Техніка

Щоб отримати максимальний ефект від унесення органічних добрив, слід застосовувати високотехнологічне обладнання

Унесення без втрат

Унесення без втрат

Щоб отримати максимальний ефект від унесення органічних добрив, слід застосовувати високотехнологічне обладнання

За тотального подорожчання мінеральних добрив їх органічний аналог набуває ще більшої цінності. Окрім екологічності та високого рівня засвоюваності рідка органіка активно конкурує з мінеральними добривами за вартістю. Умовою для досягнення потрібного ефекту є дотримання технології внесення. 

Протягом тривалого часу рідкі органічні добрива вносили звичайним розбризкуванням рідини. Технологія характеризувалась неточністю і нерівномірністю розподілення добрив, до того ж значною мірою забруднювались культурні рослини. За контакту з повітрям органіка розподілялася на краплі й швидко втрачала свої газоподібні компоненти. У результаті мали дві неприємні речі: різкий запах у радіусі кількох кілометрів і втрата азоту, що ув деяких випадках сягала 100%! 

Компанія JOSKIN, що зарекомендувала себе на ринку знарядь для внесення рідкої органіки, давно переконалася у високому потенціалі гноївки й стала розробляти нові технології її внесення. За 30 років вона створила широкий модельний ряд машин, серед яких можна виділити дві великі сім’ї: штанги та знаряддя для загортання гноївки. 

Штанги для внесення гноївки 

Поява штанг стала революцією в аграрному секторі. Завдяки великій ширині захвату вони забезпечують швидке внесення органіки значною площею. Укладаючи гноївку безпосередньо на ґрунт, вони знижують її контакт із повітрям. Таким чином, штанги гарантують суттєве зниження втрат аміаку через випаровування. Ефект азоту збільшується, а неприємні запахи зменшуються. 

Точність і рівномірність внесення значно покращено. Працюючи зі штангою, лінії внесення гноївки лишаються рівними та прямими за будь-якого вітру. Для гарантії однорідного розподілення та запобігання утворенню пробок у трубках штанги оснащено одним або кількома розподільниками. Завдяки системі самозаточуваних ножів зі сталі Hardox останні не лише подрібнюють волокна, що трапляються в гноївці, а й забезпечують перемелювання будь-якого стороннього предмета. 

Штанги можна поділити на дві групи. До першої належать штанги з м’якими підвісними трубками. Вони сунуться по поверхні ґрунту і через них добриво поступає в прикореневу зону рослин, не уповільнюючи їх зростання. Завдяки цьому штанги ідеально пристають для підживлення культур, але і можуть бути використані на луках. Порівнюючи зі звичайним розбризкуванням, втрати азоту через випаровування зменшуються на 35%. 

До другої групи належать штанги із сошниками. Вони мають аналогічну конструкцію, але додатково їх укомплектовано сошниками, що постійно тиснуть на ґрунт. Розсуваючи рослинність, сошники забезпечують точне потрапляння рідкої органіки до коріння, не забризкуючи рослини. Постійний контакт сошників із ґрунтом забезпечує менше забруднення трави й знижує втрати аміаку через випаровування приблизно на 50%. Жорстко зафіксовані шланги забезпечують доставку добрив навіть на пізніх етапах вегетації. Сошники проривають борозну між рослинами, не пригинаючи їх до землі, а потім уносять рідину з великою точністю. Таким чином, рослини закривають добриво, і воно менше схильне до впливу вітру і сонця. 

Інжектори 

Інша категорія знарядь — інжектори. З їх допомогою рідка органіка закладається у ґрунт. Таким чином, поживні речовини потрапляють безпосередньо до коріння рослин. Випаровування аміаку та запахи знижено до мінімуму. Завдяки цьому інжектори являють собою оптимальне рішення щодо ефективності, а також турботи про довкілля. 

Культиваторний інжектор

Залежно від застосування можна виділити два типи інжекторів. Перший тип застосовують на луках для удобрення  верхнього шару ґрунту. Для утворення борозни застосовують різальні або увігнуті диски. Перші прорізають борозни завглибшки до 3 см. Рідина виливається у центр цієї борозни з наконечника, розташованого за сошником, не забризкуючи рослини. В результаті втрати аміаку зменшуються на 85%, у місці внесення практично немає неприємного запаху. 

Інжектори з увігнутими дисками вносять рідку органіку на більшу глибину (найчастіше 6 см, залежно від регулювання тиску на диски). До того ж гарантується швидке потрапляння добив до коріння. Диски формують борозну, у яку через наконечники поступає рідина. Подібне закладення органіки перешкоджає випаровуванню 95% аміаку в атмосферу і запобігає появі запаху, також знижуючи ризик вимивання добрив дощами. Під час роботи з увігнутими дисками глибину внесення можна регулювати через зміну тиску на ґрунт. 

Друга група інжекторів — це культиваторні моделі, які найбільш придатні для обробки полів. Вони виконують дві функції: по-перше, очищають поле від стерні й, по-друге, закладають у ґрунт рідку органіку. Найчастіше другу групу інжекторів використовують перед сівбою, щоб забезпечити майбутні рослини поживними речовинами. Органічне добриво перемішується з ґрунтом і розподіляється безпосередньо під поверхнею. Одразу після проростання рослини отримають достатнє живлення, з тим жодних втрат азоту та інших корисних речовин не відбудеться. Також немає ризиків вимивання й появи неприємних запахів. 

Залежно від типу ґрунтів і завдань ці знаряддя можуть бути оснащені жорсткими або пружинними зубами та навіть дисками. Жорсткі зуби — для піщаних ґрунтів, а пружинні слід обирати для операцій на важких і кам’янистих ґрунтах. Максимальна глибина обробітку — 15 см. 

Дискові моделі оснащено двома рядами вигнутих і зубчастих дисків, вони працюють на глибині до 10 см. Завдання першого ряду — розрізати ґрунт і вирити борозну, куди вноситиметься рідке органічне добриво. Другий ряд дисків, що мають протилежний вигін, загортає добрива та розрівнює ґрунт. Ці моделі потребують дещо більшої потужності трактора, але забезпечують ще більш рівномірне перемішування добрива із ґрунтом. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ