Техніка

Навантажувач Weidemann забезпечує внутрішню і зовнішню логістику в компанії «Еліт-Флора»

Незвична роль

Незвична роль

Навантажувач Weidemann забезпечує внутрішню і зовнішню логістику в компанії «Еліт-Флора» з вирощування плодових і декоративних рослин  

Найкраще оцінити роботу техніки можна в реальних умовах. І якщо агрогосподарства досить схожі за переліком робіт і вимогами до техніки, то велике розсадницьке підприємство відчутно відрізняється. Ми поспілкувались із заступником директора ТОВ «Еліт Флора» Андрієм Короліком, який детально розповів про роботу нового «помічника» — навантажувача Weidemann 2070 LP. 

Однак для початку кілька слів про саме підприємство. Тут на площі 50 га вирощують неймовірну кількість дерев і кущів різного віку й розміру. Звідси рослини розвозять по всій України. Як розповів Андрій Королік, 50 га відведено під вирощування декоративних рослин у відкритому ґрунті, ще 2 га — під вирощування у контейнерах об’ємом до 600 л. Близько 70% — хвойні дерева: декоративні види та сорти туї, ялівцю, сосни та ялини, а 30% — це листяні кущі й алейні дерева: різноманітні декоративні сорти та види клену, липи, граба, бука, сакури й інших порід. 

Іноземний досвід і власні напрацювання показали, що для ефективної роботи такого підприємства потрібна нова сучасна техніка. Це стало поштовхом до початку оновлення технічної бази: п’ять років тому поступово перейшли на потужну малогабаритну техніку. Процес тривав не один рік, бо вартість сучасних спеціалізованих машин досить висока. Проте результат від її роботи відразу було помітно. 

Підприємство «Еліт-Флора» є одним із найбільших в Україні розсадників декоративних дерев і кущів

На заміну великим тракторам МТЗ-82 було придбано малогабаритні садові трактори й мотоблоки японського та італійського виробництва. До них приєдналася ґрунтообробна і спеціальна техніка. Також було придбано навантажувач Weidemann 2070 LP. За словами Андрія Короліка, у цьому бізнесі дуже важливо використовувати компактну спеціалізовану техніку. Для кожного підприємства її потрібна кількість відрізнятиметься, бо надто багато чинників впливає на це. Наприклад, у нас нині працюють чотири трактори, але вже чітко розуміємо, що потрібен п’ятий. Навантажувач Weidemann у нас поки що один, і в пікові моменти сезону він не встигає виконувати всі завдання. 

Особливістю нашого виробництва є потреба в компактних, маневрових і в той самий час потужних машинах. Пересуватися вузькими міжряддями та дорогами можуть тільки невеликі за розмірами трактори. Однак їм доводиться виконувати роботу, де потрібна значна потужність. От, наприклад, трактор Kubota — це спеціалізований садовий трактор із мінімальними габаритами потужністю 96 к. с. Трактор Ferrari Cromo K60 — з іще меншими габаритами потужністю 48 к. с. 

Такий самий підхід був і до вибору навантажувача. Weidemann 2070 LP — компактний, потужний, маневровий і багатофункціональний. Його застосовують як для польових робіт, так і для доставки рослин із полів на завантажувальний майданчик, звідки їх розвозять по садових центрах всієї країни. 

Взагалі рішення про придбання саме навантажувача Weidemann прийшло не просто так. Було ретельно проаналізовано парки техніки подібних підприємств у європейських країнах. Там справді є великий відсоток навантажувачів саме цього виробника. Після тривалого вивчення технічних особливостей машин різних виробників і спілкування з фахівцями вирішили все ж придбати навантажувач Weidemann 2070 LP. 

Навантажувач Weidemann виконує транспортні й вантажні операції, а також активно працює у полі

«Ми повністю задоволені роботою й не шкодуємо про витрачені гроші. Ця машина багато працює в полі, де умови роботи найтяжчі. Велика кількість процесів суттєво пришвидшились, що дало змогу оптимізувати виробничі витрати. Без цієї робочої конячки ми вже не уявляємо нашу роботу», — розповідає Андрій Королік. 

Навантажувач працює з трьома насадками: вилами, ковшем і активною щіткою для підмітання території. Тож окрім  навантажувальних робіт ця машина очищає від бруду та залишків ґрунту майданчики, доріжки й бруківку. Крім того, навантажувач застосовують під час проведення земляних і будівельних робіт. 

Технічні особливості навантажувача 

Навантажувач Weidemann може стати незамінним помічником не лише в сільськогосподарських підприємствах. У розсадниках і садівництві для нього теж знайдеться чимало роботи. Цьому сприяють його малі габарити, маневровість і достатня потужність. 

Шарнірне з’єднання рами забезпечує не тільки маневровість. Він додає безперервний контакт із поверхнею усіх чотирьох коліс. Таким чином, оператор може спокійно працювати на перетнутій місцевості й не боятися перекинутися. Постійний контакт усіх коліс із ґрунтом забезпечує максимальну тягову потужність під час руху в несприятливих умовах перезволоженого або розпушеного ґрунту, снігу і льоду в зимову пору. За потреби оператор може ввімкнути блокування диференціалу, щоб підвищити тягові якості навантажувача. 

Підіймання стріли здійснюється двома гідроциліндрами, що додає стійкості й стабільності конструкції. Також до переваг слід додати зручну кабіну з відмінною оглядовістю. Оператор під час роботи добре бачить усе, що поруч із машиною, за будь-якого положення стріли. 

Технічні характеристики Weidemann 2070 CX50 LP

Двигун: Perkins 404C-22
Потужність за 2600 об./хв: 35,7 кВт
Об’єм паливного бака: 55 л
Максимальна швидкість руху: 20 км/год
Робоча вага: 3130 кг
Робоча напруга: 12 Вольт
Вантажність: 952 кг
Загальна довжина зі стандартним ковшем: 4956 мм
База: 2020 мм
Висота верхньої точки кабіни: 2133 мм
Загальна робоча висота: 3901 мм
Висота розвантаження: 2442 мм
Загальна ширина: 1415 мм
Ширина колії: 1120 мм

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ