Елеватор

Розроблення зернових сушарок потребує урахування великої кількості чинників

Інноваційна ефективність

 Розроблення зернових сушарок потребує урахування великої кількості чинників

Зерносушарка TORNUM REX

В умовах війни, великих проблем із ресурсами та потребою максимально ефективно виконувати технологічні операції українські аграрії шукають можливості зменшити витрати й збільшити продуктивність. 

Глянувши на сучасну зернову сушарку шахтного типу на будь-якому елеваторі, іноді буває складно визначити її виробника — такі вони схожі. Тільки назва «рідної» компанії допомагає розібратися. Багато аграріїв, що не мають досвіду роботи із зерносушильним обладнанням, помилково вважають, що зерносушарки справді відрізняються набором опцій і ціною, залежно від популярності бренду. 

Економія на десятки сезонів 

На українському ринку є виробники, що багато десятиліть проєктують і будують сушарки й виготовляють елеваторне обладнання, мають достатньо досвіду, щоб гарантувати замовнику виконання всіх його побажань. Однак є й такі виробники, які тільки намагаються створювати щось схоже на продукт відомих компаній. Звісно, вони просять менше грошей за свої вироби, і це дуже спокусливо. Багато інвесторів погоджуються купувати дешеві сушарки тільки через їх низьку вартість, але не хочуть думати про ефективність. Наприклад, якщо внаслідок технологічності витрата палива буде меншою на 10%, впродовж сезону це може принести економію у десятки тисяч доларів. А протягом 10 сезонів роботи? 

До економії та незалежності від імпортних ресурсів додатковим показником у виборі зерносушарки є критерій пожежної безпеки під час експлуатації та якість зерна на виході після сушіння — для збереження надійності експорту партій зерна й успішного проходження аналізу на хрономатографі. 

У рамках тренду «Альтернативної незалежності» є можливість використання твердопаливного котла, що працює на пелетах зернового походження, дерев’яній щепі або соломі, у поєднанні з водяним теплообмінником, який вбудовують у камеру гарячого повітря зерносушарки. 

Відповідна технологія гібридного зерносушіння від TORNUM — сучасне унікальне інноваційне рішення, що дозволяє максимально ефективно працювати з різними джерелами енергії. Завдяки поєднанню двох видів сушильних технологій досягається підвищення енергоефективності сушарки, зменшується його собівартість і зростає безпека. Що ж пропонує TORNUM? 

Рис. 1. Інноваційне рішення з теплообмінником

Інноваційні рішення в сушінні зерна 

У Швеції фермери для сушіння зерна вже багато років користуються системою нагрівання води (застосовуючи етиленгліколь замість Н2О, що не замерзає). Зокрема, під час сушіння пшениці вони використовують радіатор, нагріваючи вологу спеціальним котлом. Температура теплового агента становить +60…+70 °С. Українські спеціалісти компанії TORNUM спільно зі шведськими розробили унікальну модель зерносушарки для вітчизняного ринку, акцентувавши її роботу для сушіння кукурудзи з вищими температурами роботи темпового агента. 

Технічно рішення передбачає таке. Через радіатори теплообмінника піді грівається вода, яка потім подається до зерносушарки. Там забирається температура +70 °С, а решту потрібної температури під час сушіння кукурудзи «допрацьовують» газовим пальником. Просто — з одного боку, з іншого — потрібне все правильно налаштувати. 

Сьогодні перший технічний варіант подібного рішення вже відпрацьовується в Україні на одному з господарств. Наступного, 2023-го, року очікується, що система працюватиме повноцінно, і з нею ознайомляться багато аграріїв нашої країни. 

Комбінація із «секретами» 

У будь-яких сушарках, де зерно сушать тепловим повітрям, основні розрахунки стосуються саме повітряних потоків. Від того, як і куди будуть спрямовані повітряні потоки відповідної температури, залежатиме швидкість сушіння й енерговитрати. Для прикладу: зерносушарки TORNUM REX6-28-4 мають продуктивність по зерну кукурудзи за зняття вологості з 24 до 14% 40 т/ год, відповідно енергоспоживання — 5,2 МВт, або 402 кг LPG/год. 

За комбінації із застосуванням теплообмінника з тепловою потужністю 2,8 МВт, що становить 54% «альтернативної незалежності», яка буде забезпечуватись спалюванням твердого палива, витрати пропан-бутану скоротяться до 186 кг LPG/год, що приводить до значної економії. 

Слід зазначити, що ці 54% енергії подадуть водяні помпи в теплообмінник, який забезпечить чисте й нагріте повітря для сушіння кукурудзи. 

За сушіння соняшнику з 12 до 8%, продуктивність 25 т/год, відповідно, енергоспоживання — 2,0 МВт. Це вказує на те, що 100% енергетичної потреби для нагрівання агента сушіння до +65 °С забезпечую система з теплообмінником — газовий пальник не бере участь у сушінні. 

Рис. 2. Комбінована система з водяним теплообмінником і газовим пальником, що працює на пропан-бутані

Для користувача-аграрія це означає, що він отримує комбіновану енергоефективну сушарку, яка забезпечує заявлену продуктивність сушіння, має низьке енергоспоживання, вона безпечна і зручна в експлуатації. Якщо ж її вартість не сама низька на ринку, це не означає, що вартість володіння теж буде високою. Зазвичай усе навпаки: дорога сушарка економить паливо, і, враховуючи багаторічний термін її експлуатації, така інвестиція буде вигіднішою. 

Якщо розглянути приклад використання соломи для нагрівання води, то в розрахунку для зерносушарки REX420-4 продуктивність по зерну соняшнику за зняття вологості з 12 до 8% становить 12 т/год, відповідно, енергоспоживання — 890 кВт, питоме споживання — 70 кг LPG/годину, або 1,46 кг LPG/(т . %). 

Застосовуючи для сушіння соняшнику тільки теплообмінник, розрахункові питомі витрати соломи становлять 6,2 кг соломи/(т . %). 

Зазначимо, що таке рішення може надалі використовуватися на різних моделях сучасних зерносушарок. 

Інтелектуальне керування сушаркою Tornum 

Для зручності та ефективності роботі обладнання застосовують програмну систему керування, що має рішення для моніторингу і контролю вмісту вихідної вологи в сушарці. Через інтерфейс аграрій має повний контроль за роботою машини протягом усього процесу сушіння. 

TORNUM IDC забезпечує точне сушіння до визначеної середньої вологомісткості зерна незалежно від умов навколишнього середовища. Завдяки Tornum IDC аграрій максимізує якість продукції, вагу та дохід. Система доступна для роботи через мережу Інтернет. Де б аграрій не був, система працює на будь-якій платформі, наприклад на ПК, планшеті або смартфоні.  

Інноваційні переваги  

Рекуперація тепла. 

Надвисока пожежна безпека сушіння олійних культур. 

Сушіння зерна чистим нагрітим повітрям без додавання топкових газів. 

Продуктивність зерносушіння не має обмежень — найпотужніша модель може використовувати цю технологію. 

Використання будь-яких теплогенераторів, які забезпечують гарячу воду чи пар. Потужність навіть до 20 МВт. 

Висока теплова ефективність системи. 

Легке очищення й обслуговування моделі. 

Простота встановлення системи. 

Великий асортимент моделей теплообмінників. 

Знижений рівень шуму під час експлуатації зерносушарки. 

Автоматичне керування з панелі керування зерносушаркою. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ