищою, ніж із DeltaRow® (усього на 3 ц/га). Утім, я все-таки віддаю перевагу сівалці Azurit 10, бо наші сівалки з міжряддям на 45 см не можуть сіяти з такою ж швидкістю, а для нас питання продуктивності й зменшення затрат на людські ресурси є пріоритетними. Сьогодні Azurit 10 замінює три наших сівалки.

Щодо якості висіву немає жодних зауважень. Висока точність розкладання насіння дотримується і в ряді, і в міжрядді, незалежно від швидкості руху агрегата. Потім це суттєво видно на рівномірності сходів. Зокрема, рівномірність за DeltaRow® була на рівні 90%, а за міжряддя 70 см — 60%. У другому варіанті працювала анкерна сівалка. З її застосуванням ми помітили, що насінини розміщуються ближче одна до одної, крім того, за зміни рельєфу висівна секція заглиблювалась нерівномірно. Як наслідок — сходи культурної рослини почали між собою конкурувати, що відбилося на врожайності. А різниця у 7 ц/га, зважаючи на ціну на соняшник, є дуже відчутною у масштабах усього господарства.

Незважаючи на те, що здвоєний рядок більш розширений, ніяких труднощів зі збиранням соняшнику не виникало, втрат ми не помітили. Тому конструкція Azurit 10 є досконалою.

Найвагомішою перевагою сівалки є поєднання високої якості висіву зі збільшеною швидкістю. Це забезпечує оптимальну продуктивність посівних робіт. І хоча Azurit 10 коштує дещо дорожче за інші сівалки, я вважаю, що це виправдані інвестиції, тому що з такою різницею у врожайності за кілька років ми повністю окупимо агрегат і будемо надалі отримувати високі прибутки.

«Технологія DeltaRow® адаптована до складних умов»

Олександр ЧОВГИЗ, керівник ФГ «Віра» (Кіровоградська обл.):

— Ми працюємо за технологією обробітку ґрунту no-till. Із сівалкою Azurit 9, обладнаною технологією DeltaRow®, сіяли кукурудзу та соняшник.

Навесні нам привезли сівалку LEMKEN Azurit 9 для проведення демовисіву гібрида кукурудзи з нормою 63 тис./га. Це був дворядковий висів з одночасним унесенням добрив. Соняшник сіяли з густотою висіву 60 тис./га на площі 2,5 га. На демоділянках не виконували жодного обробітку ні восени, ні навесні. Попередником була соя. Сівалка не забивалася — працювала чудово. На іншій частині ділянки попередником був соняшник, але проблем із пожнивними рештками також не виникало. Незважаючи на те, що ґрунт був достатньо вологим, за точністю висіву сівалка цілком задовольнила. Ми не помітили ні двійників, ні пропусків. Усі сходи були дружні.

Я завжди хотів знайти такий агрегат, де висів виконувався б не в один рядок, а щоб посівний матеріал був оптимально розподілений на більшій площі. Зокрема, за розподіленням добрив дворядковий висів є вигіднішим. Імовірно наступного сезону навіть будемо проводити експеримент із суцільним способом висіву кукурудзи, де відстань між насінинами становитиме 25 см, і, можливо, це буде навіть краще, ніж дворядковий висів. Та постає питання щодо того, як зібрати врожай із таким способом висіву. Натомість із ділянки, де сівбу виконали за технологією DeltaRow®, врожай зібрали легко, кукурудзяні жатки чудово адаптовані до такого способу висіву. Важливо, що не було проблем із забиванням мису чи мисового ланцюга.

Хочу також зазначити, що за дворядкового висіву DeltaRow® міжряддя закрилося набагато швидше, ніж за традиційного висіву на 70 см. Таким чином бур’яни мали менше доступу до сонячного світла, гірше розвивались і не складали конкуренцію культурним рослинам.

На врожайність ділянки, на жаль, вплинули ще й погодні умови. Через потужні вітри 2 із 7 га вилягло. Так, близько 25 ц лишилось на полі. Якби не цей природний чинник, то у сухій вазі ми б зібрали 8 т кукурудзи з гектара. Якщо порівнювати качани, то потенціал рослин із застосовуванням DeltaRow® на 10–17% був більшим, ніж там, де культурні рослини конкурували у звичайному рядку. Соняшник, посіяний за технологією DeltaRow®, ми зібрали найпершим з урожайністю понад 40 ц/га. На основній площі господарства сіяли двома сівалками іншого німецького виробника на 2 тижні пізніше. За суцільного висіву максимальна врожайність становила 38 ц/га, а за ширини міжряддя 70 см — 33 ц/га.

На мою думку, переваги у дворядковому висіві DeltaRow®, порівнюючи з однорядковим, очевидні. Тому я надаю перевагу сівалці LEMKEN Azurit 9.

«Цьогоріч репрезентуємо LEMKEN Azurit 10»

Микола ГЛАДИШКО, представник «Компанії Агро-Темп» — офіційного дилера LEMKEN:

— Протягом трьох років застосування технології DeltaRow® ми зафіксували приріст урожайності по кукурудзі від 500 кг до 1 т, по соняшнику в погані роки — 300 кг, у хороші — 500–600 кг.

Ураховуючи результати демопосівів, що проводили в Україні, виробник удосконалив сівалку. Оновлений агрегат у 2022 році матиме назву Lemken Azurit 10 і буде ще краще адаптований для висіву на основі технологій ґрунтообробітку no-till і strip-till. Зокрема, сівалка матиме підсилені диски, видозмінений паралелограм для кращого копіювання рельєфу поля та точнішого дотримання глибини висіву. Вона зможе працювати як з функцією внесенням добрив, так і без неї.

Удосконалена сівалка матиме два варіанти робочих органів — для класичного ґрунтообробітку та важчих умов експлуатації. Точність роботи буде підвищена модернізованим чистиком, що налаштовується автоматично, та видозміненою висівною трубкою. У нижній частині сошника Azurit 10 матиме анкер, що виконує функцію чистика, а також згладжує посівне ложе та підтягує вологу. Це буде гібридна сівалка. Усі ці оновлення ви зможете побачити під час демотуру-2022. Ми готові сіяти в кожному господарстві, яке нас запросить до себе, — результат вас приємно здивує.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ