Техніка

Як підвищити якість захисту сходів і продуктивності з одночасною економією витрат на хімічні препарати?

Інноваційне обприскування

Інноваційне обприскування
Tecnoma Laser 4200

Як підвищити якість захисту сходів і продуктивності з одночасною економією витрат на хімічні препарати? 

Настав час провести ретельний аудит використання ресурсів, щоб кожний гектар був економічно ефективним. На хімічні засоби захисту рослин припадає значна частка у витратах вирощування сільгоспкультур. За класикою їх уносять штанговими обприскувачами, які рівномірно розподіляють бакову суміш на всю площу поля. У такому разі заощадити можна тільки тоді, якщо змінити дози внесення препаратів на один гектар. Проте технологічно нічого не зміниться — оброблятиметься все поле. Тож перед виробниками аграрної техніки постало завдання — точкове внесення препаратів. Розв’язав це питання французький виробник і представив в Україні нову техніку. 

Тільки обприскувачі 

Компанія Tecnoma є французьким виробником із великим досвідом роботи тільки обприскувачів і систем обприскування фокусовано для захисту полів, садів і виноградників. 

Чи знаєте ви, що майже всі виноградники в регіоні Шампань обробляють обприскувачі Tecnoma? Найвимогливіші виноградарі, виробники сортів шампанського, довіряють тільки обприскувачам і рішенням від Tecnoma, бо захист виноградників сортів шампанського не пробачає помилок. (До речі, ціна 1 га виноградника сортів шампанського — 1–1,5 млн євро.). 

До відома, у 2016 році Tecnoma запропонувала виноградарям Франції перший трактор на електричному приводі Voltis для обробітку виноградників. Його розробили інженери Tecnoma й Preciculture. 

У 2018 році Tecnoma представила в Україні нову генерацію самохідних обприскувачів — LASER HVC і Laser XL, які в базовій комплектації обладнано високоточною системою навігації, «розумною» гідростатичною трансмісією, що економить пальне, гідравлічним змінним кліренсом (можна знижувати центр ваги й транспортні розміри під час переїздів), поворотними осями чотирьох коліс, змінною геометрією штанги й іншими корисними для аграріїв функціями для захисту посівів. 

Унікальна опція 

Головне завдання французького виробника — забезпечити сьогодні аграріїв світу не лише надійною, а й високоефективною та високотехнологічною технікою, що здатна максимально якісно та економічно виконувати роботи із захисту й в умовах зростання технологічності господарств і переходу до точного землеробства буде актуальною через 5–10 років. Тому 2018 року компанія Tecnoma представила для ринку України обприскувачі Laser HVC та Laser XL, опціонально обладнані унікальною технологічною опцією OSS+ (оптимальна система обприскування). 

Переваги інноваційних технологій в обприскуванні 

Аграріям добре відома проблема погіршення якості обприскування під час варіації швидкостей руху обприскувача, а також необхідність вибору компромісів між швидкістю та якістю обприскування. У чому ж проблема? 

Кожна форсунка може якісно працювати тільки в певних обмежених діапазонах тиску. Візьмемо для прикладу найбільш розповсюджену плоскофакельну форсунку NOZZAL AFX 04 (червона) для норми внесення 150 л/ га. Діапазон тиску зазначеної форсунки — 1,75–5 бар, але найякісніше вона працюватиме в діапазоні 2,5–4 бар. За норми внесення 150 л/га за збільшення швидкості на 1 км/год тиск у форсунці, відповідно, зростає на 1 бар і, відповідно, зменшується в разі зменшення швидкості. Логічно, що з підвищенням швидкості роботи обприскувача збільшується об’єм виливу на кожну форсунку, а також збільшується тиск у форсунці. Таким чином,  форсунка оптимально може працювати в діапазоні швидкостей 10–14 км/год, а в діапазонах 0–10 і 14–24 км/год тиск у форсунці не забезпечує відповідну якість обприскування. За недостатнього тиску не формується якісний факел розпилення й дисперсія каплі (втрачається якість покриття), збитковий тиск призводить до здрібнення краплі у факелі розпилення з критичним збільшенням знесення (втрата речовини). Своєю чергою, це призводить до втрат якості обприскування, що надалі позначається на врожайності та зайвих витратах агрохімії, яка коштує досить недешево. На жаль, здебільшого недоліки, що пов’язані з втратою якості обприскування, помічають тільки по факту, коли виправляти помилки запізно. 

OSS+ в роботі на полях регіону Шампань, Франція

Як зменшити зазначені ризики, втрати й урятувати врожаї? Це досить просто — використовуйте систему OSS+ від Tecnoma. 

П’ятдесят відсотків проданих європейським аграріям самохідних обприскувачів Tecnoma обладнано OSS+. Завдяки автоматичному вибору необхідної форсунки вона забезпечить постійний тиск під час роботи обприскувача на всіх діапазонах швидкостей від 0 до 24–26 км/год зі збереженням якісної дисперсії крапель, факела розпилення (незалежно від варіації швидкості та норми внесення на гектар), і все це — за досить розумну ціну! Одночасне використання OSS+ з форсунками для антизнесення дозволяє обприскувати за сили вітру до 6–8 м/с. До речі, близько 80% німецьких аграріїв використовують тільки такі форсунки. 

4в1 

В Україні успішно працює самохідний обприскувач Laser із системою OSS+ в агрохолдингу ІМК, господарствах ПП «Євросем» (Переяслав-Хмельницький р-н Київської обл.), СФГ «Росинка», Бахмутський р-н Донецька обл.), СФГ «Верес» (Слов’янський р-н Донецької обл.) та в інших агропідприємствах. Вибір системи OSS+ керівниками та фахівцями господарств зумовлено високопрофесійним підходом у задоволенні потреби якісного обприскування посівів, про що свідчать позитивні відгуки. 

Система OSS+ поєднує таку комбінацію: тримач 4 або 2 форсунок в одну лінію, AGP — постійна циркуляція рідини в штанзі, бортовий процесор і додатковий гіроскоп. 

Коли параметр норми, швидкості або маневрування змінюється, система автоматично вибере потрібну форсунку або їх комбінацію, щоб зберегти оптимальний тиск, дисперсію краплі, норму внесення та стабільний факел розпилення. Вибір форсунки відбувається активацією відповідної мембрани форсунки через пневматичну лінію, без електричних з’єднань і соленоїдів, тому система OSS+ надійна та нечутлива до впливу агрохімії. 

Рішення OSS+ є патентом Tecnoma

Система OSS+ технологічно підвищує стандарти якості обприскування й дозволяє раціонально використовувати агрохімію, це чотири опції в одній: 

1. Обприскування постійним стабільним факелом і дисперсією краплі без обмежень тиску, зумовлених типом форсунок, попри коливання швидкості й витрати на гектар. Залежно від зміни параметрів (робоча швидкість, траєкторія обприскування) система вибирає потрібну форсунку або їх комбінацію, що забезпечить безперервний, стабільний факел і дисперсію. 

2. Компенсація норми внесення за шириною штанги під час маневрів і на поворотах. Під час маневрування обприскувача на кривих і поворотах розпилення на внутрішніх і зовнішніх краях штанги нерівномірне, бо швидкість руху внутрішнього й зовнішнього кінців штанги різна, що призводить до нерівномірності розподілення препарату. Tecnoma усуває цю проблему впровадженням опції OSS+ — компенсація (вирівнювання) норми внесення за шириною штанги відповідно до радіуса повороту (маневру) та лінійної швидкості. 

3. Безперервна циркуляція потоку робочої рідини у штанзі (AGP) дозволяє підтримувати моментальне відкриття факела форсунки від старту й стабільну дисперсію краплі на краях поля. 

4. Індивідуальна норма внесення для кожної секції штаги відповідно до стандартів точного землеробства та карти поля. Окрема норма (від 40 до 400 л/ га) кожної окремої секції незалежно для відповідних ділянок поля. У систему можливо вносити інформацію карти полів, сформованою за допомогою датчиків урожайності, інформацією густоти сходів від дрона, тощо. Економна витрата препарату з підвищенням ефективності внесення агрохімії та добрив. 

Окрім зазначеного система OSS+ дозволяє значно збільшити ресурс усіх компонентів системи обприскування, завдяки вибору більш підхожої форсунки й утриманню стабільного середнього тиску в системі, тобто уникати зайвих навантажень від стрибків тиску, які виникають у звичайних системах обприскування внаслідок підвищення/зменшення швидкості руху обприскувача. 

Зважаючи на прямий зв’язок між якісним захистом сходів і якісною системою обприскування, система OSS+ від Tecnoma надає суттєві переваги аграріям під час польових операцій у роботі із системами точного землеробства. 

Сергій Вотяков

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ