Техніка

Як аплікатори для внесення рідких добрив допомагають підвищувати врожайність, знижуючи витрати на діючу речовину

Точний інструмент

Точний інструмент

 Як аплікатори для внесення рідких добрив допомагають підвищувати врожайність, знижуючи витрати на діючу речовину.  

Питання мінерального живлення рослин сьогодні відчутно б’є по кишені кожного українського аграрія. Це не жарти, коли одна тонна азотних гранул коштує понад 30 тис. гривень, а фосфорні добрива взагалі перетнули межу в 50 тис. Тому доводиться шукати резерви серед наявних технологічних способів унесення і добре, що такі є та відмінно себе показують. 

Зокрема, мова про аплікатори для ін’єкційного внесення рідких добрив. Як відомо, рідкі добрива самі по собі — річ надзвичайно ефективна за умов перманентного браку вологи. Їх значно краще і швидше засвоює коренева система рослин, що, своєю чергою, забезпечує цілу низку супутніх переваг. Серед усього іншого — можливість вносити нижчі норми діючої речовини та бути впевненими у її точному розподіленні та дозуванні. 

Ґрунтові аплікатори посідають тут особливе місце, бо забезпечують найефективніше прикореневе внесення рідких добрив. Легкозасвоюване добриво відразу потрапляє куди слід, і плавно засвоюється сільськогосподарськими культурами. Це дає змогу застосовувати специфічні агрономічні операції, зокрема у вирощуванні пшениці, соняшнику та кукурудзи, про що ми поговоримо згодом. 

Буквально кілька років тому в Україні було представлено дуже цікаву новинку — аплікатор українського виробництва DRAGON, спроєктований на відомому підприємстві «РОПА-Україна». 

Навісний аплікатор для внесення рідких добрив з баком на 800 літрів

На сьогодні вже кілька модифікацій Dragon — із робочою шириною від 6 до 18 м. Це машини з потужною рамою, на яку встановлено бак на 6000 л із неіржавної сталі. Аплікатор виконує ґрунтове внесення рідких добрив на глибину до 9 см із нормою виливу від 70 до 300 л/га. 

Зауважимо, що на ринку України аплікатори для внесення рідких добрив уже давно не дивина. Їх пропонують різні світові виробники. Проте технологію, реалізовану в моделі DRAGON, усе ж таки можна назвати унікальною. Адже DRAGON має дуже специфічні «зуби». 

Ідеться про так звану ін’єкційну технологію закладання рідких добрив у ґрунт. Робочий орган моделі Dragon Spike — це, по суті, диск із 12 «голками» на ободі. Кожна голка-форсунка за оберт диска впорскує порцію добрив у ґрунт — у середньому через кожні 16 см. Глибина такого внесення варіюється в діапазоні від 6 до 9 см. 

Тобто робочі органи не боронують ґрунт і не горнуть гребені. Процес унесення добрив для кореневої системи рослин здійснюється дуже плавно і, продовжуючи медичну тему ін’єкцій, — «безболісно». Водночас верхній шар ґрунту насичується елементами живлення, які стають відразу ж доступними для рослин. 

Також Dragon може працювати, залежно від модифікації, із міжряддями 25, 35, 50 і 70 см. Фактично виконувати свою роботу майже з усіма видами сільгоспкультур — не тільки з просапними. Аби уникнути ризику пошкодження рослин у рядку, відстань від них чітко витримується на рівні 10 см. 

Така щадна робота розробки «РОПА-Україна» дає змогу працювати на посівах, що перебувають у різних фазах розвитку, застосовуючи Dragon навіть для підживлення озимих зернових. Водночас здійснюється додаткова аерація ґрунту. Фактично машина паралельно виконує роботу якісної голчастої борони. Притискне зусилля на кожен робочий орган можна варіювати в діапазоні від 20 до 70 кг. 

Підготовка до внесення КАС (Київська область)

Переваги ґрунтового внесення азотних добрив є очевидними. Окрім кращого та швидшого засвоєння діючої речовини, що спрямовується безпосередньо в прикореневу зону рослин, це дає змогу запобігти втратам азоту через випаровування, що неминуче трапляється під час поверхневого внесення. До того ж більшість видів гранульованих азотних добрив негативно реагують на дію прямих сонячних променів, що зумовлює необхідність вносити їх вночі чи похмурої погоди. 

Також дедалі більше господарств сьогодні практикують використання органічних мінеральних добрив, до складу яких входять живі мікроорганізми та нестійкі органічні сполуки. Закладання в ґрунт дає змогу захистити їх від дії прямих сонячних променів і відразу ж змусити працювати. 

Однак не менш важливою перевагою таких аплікаторів, як Dragon, є можливість провадити роздільне азотне і не лише азотне живлення сільгоспкультур. Особливо це актуально на такій азотофільній культурі, як кукурудза. Для нормального розвитку та формування високої врожайності кукурудза потребує просто «кінських» норм унесення азоту. Проте слід ураховувати, що посіви цієї культури засвоюють увесь цей великий обсяг азоту не відразу, а поступово, впродовж практично всього періоду вегетації. На старті ж рослини спроможні засвоїти не більш ніж чверть усього потрібного їм азоту. 

Дозувальне ін’єкційне колесо з форсунками від «РОПА Україна»

Причому найвища потреба рослин кукурудзи в азоті припадає не в період стартового розвитку, а після появи десяти листків — фази V10. Саме тоді «королева полів» починає відчувати справжній апетит, який бажано задовольнити. 

Тому, «вгативши» навесні під основний обробіток ґрунту 300–400 кг/га карбаміду чи КАС, ми чинимо не зовсім правильно. Так, рослини будуть із надлишком забезпечені ключовою діючою речовиною в перші тижні вегетації, однак надалі нітратна форма азоту однаково почне «тікати» в нижні шари ґрунту. Щось там і лишиться, але по факту значна частина внесених міндобрив буде витрачена неефективно. І посіви кукурудзи, навіть маючи зовні непоганий вигляд, відчуватимуть брак азоту, що негативно позначиться на врожайності. Умовно кажучи, там, де могло бути по 12–13 т, буде по 10–11 т з гектара. Теж ніби добре, але ми й самі не помітимо, як недоберемо кілька сотень тонн зерна з поля. 

Ось якраз ґрунтові аплікатори, такі як Dragon, дають змогу елегантно здолати цю проблему роздільним азотним живленням кукурудзи. Умовно кажучи, одну половину діючої речовини даємо під передпосівний обробіток, а другу — у фазу V10. Відповідно, рослини отримують безперебійне надходження доступного азоту і можуть повніше реалізувати потенціал своєї врожайності. Кількість таких підживлень можна збільшити, тим більш, що це дозволяє зробити кліренс заввишки 80 см. Паралельно ми також додатково аеруємо ґрунт, що може бути дуже корисним після весняних дощів. 

Заправка навісного аплікатора DRAGON

До того ж таким способом можна додатково вносити не лише азот. У парі із цим елементом живлення завжди корисна сірка, а також магній. Якщо наприкінці квітня — початку травня стоїть тепла погода і в ґрунті багато вологи, можна дати також дещицю фосфору в рідкому вигляді, що стимулює кореневу систему краще розвиватися. 

І, нарешті, повернемося до того, з чого почали — розумне внесення рідких добрив, та ще й із застосуванням ISOBUS-технології, як у разі з Dragon, дає змогу виконувати всі операції без пошкодження рослин і впливу людського чинника, а також — використовувати нижчі норми діючої речовини. Адже краще внести 100 кг/га добрив оптимальним способом у ґрунт, ніж 200 кг/га — на поверхню та ще й у твердому вигляді. Ціни на мінеральні добрива ми вже наводили… 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ