Елеватор

Від міцності конструкції фундаменту залежатиме довговічність силоса і стабільність роботи усього елеватора

Що під силосом?

Що під силосом?

Від міцності конструкції фундаменту залежатиме довговічність силоса і стабільність роботи усього елеватора  

Cучасні металеві силоси — це складні інженерні системи, які можна віднести до великих будівель сільськогосподарського призначення. Конструктивно вони складаються з великої місткості для зберігання продукції рослинництва, у яку вбудовані системи вентиляції, перемішування, пристрої для завантаження й вивантаження, датчики та системи автоматизованого керування режимами роботи. 

З урахуванням значної ваги споруди особлива роль відводиться фундаменту для силоса, від якості виготовлення якого залежить не лише надійність експлуатації, а й строк служби. Щоб фундамент забезпечив розрахунковий строк служби силоса, проєктувати й виготовляти його повинні організації, що мають ліцензію на виконання подібних будівельних робіт, достатній досвід їх виконання, а також необхідне обладнання. 

Проєктування фундаментів починається тільки після геологорозвідувальних робіт, які проводяться на місці його зведення. Вони дають вичерпну інформацію про характер ґрунту, яку потрібно враховувати в проєктуванні. Однак отримати цю інформацію вдається не завжди. Якщо «геологію» виконуватиме безвідповідальна компанія, замовник і проєктант так і не дізнаються, що є під землею, аж доки не почнуть рити котлован. На жаль, таких прикладів є надто багато, щоб ігнорувати проблему. Тому «геологів» потрібно обирати досвідчених, які не перший рік працюють у цьому регіоні й добре знають, із чим тут можна стикнутися під час будівництва. Тож від них можна отримати максимально точну інформацію для початку проєктування. 

Конструкція 

Залежно від особливостей конструкції, ґрунтових умов і фінансових можливостей замовника фундамент може бути виконаний у кількох варіантах. Здебільшого силоси виготовляють у вигляді циліндричних колон, стінки яких установлюють на монолітний стрічковий фундамент. Усередині заливається окремий круглий фундамент, який механічно не пов’язаний із зовнішнім кільцевим. З тим тиск колони або місткості силоса бере на себе стрічкова частина, а тиск зерна — кругла бетонна платформа. Також можливі варіанти створення складної монолітної конструкції, яка об’єднує як сам фундамент, так і приміщення для розміщення систем керування, енергозабезпечення, виконавчих механізмів і бункерів для навантаження зерна в транспортні засоби. У цьому разі платформа, яка бере на себе тиск від зерна, являє собою монолітний майданчик, що є одним цілим із кільцевим фундаментом під стінки силосу. Залежно від типу ґрунту фундамент для силосу й елеватора може заливатися як на подушку, так і на попередньо встановлені палі. 

Важливим моментом під час вибору конструкції фундаменту — вартість його зведення. Вона може суттєво відрізнятися, тому, якщо фінансові можливості замовника обмежені або він не хоче використовувати будь-які позики, слід розглянути кілька різних варіантів, і за можливості зекономити. Відомо багато прикладів, коли підприємства під час будівництва першої черги мають недостатньо коштів, оскільки доводиться відразу купувати сушарку, сепаратор, силоси, будувати завальну яму, робочу башту й усю необхідну інфраструктуру. Тож намагаються економити на чому тільки можна і шукають дешевші варіанти будівництва. А вже в наступних чергах можуть застосовувати більш технологічний і дорожчий конструктив. 

Будівництво 

Для виготовлення фундаменту використовують монолітну опалубку, у якій встановлюють сталеву арматуру. Далі простір усередині опалубки заливають бетоном із подальшим ущільненням. Потім установлюють наступний ряд опалубки — процедура повторюється доти, доки монолітний фундамент під силос не буде відповідати проєкту. Після затвердіння бетону опалубку знімають і проводять перевірку якості й міцності фундаменту на відповідність проєктним параметрам. 

На сьогодні саме монолітний фундамент є оптимальним з погляду надійності, тривалості експлуатації й технічного обслуговування, тому його найчастіше використовують як основу для зведення цих складних інженерних систем. 

Захист від води 

Доволі часто на етапі будівельних робіт і проєктування не беруть до уваги вимоги до захисту фундаментів силосів й інших споруд елеватора. Це може призвести до погіршення якості будівельних матеріалів у підземних поверхах і зменшення строку експлуатації бетонних конструкцій. 

Через відсутність або погану якість гідроізоляції бетону, з якого виготовлено плиту для фундаменту силосу, металеві конструкції, розміщені в бетонному масиві, будуть кородувати. У самій бетонній конструкції можуть виникати тріщини. В результаті конструкція фундаменту стає менш міцною й повільно руйнується під впливом навколишнього середовища. Ба більше, потрапляння води в бетонну конструкцію створює сприятливе середовище для розмноження грибів і плісняви. 

Щоб уникнути багатьох труднощів, ще на етапі проєктування слід ураховувати особливості місцевості, де буде проводитися будівництво. Для цього потрібно знати, яка кількість вологи і з якою періодичністю негативно впливатиме на фундамент. Отже, ще до початку бетонування слід визначитись із типом гідроізоляції, яка буде застосовуватись. Це має особливе значення, коли рівень ґрунтових вод на території будівництва високий. Приклади будівництва елеваторів в умовах високого рівня ґрунтових вод свідчать, що підземні галереї вимагають додаткових обробок гідроізоляційними матеріалами. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ