Тваринництво

Коли все під контролем

Коли все під контролем

Точне комп’ютеризоване кероване доїння з «ДеЛаваль» дозволяє максимально ефективно й успішно вести молочне скотарство.

  

 

Фермерське господарство «Альфа» — це колишній колгосп, де завжди вирощували корів. У 2001 році внаслідок розпаювання колись колгоспного майна нинішній власних господарства — Віктор Белінський орендував 60 га землі сільських пайовиків і приміщення тваринницької ферми. Розташувалося господарство в с. Одноробівка (Харківська обл., Золочівський р-н). За якісь 12 місяців праці господарство отримало статус репродуктора з розведення й вирощування української чорно-рябої породи корів. Це сталося 2002 року. Тоді в господарстві налічувалося 180 дійних корів, сьогодні їх — 300 голів.

 

 Вирізняє це господарство серед інших і те, що тут на одну дійну корову надоюють 8,1 тис. кг молока. І що цікаво, за того самого раціону, догляду та ветеринарного обслуговування, що побутують і на інших фермах молочного напряму.

Робота з телятами

Телятам у господарстві приділяють чималої уваги, бо саме вони — телички — колись стануть майбутніми коровами. Примітно, що тут ставку роблять виключно на власноруч вирощений молодняк і саморемонт: за 13 років свого існування господарство не купувало жодної голови молочної ВРХ для ремонту чи нарощування стада.

Розповідає Микола Іванович Сусла, головний зоотехнік ФГ «Альфа»: «Якщо корова почала телитися, то доярку викликають навіть уночі. У нас є банк молозива, тож доярка повинна відразу ж розморозити певну його кількість для подальшого згодовування народженому теляті. Протягом 1,5 години доярка примусово (за допомогою зонду) випоює теляті відповідну кількість молозива, як правило, це 10% живої маси теляти, а це близько 3 л молозива».

 

Телят до досягнення ними 20 днів утримують у спеціальних клітках. Увесь цей час їх тричі на добу випоюють молоком. До речі, у господарстві не застосовують замінників молока. Як правило, телятам випоюють молоко, яке не йде на переробку внаслідок своєї непридатності (молоко від маститних корів; від тварин, що мають проблеми з копитами й проходять лікування ветпрепаратами; корів, що перебувають на антибіотикотерапії). Таке молоко в господарстві пастеризують (є пастеризатор на 200 л) і випоюють телятам у кількості 6 л/доба на голову. Молочна годівля дає свої позитивні результати — 930–940 г приросту.

А вже з двох місяців телят переводять в індивідуальні клітки для подальшого холодного методу утримання. Цей метод у ФГ «Альфа» успішно практикують уже третій рік поспіль.

Осіменіння

Осіменяють корів у віці 15,4 місяці, ректо-цирвікальним способом. Для осіменіння беруть виключно сімя американських биків. Це дозволяє отримувати високопродуктивних теличок, що дуже важливо, зважаючи на статус племзаводу. До речі, згідно із цим статусом, господарство щорічно має реалізовувати близько 15% загального приплоду іншим господарствам. Реалізація переважно відбувається в межах Харківської та Полтавської областей.

 

Реалізація бичків частково відбувається населенню — із 10-го дня від народження та до досягнення ними 80 кг. Частково м’ясопереробним комбінатам — вагою 330 кг.

 

Годівля корів

 

До годівлі корів у господарстві підходять з особливою ретельністю, адже від того, що корова споживає, залежать її надої. Тому тут перед початком згодовування корму спочатку відбирають його зразки й обов’язково відправляють на аналіз в одну з лабораторій, що у Київській області. І вже відповідно до отриманих результатів, складають раціони для кожної вікової групи тварин: сухостійні корови, дійні, телята тощо. У щоденному раціоні корів є сінаж, силос, сіно, солома, комбікорм — це в холодну пору року. Навесні та влітку в господарстві своїм підопічним згодовують ще й зелений корм. Близько 20–30% загального раціону — це зелені жито, однорічні та багаторічні трави. Роздають корм двічі на добу: о 9:00 і 14:00.

 

«У нас 600 га зайняті під вирощування необхідних для потреб господарства зернових культур. Тобто ми цілком незалежні щодо кормів для наших корів. Крім того, вирощування зернових повністю забезпечує наше господарство ще й у підстилці. Як підстилку ми використовуємо солому», — підкреслює Микола Іванович.

 

Трохи статистики

 

За даними бонітування, за 2013 рік середній термін експлуатації корови в господарстві становить 2,9 лактацій. Із 2010 року корів тут обезрожують. Профілактичне розчищення ратиць корів проводять один раз на рік.

Із метою поліпшення стану ратиць тварин, молоковіддачі та самопочуття у господарстві завжди практикували моціон. Задля цього на фермі обладнано спеціальні вигульні майданчики. Коли доїння відбувалося в бачок, то корів у теплу пору року доїли відразу ж на вулиці. Зі встановленням молокопроводу відмовлятися від моціону в господарстві не збираються. «Будемо доїти в молокопровід, але вигонитимемо тварин для моціону на вулицю, а потім знову заганятимемо в приміщення для доїння», — розповіли в господарстві.

 

Установлення молокопроводу

 

До того як остаточно зупинитися на молокопроводі, керівництво господарства три роки придивлялося й відвідувало інші ферми, знайомилося з різними виробниками такого типу доїльного обладнання — як зарубіжними, так і вітчизняними. А вже у вересні минулого року остаточно зупинило свій вибір на компанії «ДеЛаваль» і купівлі двох молокопроводів: один на 200 голів із програмою управління DelPro та підвісною транспортною системою EasyLine, другий — на 130 голів з апаратами TU-200, із перспективою до оснащення до DelProй EasyLine.

 

Як розповів Микола Іванович: «Якість, сервіс, простота в обслуговуванні та збиранні монтажу обладнання — вирішили все. Крім того, наше господарство має статус племзаводу, тож перед тим як продати нетель, потрібно виписати племсвідоцтво, де зазначено надої її матері, рівень білка й жиру в отриманому молоці. Як визначити надої: раніше ми двічі на місяць робили контрольне доїння (через кожних 15 діб), потім дані вводили в комп’ютер — відбувалися обчислення. А нині ці показники відстежуються щоденно за допомогою програми управління DelPro, що значно спрощує цю процедуру».

 

Крім того, DelPro постійно на варті стану здоров’я корів: тварина тільки надумала захворіти, а програма управління її випередила (за станом молоковіддачі, рівнем надоїв, складом молока тощо) — визначила стан корови та попередила спеціаліста, який зможе вчасно відреагувати й профілактувати те чи інше захворювання корови.

 

Передісторія

 

«До встановлення молокопроводу корів у господарстві доїли у звичайний доїльний бачок. Тоді за однією дояркою було закріплено 30 корів. Навантаження на неї було величезним, бо треба було руками перетягати в молочний блок по 300 кг молока — про яку соматику чи бакобсемінення тоді можна було казати, якщо це молоко насосами доводилося закачувати в холодильник? Був контакт із повітрям. Тоді в нас був І сорт молока, сьогодні ми здаємо на переробку молоко вищого ґатунку», — хвалиться головний зоотехнік підприємства.

 

Однак поліпшення сортності молока жодним чином не вплинуло на його закупівельну ціну , можливо тому, твердять у господарстві, що на сьогодні ціна на молоко й так досягла свого максимуму. До речі, не змінився тут і закупник молока — Харківський молокозавод «Вімбілдан» та Охтирський сиркомбінат. Єдине, що змінилося, тепер дані щодо якісних характеристик, які отримано в результаті тестування молока на аналізаторі в господарстві, і незалежні дані молокозаводу ніким із представників МПЗ не оскаржуються. До речі, тут із минулого року послуговуються аналізатором молока «Екомілк», за допомогою якого сире молоко перевіряють на вісім показників: уміст жиру, білка, сухого знежиреного молочного залишку, кислотність, уміст доданої води, щільність, температура молока, точка замерзання.

 

 

Що дав молокопровід

 

Установлюючи молокопровід «ДеЛаваль» у господарстві мали за мету залишити систему прив’язного утримання корів, але мати змогу повного контролю всіх процесів, пов’язаних із виробництвом молока, годівлею, здоров’ям корів, управлінням персоналом ферми.

 

За рахунок установлення цього доїльного обладнання вдалося, по-перше, поліпшити сортність молока — із І сорту господарство почало доїти вищий ґатунок. По-друге, значно зросли надої на корову до 8,1 тис. тонн молока. Микола Іванович каже: «Звичайно, надої підвищилися не з першого дня, але поступово ми до цього дійшли. І не в останню чергу завдяки якості доїння: обладнання гарантує відсутність передоювання корови, а відповідно, зайвого травмування її вимені. Ми відмовилися від «мокрого» доїння та перейшли на «сухе», що зменшило кількість бактерій, наявних у молоці, і ризик перезараження маститом».

 

Крім молокопроводу в господарстві встановлено три танки-охолоджувача, однин з них придбали в комплекті з молокопроводами, ємкістю 5 тис л серії «DXCR-5000» також виробництва компанії «ДеЛаваль». Інші два вже були в господарстві, маєють об’єми 5 тис л та 3,5 тис л. Для економії електроенергії всатновили систему рекуперації тепла «ERS™» компанії «ДеЛаваль» ємкістю на 450 л води. Система використовується для підігріву води в процесі охолодження молока, установка може забирати до 60% тепла, перетворюючи його на безкоштовну гарячу воду.

 

«Вибраковка» персоналу

 

Корови до доїння в молокопровід призвичаїлися швидко й просто. Загальна вибраковка по стаду становила не більше ніж 3% і була пов’язана з тугодійністю тварин. А от що стосується персоналу ферми, то якщо раніше тут працювало 13 доярок, за якими було закріплено по 30 голів на кожну, то з появою молокопроводу, їх кількість скоротилася до 7 осіб із навантаженням на кожну 60 голів корів. На молокопроводі із програмою управління «DelPro» завдяки підвісній транспортній системі «EasyLine» 200 голів замість класичного варіанту з чотирма доярками працює три. Цікаво, що в господарстві ці 60 голів представлено не тільки дійними тваринами, а й сухостійними та нетелями.

 

Основні виробничі показники ФГ «Альфа», 2013 рік

Чисельність стада, голів

731

Дійне стадо, голів

300

Порода

українська чорно-ряба

Система утримання

прив’язна

Молоко та доїння

Середній річний надій на корову, кг

8100

Жир, %

3,9

Білок, %

3,1

Доїльне обладнання

ДеЛаваль, два молокопроводи

Репродукція

Тільні корови у стаді,%

72

Рівень вибракування, %

21

Вік телиць за першого осіменіння, міс.

15,1

Говорить експерт:

 

Вадим Волик, торговий представник ТОВ «Агросервіс» сертифікований дилер компанії «ДеЛаваль»

Програма управління стадом DelPro полегшила роботу спеціалістів господарств, адже це зручний інструмент для контролю, аналізу та прийняття своєчасного рішення, пов’язаного з виробництвом молока. Варто зазначити, що основним інструментом цієї доїльної установки є доїльний апарат MU480, який має низку переваг над іншими доїльними апаратами, а саме: оснащений сертифікованим (ICAR) лічильником молока ММ25, що дає змогу отримувати інформацію по надоях кожної корови; відсутність контрольних доїнь, нарахування заробітної плати операторів машинного доїння, планування зоотехнічної та племінної роботи; апарат оснащено системою безпровідної передачі даних, що забезпечує достовірність показників надоїв кожної корови; автоматичне від’єднання підвісної частини по закінченню доїння зберігає здоров’я вимені, адже цим ми запобігаємо «сухому» доїнню та забезпечуємо підвищення продуктивності праці операторів; системи подвійного вакууму Duovac™ і стабільного вакууму зменшують ризик захворювання маститом, що, своєю чергою підвищує надої та якість молока.

 

Для полегшення роботи операторів машинного доїння цей молокопровід оснащено підвісною транспортною системою EasyLine, тепер доїльні апарати не потрібно носити в руках, а просто й зручно пересувати по підвісних рельсах. Таке рішення дозволяє дояркам максимально ефективно зосередитися на процедурі доїння. Також система EasyLine дає змогу скоротити час доїння та зберегти доїльні апарати від пошкоджень, виключаючи фактор падіння.

 

На сьогодні більшість господарств України працює з прив’язною системою утримання корів, виходячи із цього компанія «ДеЛаваль» має рішення для ефективного менеджменту цієї системи утримання, а саме молокопроводи з унікальною програмою управління стадом DelPro та підвісною транспортною системою EasyLine.

 

Для безперебійної роботи обладнання керівниками ТОВ «Агросервіс» було ухвалене рішення про відкриття офісу компанії в Харкові, в якому працюють кваліфіковані сервісні інженери і підтримується склад запасних частин й витратних матеріалів.

Наталія Колос

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в газеті The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на газету The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ