Техніка

Змінні робочі органи, широкий діапазон робочої глибини та підвищена міцність конструкції — обов’язкові вимоги до стерньового культиватора

По стерні й по оранці

По стерні й по оранці

Змінні робочі органи, широкий діапазон робочої глибини та підвищена міцність конструкції — обов’язкові вимоги до сучасного стерньового культиватора.  

Сьогодні чимало агровиробників в Україні прагнуть оптимізувати свій парк сільгосптехніки шляхом більш універсальних агрегатів. До того ж фермери орієнтуються не лише на скорочення витрат, а й удосконалення самої технології обробітку ґрунту, з огляду на об’єктивні умови роботи. 

Особливе місце тут посідають так звані стерньові культиватори. Попри свою назву, такі агрегати дедалі частіше застосовують для виконання широкого спектра завдань, починаючи з мілкого лущення стерні й основного обробітку ґрунту та закінчуючи навіть передпосівною підготовкою полів. Деякі моделі з огляду на солідну максимальну глибину обробітку навіть можуть працювати як глибокорозпушувачі. 

Серед таких агрегатів, зокрема, слід виділити вже добре відомий на ринку України стерньовий культиватор KÖCKERLING Vector. Це взагалі дуже цікава модель, яку широко застосовують практично у всіх ґрунтово-кліматичних зонах нашої країни, набуваючи дедалі більшої популярності. Нам доводилося свого часу побувати в аграріїв, що працюють як на полях Львівщини, так і в степових регіонах на Сході, і наочно пересвідчитися: і там, і там KOCKERLING Vector успішно застосовують на виконанні діаметрально протилежних польових завдань — збереження та подолання перезволоження ґрунту. 

Універсалізм KÖCKERLING Vector полягає передусім у широкому спектрі робочих органів і водночас простих налаштувань. Тут не потрібно в разі зміни завдання витрачати дорогоцінний час і кликати сервісних інженерів. Конструкція культиватора дає змогу швидко та зручно змінювати лапи та глибину обробітку практично самотужки. 

Обробіток стерні пшениці культиватором Vector 620

За останнє відповідає блок регулювання глибини Easy-Shift, що розміщено в кабіні трактора. Це дає змогу безступенево здійснити регулювання, не зупиняючи машини та не виходячи назовні. За руху  важеля гідравліки передні опорні колеса змінюють свою позицію. Зміна позиції передається на подвійний STS-коток. Таким чином, весь культиватор підіймається чи опускається точно паралельно до землі. 

На ринку України представлено три основні модифікації KÖCKERLING Vector із різною шириною захвату — 4,6 (6,2) м, 5,7 (8) м та 7 (9) м. До базової ширини агрегата можна зручно прикріпити додаткові секції, що істотно збільшує продуктивність обробітку ґрунту. 

До головних світових трендів обробітку ґрунту сьогодні належить робота зі стернею, яка вкладається в концепцію керування пожнивними рештками. Відповідно, конструкція KÖCKERLING Vector передбачає широкий спектр варіантів роботи з ними, зокрема, відмінне перемішування соломи й ґрунту по всій довжині культиватора. 

Завдяки широкому вибору робочих органів і налаштувань фермер може отримати як ідеально чорне поле із загорнутою на потрібну глибину соломою, так і рівномірний мульчувальний шар пожнивних решток по всій поверхні поля. Справа тільки за вибором технології з урахуванням кількості вологи в регіоні.  

Vector 570 основний обробіток

Власник KÖCKERLING Vector, залеж но від виду виконуваної операції, має змогу встановити стрілчасті лапи для лущення стерні, що працюють на мінімальній глибині від 2 см, спеціальні лапи Topmix для роботи з глибиною до 15 см, 40-міліметрові долота для обробітку ґрунту на глибину до 40 см або інші робочі органи. Це дозволяє використовувати один культиватор для виконання різних завдань, які зазвичай виконують окремі агрегати. 

Зазначимо, що концепція роботи KÖCKERLING Vector цілком вкладається в суперпопулярну та ефективну сьогодні технологію вертикального обробітку ґрунту, спрямовану на збереження вологи й активізацію діяльності біоти в ґрунті. Це якісне розпушування ґрунту без перевертання пласта та пришвидшення мінералізації пожнивних решток. Тому надзвичайна універсальність Vector забезпечує фермеру низку варіантів для покращення обробітку ґрунту в господарстві. 

Особливу увагу варто звернути на додаткове оснащення KÖCKERLING Vector. Насамперед мова про спеціальний коток і штригельну борону. 

Vector + Boxer внесення двох видів мінеральних добрив на різну глибину

Так, культиватор Vector серійно оснащено подвійним кільцевим ущільнювальним котком STS. Подвійний STS-коток має високу несну здатність, сприяє ідеальному зворотному ущільненню ґрунту і стабільно працює навіть на кам’янистих ґрунтах. U-подібний профіль кілець під час роботи наповнюється ґрунтом, коток стає важчим і працює за принципом Soil to Soil (ґрунт по ґрунту), забезпечуючи дуже сильне зчеплення з поверхнею поля, що мінімізує буксування та забивання котка завдяки ефекту самоочищення. 

Для отримання оптимально мульчованого ґрунту Vector може бути оснащено 1-рядною штригельною бороною. Її кут атаки можна регулювати залежно від потреби та попередньої культури, одночасно вона служить для вирівнювання поверхні поля та керування кількістю рослинних решток на поверхні. Також установлення штригеля дає змогу провадити якісний передпосівний обробіток ґрунту. 

Vector + Speed Drill — обробіток стерні з висівом сидератів

Щоб заощадити на кількості мінеральних добрив, їх потрібно ефективно і точно внести саме в ту точку, де рослини засвоюватимуть добрива без втрат. Культиватор Vector закладає мінеральні добрива системою BOXER. BOXER — це подвійний бункер об’ємом до 4000 л, з двома окремими дозаторами котушкового типу, який може вносити як один, так і два різних типи добрив (наприклад фосфорне і азотне) за потреби на різну глибину з точним дотриманням заданої норми й адаптований до роботи за системою точного землеробства з аплікаційними картами завдань. 

Сьогодні KÖCKERLING представляє новинку BOXER T в причіпному варіанті з власним транспортним шасі. 

Встановивши опційне обладнання Speed Drill на культиватор KÖCKERLING Vector, проводиться підсів сидератів одночасно з обробкою грунту за один прохід. 

Новинка Vector + BOXER T — внесення мінеральних добрив

Сівалка для дрібного насіння Speed Drill — це обладнання для точного дозування насіння з великим бункером об’ємом 400 літрів. Задана норма висіву контролюється через GPS та залишається сталою не залежно від зміни робочої швидкості. Насіння розміщується точно за котком культиватора рівномірно по всій ширині агрегату через розподільник з достатньою кількістю вихідних отворів. Насіння потрапляє на вже ущільнений ґрунт де надійно покривається дрібним ґрунтом з допомогою штригельної борони. Це гарантує оптимальний ріст висіяних сидератних рослин.  

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ 

Юрій Семенчук, головний агроном ТзОВ «Перв’ятичі-Агроком», Львівська обл. 

— Ми обробляємо 1500 га, на яких вирощуємо озиму пшеницю та ріпак, кукурудзу, сою і соняшник. Культиватор KÖCKERLING Vector із робочою шириною 6,2 м працює в нашому господарстві вже років п’ять. Свого часу ми довго вибирали технологію обробітку грунту і після численних польових випробувань зупинили увагу саме на Vector. Сьогодні маю сказати, що не уявляю як ми працювали без нього. Це добротна універсальна машина, яка практично повністю закриває наші потреби. Вона вже давно окупила свою вартість. 

Зараз ми «вдягаємо» на KÖCKERLING Vector так звані «гусячі лапки» і лущимо стерню на глибину від 2 до 10 см. Після того міняємо робочі органи на долото і якісно розпушуємо ґрунт. Пожнивні рештки додатково подрібнюються, усі великі грудки розбиваються і насіння лягає в ідеально підготовлене посівне ложе. Навесні ми також запускаємо Vector на зораний з осені ґрунт, використовуючи лапу Topmix, яка чудово розпушує ґрунт. До того ж ми звернули увагу, що можемо заходити із цим агрегатом набагато раніше на поле, а отже, по максимуму використати дорогоцінний час навесні. Також просто відмінно працюють котки. 

При цьому, залежно від умов роботи, продуктивність KÖCKERLING Vector в середньому становить 80 гектарів за день, а витрата пального не перевищує 10 л/га. 

Михайло Гринишин, директор із виробництва ТзОВ «МЕТАГРО», Рівненська обл. 

— В обробітку в нас 8,5 тис. гектарів, розташованих у Рівненській і Волинській областях. Компанія вирощує широкий спектр зернових, технічних та кормових культур. До того ж ми прагнемо дбайливо ставитися до землі, використовуючи науково обґрунтовану сівозміну, органічні добрива, захист ґрунтів від ерозії й інші важливі підходи. 

Саме тому ми вибрали культиватор KÖCKERLING Vector із системою внесення мінеральних добрив BOXER. Переважно цей агрегат застосовуємо для основного обробітку ґрунту. Після збирання врожаю пшениці відразу після комбайна KÖCKERLING Vector обробляє стерню на глибину 5–8 см, цим самим забезпечується збереження вологи в ґрунті, та здійснюється провокація проростання падалиці. Після збирання кукурудзи з допомогою KÖCKERLING Vector та системи BOXER одночасно з обробітком ґрунту закладаємо добриво на глибину 15–20 см. Культиватор KÖCKERLING Vector добре вирівнює поверхню поля, чого не могли досягнути іншими агрегатами. Завдяки великому кліренсу в 85 см Vector працює без забивання на полях із великою кількістю рослинних решток та на вологому ґрунті, а коток STS, який має ефект самоочищення, забезпечує оптимальне зворотне ущільнення обробленого ґрунту. Після обробки ґрунту культиватором KÖCKERLING Vector ми отримуємо рівномірно розподілені рослинні рештки з ґрунтом по всій робочій глибині, що призводить до посилення діяльності мікроорганізмів, а надалі поліпшується структура ґрунту. 

На культиваторі Vector зручно налаштовується глибина обробки з допомогою гідравлічної системи, не виходячи з трактора. Завдяки широкому вибору робочих органів ми використовуємо Vector на різних операціях: перша обробка стерні, основна обробка ґрунту, внесення мінеральних добрив, глибоке розпушування. 

KÖCKERLING — це надійна інноваційна та продуктивна техніка. 

Федір Куртєв, директор ПАТ «Продовольча компанія „Поділля”», Вінницька обл. 

— Наше господарство має власну специфіку і є бурякосіяльним підприємством. Обробіток ґрунту під цю культуру є досить специфічним і потребує особливо якісних агрегатів. Три роки тому ми вирішили, що найкраще із цим завданням впорається саме KÖCKERLING Vector і не помилилися. Тоді придбали відразу чотири 6-метрові моделі — Vector дає змогу отримати гарантований результат і є напрочуд надійною машиною. 

Головне завдання в підготовці ґрунту під сівбу цукрових буряків за наших умов — рівномірно розподілити по поверхні поля й додатково подрібнити пожнивні рештки культури-попередника. До того ж ми працюємо як на глибину 6–8 см, так і 22–25 см. Частину соломи KÖCKERLING Vector ретельно перемішує з ґрунтом, а інше — акуратно розподіляє на поверхні поля. 

Окрім підготовки полів до сівби цукрових буряків наші агрегати KÖCKERLING Vector також обробляють ґрунт під інші культури — кукурудзу, сою, соняшник й ін. Хочу зазначити надзвичайну надійність конструкції та робочих органів цієї моделі — кожна з них за один сезон напрацьовує понад 2000 га, причому переважно по надзвичайно твердому сухому ґрунту. Навантаження на них дуже серйозне. Витрата пального, зокрема завдяки простим зрозуміли налаштуванням, нас цілком задовольняє. 

Мені також імпонує висока універсальність KÖCKERLING Vector, зручність у налаштуваннях у роботі зі знімальними робочими органами та на різну глибину. По суті, ця модель може замінити кілька різних ґрунтообробних агрегатів, щоразу ідеально виконуючи всі види польових завдань. 

Сергій Сямук, головний інженер ТОВ «ЗАК-Сервіс», Волинська обл. 

— Ми обробляємо понад 8 тис. гектарів, тому потребуємо надійної високопродуктивної техніки. Свого часу відмовилися від оранки, відповідно, підбираємо агрегати, здатні провадити досить глибокий вологоощадний обробіток ґрунту, як інші операції. 

Зокрема, тому торік і придбали два культиватори KÖCKERLING Vector, які вже зробили до півтори тисячі гектарів кожен. Їх неабияка перевага — надзвичайна універсальність, бо за їх допомогою ми можемо працювати на глибину від 2 до 30 см, просто змінюючи робочі органи. І як інженер я можу сказати, що всі заміни, налаштування та регулювання в конструкції KÖCKERLING Vector здійснюються надзвичайно швидко та зручно. Конструкція моделі дуже проста й надійна, всі шарнірні з’єднання виконано системою Lock Pin, і в нас немає жодних проблем із цим. 

Залежно від ситуації на полі ми проходимо Vector поле після збирання врожаю один або два рази — на глибину 30 см для кращого розпушення ґрунту й зовсім мілко — для лущіння стерні. Тут вирішує агроном. Також великою перевагою моделі є те, що, залежно від налаштувань, вона може або повністю загортати пожнивні рештки в ґрунт або лишати частину їх на поверхні поля. 

Упродовж робочої зміни один 5,7-метровий культиватор із 300-сильним трактором робить у середньому 45 га. Якщо працюємо на максимальну глибину 30 см, то витрачаємо від 11 до 14 літрів пального. Це просто відмінний результат, бо агрегат багато в чому виконує роботу глибокорозпушувача, руйнуючи ущільнення. 

Зазначу, що так само відмінно себе показують одночасно придбані нами в господарство і 8-метрові передпосівні культиватори KÖCKERLING Allraunder, що просто відмінно виконують свою роботу.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ