Елеватор

Сушарки шахтного типу здобувають дедалі більшу популярність завдяки ефективності й екологічності

Витрачати менше пального

Витрачати менше пального

Сушарки шахтного типу здобувають дедалі більшу популярність завдяки ефективності й екологічності 

Cушіння зерна в шахтних сушарках відбувається завдяки тому, що сушильний агент проникає крізь зерновий шар рівномірно в різних напрямках. Таким чином, вдається досягти однакової вологості зерна на виході із сушарки й з тим витратити мінімальну кількість енергії на сушіння. Саме це приваблює користувачів від невеликих фермерських господарств до потужних елеваторних комплексів. 

Значного успіху в удосконаленні сушарок шахтного типу досягла шведська компанія TORNUM. Найновіші концепції та ідеї вона втілила в серію сушарок T-Rex. Тут зібрано всі переваги й напрацювання попереднього періоду: енергоефективність, екологічність (встановлено дві системи пилопоглинання), а також новітня інтелектуальна система керування IDC, яка керує всіма процесами. 

Актуальним питанням у роботі будь-якої зерносушарки є витрата енергоносіїв. Тут важливим є не лише проблема економічного споживання енергоносіїв, тобто споживання певної їх кількості, щоб зменшити вологість зерна на 1 тонно-відсоток, а й те, який вид пального застосувати як енергоносій. 

Однак чимало аграрних підприємств для скорочення витрат на енергоносії використовують різні види альтернативного палива, такі як солома, деревна тріска, паливні пелети, зерновідходи тощо. Проблема полягає в налаштуванні газової зерносушарки для роботи на інших видах палива, бо це завжди пов’язано з великими витратами на обладнання нового теплогенератора, а іноді просто неможливо. 

Сушарки Т-rex забезпечують менший рівень енергозатрат за рахунок рекуперації тепла

Зернові сушарки нового покоління серії T-Rex відрізняються тим, що вони від початку пристосовані для роботи з кількома різними джерелами тепла на вибір — природний газ, пропан-бутан, дизельне пальне, біомаса тощо. Зокрема, як біопаливо у цих машинах можна використовувати деревну тріску або гранули (пелети), що є нейтральним джерелом вуглекислого газу. Для тих підприємств, де є гаряча вода або пар, оптимальним буде теплообмінник для цього джерела тепла. Обладнання ще й мінімізує викиди зернового пилу в атмосферу. Передбачено також додаткові функції, що забезпечують вищу ефективність сушіння зерна. 

Сушарки T-Rex добре пристосовані для роботи у регіонах із холодним кліматом. Тут застосовано технологію ощадливого сушіння зерна з попереднім нагріванням, щоб уникнути розтріскування, особливо в роботі з кукурудзою. У верхній зоні сушарок є камера попереднього нагрівання, де поступово збільшується температура зерна. Це робить сушіння більш ощадним і зменшує витрати тепла в основній робочій зоні. Зовні сушарка обшита сендвічпанелями з поліуретаном (має переваги перед мінеральною ватою), що забезпечує відмінну теплоізоляцію й відсутність втрат тепла. Це також перешкоджає утворенню конденсату на внутрішніх стінках обладнання. Вони зроблені гладкими, щоб повністю унеможливити налипання на них бруду, що значно спрощує догляд за сушаркою. 

У камері попереднього підігріву, температура теплового агенту знижена завдяки підмішуванню холодного зовнішнього повітря і це знижує тепловий шок на зерно. Завдяки функції рекуперації — нагріте повітря повертається із зони охолодження й сушіння і віддає частину тепла, яке мало б піти на вулицю. Це дозволяє заощаджувати достатньо теплової енергії й зменшувати витрати енергоносія. Понад 20% тепла, яке в традиційній зерносушарці просто розсіюється, тут використовується повторно. 

Принцип дії цієї конструкції такий: гаряче вологе повітря із сушарки проходить через зону рециркуляції, після чого змішується з нагрітим повітрям для охолодження. Після рециркуляції воно має вищу температуру (порівнюючи з використанням тільки свіжого повітря), тому є можливість зменшити подачу енергоресурсу на газовий пальник. Витяжні вентилятори у верхній частині сушарки теж потребують менше енергії. 

Вбудований циклонний пиловловлювач дозволяє мінімізувати викиди пилу, що полегшує дотримання екологічних норм. До того ж спрямовані вгору осьові вентилятори зменшують робочий шум. 

Зазвичай зерно потрапляє в сушарку з не однорідною вологістю. Це призводить до того, що оператор змушений постійно регулювати температуру теплоносія і швидкість вивантаження. До того ж точно вгадати все одно не виходить — сушарка має значну інертність, і зміна вхідних параметрів зерна ще не означає, що усе зерно, що на цей момент є в сушарці, має такі характеристики. Це призводить до пересушування частини зерна, що на великих обсягах перетворюється на десятки тисяч доларів зайвих витрат. У сушарках T-Rex інтелектуальна система керування запобігає пересушуванню й не дає витрачати зайві кошти на енергоносії. Для цього залучено систему керування й контролю вмісту вологи IDC (Intelligent Dryer Control). Завдяки зручному інтерфейсу можна повністю контролювати весь процес сушіння з персонального комп’ютера чи планшета. Система IDC забезпечує точне сушіння до певного середнього вмісту вологи в зерні незалежно від поточних умов навколишнього середовища, що унеможливлює пересушування зернового потоку. Завдяки цьому система дозволяє заощаджувати значні кошти, бо не перевищується понад необхідний обсяг витрата теплоносія, й надлишково не «губиться» вага зерна. По суті, система контролю вмісту вологи є додатковим джерелом доходу для власника сушарки. Важливо, що система IDC доступна онлайн, а отже, працювати з нею можна скрізь, де є доступ до мережі Інтернет, з будь-якої платформи, навіть зі смартфона. 

За допомогою системи інтелектуального керування IDC сушаркою можна керувати з будь-якої точки світу, де є доступ до мережі Інтернет

Серед особливостей системи керування IDC є те, що вона реагує на сигнали датчиків вологості, які розташовано безпосередньо в шахті сушіння. Всі інші датчики (температури, вологості вихідного повітря, температури повітря, датчик на вентиляторі, на пальнику) допомагають, але керує системою датчик вологості в шахті. 

Крім того, машини серії T-Rex стандартно оснащуються протипожежною системою Fire detection system, яка в разі перевищення допустимої температури агента сушіння автоматично вимкне функціонування зерносушарки. Обладнання працює із застосуванням алгоритмів штучного інтелекту. 

Зіткнувшись із питанням вибору зерносушарки для потреб власного господарства, насамперед слід урахувати конструктивні особливості обладнання та фактичні обсяги сушіння зерна. Наприклад, для потужних елеваторів, як правило, немає іншої альтернативи енергоносію як природний газ. Але якщо агропідприємство має чимало біомаси, наприклад, побічної продукції зернових (брикети, пелети тощо) або відходи зерноочищення на елеваторах, деревну тріску чи гранули, то є можливість для суттєвішого заміщення газу. Зерносушарки нового покоління серії T-Rex добре адаптовані для роботи з кількома різними джерелами тепла. 

Також сушарки мають вбудовану секцію розвантаження, а шум від цієї операції значно зменшує зовнішня система ізоляції. 

Важливо, що по всій ширині сушильної шахти забезпечується однакова вологість зерна. Це дає змогу системі керування IDC точно визначати тривалість перебування зерна в шахті. Система має колосальні можливості з нагромадження інформації, зчитує параметри, розуміє взаємозв’язки. Ця інформація нагромаджується, коли працює IDC: тип зерна, обсяг зерна, який пройшов через зерносушарку, вологість зерна, температура повітря, вологість повітря, швидкість вивантаження. Коли оператор задає дані, система порівнює їх із власними даними й обирає оптимальний режим для кожного випадку окремо. 

Компанія TORNUM виготовляє кілька модифікацій шахтних сушарок Т-Rex, що відрізняються за розмірами й продуктивністю. Найпродуктивніша сушарка здатна пропускати до 100 т/год залежно від умов навколишнього середовища і вхідної вологості зерна. Таким чином, практично кожне середнє або велике підприємство з первинної обробки та зберігання зерна може знайти потрібну за продуктивністю машину серії Т-Rex й особисто переконатись у її ефективності. 

Олександр Васильченко

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікаційзгідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання 
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ