Елеватор

Від якісного нанесення протруювача на насіння залежить надійність захисту і майбутній урожай

Інвестиція у якість

Від якісного нанесення протруювача на насіння залежить надійність захисту і майбутній урожай.   

Машина для протруювання насіння Niklas

У структурі насіннєвих заводів і в господарствах, що виробляють насіння для власних потреб, машині для протруювання належить одне з найголовніших місць на рівні з очисними та калібрувальними машинами. Від неї так само залежить якість майбутнього врожаю, тож і ставитися до вибору цих машин потрібно так само ретельно, як і до інших. 

Уважається, що найкращим у світі виробником протруювачів насіння є компанія Willi Niklas. Не так давно її придбала інша відома німецька компанія Reiter Seed Processing, що спеціалізується на будівництві насіннєвих заводів. Основне, чим відрізняються машини Niklas від протруювачів інших виробників, в у тому, що робочий розчин або сухий препарат дозується за вагою, а не за обсягом. Це дає можливість точніше розподіляти протруйник, тому що різна «хімія» має показники щільності й в’язкості, що відрізняються, а це може призводити до неточних витрат. Зазвичай інші виробники обладнання для дозування застосовують звичайний об’ємний витратомір, який рахує тільки літри, хоча вага робочого розчину може суттєво відрізнятися. 

Свого часу засновник компанії пан Віллі Ніклас, педантичний німецький інженер, разом із компанією Syngenta зробив низку вимірювань і з’ясував, що різниця в реальних витратах протруйника сягали 5% і більше. Як відомо, перевитрата призводить до збільшення потреби в недешевих ЗЗР, що в масштабах насіннєвого заводу стане причиною помітного погіршення економічних показників. Якщо ж на насіння потрапляє недостатня кількість протруйника, це також може мати негативні наслідки у вигляді зменшення врожайності через хвороби та шкідників. 

Результати випробувань підштовхнули Віллі Нікласа до створення вагових дозувальних пристроїв. Вони складніші, ніж об’ємні, але набагато точніші. З ними можна бути впевненим, що немає перевитрат «хімії», і в той самий час захист насіння достатній. Це дуже подобається аграріям — вони добре розуміють переваги й хочуть ними скористатись. Однак, коли розмова доходить до ціни такого обладнання, розуміння зникає, як ранковий туман. Як зазначив Раймунд Бюшель, представник Reiter Seed Processing в Україні, доводиться детально пояснювати, що це обладнання досить швидко окупається економією протруювача. Однак ще більшу користь клієнт отримує завдяки гарантованій якості, якої нині так бракує багатьом виробникам насіння. 

Протруювачі Niklas виготовляють повністю із неіржавної сталі. Це потрібно для забезпечення довговічності всіх вузлів машини, яка постійно працює з агресивними сполуками. Інші виробники заощаджують і використовують у своїх машинах звичайний чорний метал із пластиковим покриттям. Але з часом захист руйнується, волога разом із «хімією» потрапляють на поверхню металу, і той іржавіє. 

Протруювачами Niklas можуть скористатися будь-які підприємства — від малих господарств до потужних заводів. Для цього було створено кілька лінійок машин, що відрізняються продуктивністю й мають відмінності в технологічних процесах. Наприклад, лабораторні машини мають малу продуктивність і використовуються для протруювання насіння в селекційних підприємствах. 

Потокові машини зазвичай використовують для обробки насіння зернової групи — там робочий розчин впорскується у вигляді туману в потік зерна, яке потім ретельно перемішується. Цього цілком достатньо для повного вкриття поверхні насінин протруйником. Продуктивність цих машин — у межах від 1 до 6, 8, 14 і 30 т/год по пшениці. 

Порційні протруйники дещо складніші. Вони працюють за принципом бетонозмішувача: завантажується зерно, додається протруйник і протягом певного часу виконується перемішування, після чого зерно вивантажується. На машині встановлено ваги, які регулюють кількість зерна, а також ваги для визначення порції хімікатів. 

Порційні протруйники застосовують для обробки зерна складної форми — кукурудзи, соняшнику, цукрового буряку й навіть сої. Головна проблема складної форми зерен полягає в тому, що її складніше повністю вкрити робочим розчином і не перевищити норму. У потокових протруювачах зерно зі складною формою не встигає повністю вкриватися «хімією», і потрібно значно більше часу на перемішування. На жаль, у потокових машинах це складно реалізувати, тому кращим рішенням для таких культур є порційні машини. 

Компанія Niklas виготовляє чотири моделі порційних протруювачів: на 15 кг, 50, 100 і 200 кг. Після завантаження зерна у бункер можна додавати компоненти протруйника один за одним, щоб зерно поперемінно вкривалося шарами з різними властивостями. Час обробки однієї порції — 25–40 секунд. Для дражирування насіння цукрового буряку перемішування виконується кілька хвилин. Це потрібно для надання насінинам круглої форми. 

Ще років 20–30 тому близько 80% протруювачів на ринку були потоковими, і тільки 20% — порційними. Це не в останню чергу було пов’язано з високою ціною порційних машин, яка у 4–5 разів вища, ніж у потокових. Нині ситуація змінилася. Наприклад, у Європі виробники насіння користуються в основному порційними машинами (80%), і зовсім небагато (20%) ще застосовують потокові. Причина такого переходу одна: на перший план вийшла якість, а потокові машини далеко не завжди здатні її забезпечити. 

В Україні ситуація дещо відстає від загальноєвропейської: поки що вітчизняні аграрії приблизно однаково поважають потокові й порційні протруювачі. На жаль, у нас усе ще є підхід до виробництва «як для себе». Коли будь-який продукт робиться на продаж, тут переважна більшість намагається зробити якісно, щоб покупці були задоволеними. Якщо ж насіння виготовляють тільки для власних потреб, аграрії (і не тільки) чомусь намагаються заощадити, навіть незважаючи на логіку і здоровий глузд. Особливо коли вони бачать ціну порційної машини, що значно вища за потокову, вони аж лякаються. Хоча до цього треба ставитися, як до інструменту для заробляння грошей, а не як до власного автомобіля. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Раймунд Бюшель

Раймунд Бюшель, представник Reiter Seed Processing в Україні, директор ДГТ «Німецькі Зернові Технології» 

— Ринок диктує свої вимоги. На сьогодні насіння, яке виробляють в Україні, можна продавати у Євросоюзі, однак якщо виробник запропонує неякісно оброблене насіння, воно нікого не зацікавить. Тож без обладнання, що гарантуватиме бездоганну якість, тепер не обійтися. 

Якось (понад 10 років тому) на виставці до мене підійшов власник компанії ROPA Герман Пайтнер і запитав, чи можу я запропонувати машини для протруювання, і відразу ж поцікавився ціною. Коли у відповідь він почув цифру 25 тис. євро, то сильно здивувався: як може стільки коштувати машина для елементарного процесу протруювання? Але коли я запитав, чому звичайний комбайн Ropa, що тільки зрізує ботвиння, викопує буряк і складає його у бункер, коштує 500 тис. євро, у Германа Пайтнера з’явилося розуміння ситуації. 

Українські аграрії також велику увагу звертають на ціну обладнання, і незрідка відмовляються від справді ефективного інструменту. Проте нині вони можуть скористатися пропозицією компанії Syngenta, яка надає протруювач Niklas безкоштовно за умови придбання їх «хімії» (визначеного обсягу) протягом трьох років. Тому, хто користується тільки брендовими засобами захисту, така пропозиція може бути дуже цікавою.  

Довідка 

Компанії Reiter Seed Processing належить 90% ринку будівництва насіннєвих заводів у Німеччині. Хоча ще 20 років тому кілька інших відомих компаній становили значну конкуренцію на цьому ринку. В інших європейських країнах Reiter Seed Processing також добре відомий підрядник. З 2013 року в Німеччині, Австрії та Швейцарії було збудовано близько 40 насіннєвих заводів. В Україні ця компанія поки що будує четвертий завод, але має добрі перспективи для нарощування обсягів будівництва. 

Віктор Онищук

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ