Техніка

Завдяки сучасній технології внесення рідких органічних добрив рослину забезпечено необхідною кількістю поживних речовин

Точність та ефективність

Точність та ефективність
Модель UniSpread з ріжучими металевими насадками для подачі гноївки по шлангу

 Завдяки сучасній технології внесення рідких органічних добрив рослину забезпечено необхідною кількістю поживних речовин.

 До рідких органічних добрив належать відходи тваринництва й свинарства, а віднедавна — дігестат біогазових установок. Органіку потрібно вивозити на поле, щоб рослини отримували найкращі поживні речовини та мікроелементи, а фермери знижували витрати й досягали високих урожаїв. 

Вирішальними в ефективному внесенні добрив є точність і рівномірність розподілення гною на ґрунті, максимально під корінь. Якщо гній вносити точно під рослину, можна повністю відмовитися від додавання мінеральних добрив або значно зменшити в них потребу. Це економить ваші кошти. 

Дозована кількість і рівномірність — основні ознаки сучасної техніки внесення. Європейські стандарти використання органічних відходів передбачають обов’язковий розрахунок кількості внесення на конкретну земельну ділянку. 

Максимально дозволений у ЄС і водночас обґрунтовано-оптимальний обсяг гноївки становить приблизно 60–80 м./га. Цю кількість органічних добрив вносять не одномоментно, а за два-три рази протягом року. 

Дуже важливо підібрати техніку, яка б надійно працювала багато років й оптимально відповідала потребам конкретного господарства: видам посівів, типу ґрунтів. Фермери мають добрі перспективи, використовуючи в роботі сучасне обладнання, що легко адаптується до вимог конкретних робочих умов. Універсальна система внесення UniSpread та новітня система BlackBird від Vogel sang доводять свою ефективність на практиці. 

Одна навісна система — багато можливостей 

Пасовища з багаторічними травами, оранка або сходи, рівні ділянки або горби — система UniSpread є високоманевровою й оптимально адаптується до наявних робочих умов. Завдяки компактній конструкції та постійному притисканню до поверхні грунту система особливо пасує для застосування на нерівній місцевості або разом із невеликими цистернами. Завдяки малій вазі, міцній конструкції рами та точному внесенню ця навісна система посіла своє місце на ринку та має підвищений попит для оснащення наявних невеликих бочок на 8–15 м.. 

Внесення гною точно під корінь 

UniSpread може бути оснащена опусками з ріжучими насадками для ефективного внесення гною по злакових і для трави на пасовищах. Опускні шланги оснащено насадками, які розрізають ґрунт, розсувають корені рослин і виливають гній у вузьку смугу позад себе. Поживні речовини потрапляють безпосередньо до коренів і швидше всмоктуються ґрунтом, не забруднюючи самі рослини. Гній просочується в ґрунт, а рослинний покрив змикається над цими смугами. Така технологія внесення забезпечує мінімальне випаровування від вітру та сонячних променів. Втрати поживних речовин — мінімальні.  

Подача добрива до трактора по шлангу 

UniSpread також доступна у вигляді навісної системи з подачею гною до місця внесення по шлангу, який тягнеться за трактором. «Розширеним асортиментом обладнання ми надаємо клієнтам можливість підібрати оптимальний варіант систем внесення гною для конкретного господарства», — каже Сергій Сітников, регіональний менеджер Vogelsang в Україні. 

Мінімальне ущільнення ґрунту 

У разі застосування системи UniSpread без бочки гноївка подається по рукаву від краю поля до трактора із системою внесення. Для такого варіанта потрібно кілька елементів, які розміщено на краю поля. Однак тиск на ґрунт тут значно нижчий унаслідок роботи без звичної бочки з гноєм. Варіант системи UniSpread у версії з подавальним шлангом має робочу ширину від 6 до 10,5 м. 

Система внесення гноївки BlackBird із ріжучими насадками (на фото робоча ширина 15 м) розподіляє гноївку точно під корінь рослин

Точність для внесення добрив 

Навісна система BlackBird від Vogelsang — одна з найкращих на ринку ЄС. Вона доступна з робочою шириною від 12 до 24 м. Завдяки геометрії металевих ріжучих насадок, опуски впевнено розділяють рослинну масу, легко врізаються в ґрунт завдяки активному тиску та прокладають рівні борозни для безпосереднього внесення рідкого гною. Оптимізована форма випускного отвору й подовжена форма носика забезпечують рівномірний потік гноївки. На 24-метровій системі BlackBird бокові крила кріпляться до міцної рами по центру. Це забезпечує стабільність і водночас надає штангам пружності та гнучкості, що потрібно для оптимального контакту з поверхнею поля. Бокові крила можна вимикати окремо індивідуально й складати до транспортної ширини меншої за 3 м. У транспортному положенні шланги перевертаються отворами догори, працює принцип DropStop для рівномірності внесення органіки на поворотах і запобігання забруднення доріг. 

Просте обслуговування 

Усі моделі сімейства BlackBird оснащено головками розподілення ExaCut ECQ. 

Головки ExaCut ECQ розташовано в центрі бокових крил — це важливо для точного й рівномірного розподілення гною. Великі поперечні діаметри опускних шлангів і дефлектори потоку забезпечують бездоганну рівномірність розподілення. Для швидкого й простого обслуговування головка має сервісний отвір великого розміру, що забезпечує прямий доступ до всіх внутрішніх деталей. Для обслуговування головки ExaCut ECQ не потрібно демонтувати під’єднані випускні шланги та трубу подачі. Завдяки концепції QuickService очищення або можливий ремонт виконується за короткий час на полі.. Якщо фермерські господарства оптимізують використання рідких відходів й покладатимуться на сучасну технологію внесення, вони працюватимуть екологічно безпечніше та ефективніше. 

Статтю надала компанія Vogelsang GmbH & Co. KG

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ