Елеватор

Елеваторні господарства, навіть попри умови повномасштабної війни, вкладають у розвиток і модернізацію підприємств

Господарський підхід

Господарський підхід
На «Самбірському елеваторі» надають повний спектр послуг із приймання та зберігання зерна

Елеваторні господарства, навіть попри умови повномасштабної війни, вкладають у розвиток і модернізацію підприємств.  

Українці — нація господарів. Будь-які непереборні обставини не стануть на заваді посіяти, віджнивувати, посушити збіжжя й розвиватися. Зокрема, на Львівщині, попри війну, на ТОВ «Самбірський елеватор» звели другу чергу, планують побудувати третю й навіть вклалися у переробку. 

Модернізація — рушій розвитку 

Від початку «Самбірський елеватор» планували як комерційний. Відповідно, підбирали найсучасніше обладнання провідних світових виробників, щоб охопити якомога більший спектр послуг. 

На Заході України потужності для зберігання у переважній більшості належать агрохолдингам. А ось малі й середні підприємства не завжди можуть «потягнути» власне будівництво. Особливо після початку повномасштабної війни, коли ціни на пальне, добрива, ЗЗР та логістику злетіли, чого не скажеш про вартість продукції. Наразі клієнтами підприємства є не лише фермери, а й агрохолдинги, адже «Самбірський елеватор» гарантує якість усіх робіт із приймання та зберігання зерна. 

Першу чергу «Самбірського елеватора» звели у 2018 році, й на цих потужностях відпрацювали два сезони. За словами директора елеватора Тараса Панахида, за цей період виявили певні прорахунки й недосконалості в роботі. До того ж у регіоні значно збільшилися посіви кукурудзи, яка зазвичай надходить із доволі високим рівнем вологості. Тому, ураховуючи кон’юнктуру ринку, перед будівництвом другої черги довелося модернізувати й першу. 

«Додали транспортне обладнання, вхідні хопери. Також замінили сушарку польського виробництва Feеrum продуктивністю понад 200 тонн на німецьку Stela. Вона здатна сушити понад 500 тонн кукурудзи на добу», — поділився Тарас Панахид. 

Збільшення потужностей, попри війну 

Ураховуючи велику кількість клієнтів, на «Самбірському елеваторі» вирішили збільшити потужності зберігання до 20 тис. тонн, установити два додаткових силоси Brice-Baker об’ємом 3471 м. кожний і ще один ланцюговий конвеєр продуктивністю 175 т/год із довжиною маршруту 70 метрів. І вже напередодні зими уклали контракт із KMZ Industries. 

«До цього часу в нас було тільки іноземне обладнання. І співпраця із KMZ Industries — наш перший досвід роботи з вітчизняним виробником», — уточнив Тарас Панахид. 

Обладнання виробництва KMZ Industries відповідає заявленим параметрам

Він згадує, що другу чергу фактично звели за чотири місяці. Взимку залили фундамент, а навесні, попри певні проблеми з логістикою, завезли обладнання й змонтували його. Відповідно, ранні зернові приймали вже на нових потужностях. 

«Нове обладнання добре себе зарекомендувало в роботі та ще й виявилося дешевшим, ніж в інших виробників, яких ми розглядали. Метал якісний, обладнання складають швидко, потужності відповідають заявленим параметрам. Сервісне обслуговування швидке та якісне — певні технічні моменти, що виникали на початку, вирішувалися оперативно», — зазначив Тарас Панахид.  

У планах «Самбірського елеватора» — будівництво третьої черги. Тарас Панахид припускає, що елеватор і далі співпрацюватиме з KMZ Industries. 

«Будемо добудовувати ще 10 тис. тонн і таким чином вийдемо на максимальну проєктну потужність», — поділився директор. 

І хоч багато залежить від ринкових реалій, проте за оптимістичним сценарієм на «Самбірському елеваторі» третю чергу хочуть запустити до збирання сої наступного маркетингового року. 

За найкращими стандартами 

На «Самбірському елеваторі» наразі надають повний спектр послуг із приймання та зберігання зерна. Тут допоможуть не тільки посушити зерно. Його зважать, очистять, провентилюють, захистять від шкідників тощо. Ураховуючи те, що на підприємстві є власна виробничо-технологічна лабораторія, оснащена найсучаснішим устаткуванням, приладами та високоточними засобами вимірювальної техніки, немає проблем і з визначенням якості зерна. 

До того ж якість надання послуг «Самбірського елеватора» підтверджено відповідними сертифікатами. Зокрема, підприємство отримало свідоцтво про відповідність системи керування вимірюваннями. Цей документ засвідчує, що система керування вимірюваннями виробничо-технічної лабораторії ТОВ «Самбірський елеватор» відповідає вимогам ДСТУ ISO 10012:2005 «Системи керування вимірюваннями. Вимоги до процесів вимірювання та вимірювального обладнання». Крім того, лабораторію оснащено засобами та програмою для електронного оформлення документів із якості. Усю інформацію вносять до системи кількісно-якісного обліку зерна. 

На «Самбірському елеваторі» немає проблем і з логістикою — можна вивозити збіжжя як автівками, так і залізницею. 

За словами Тараса Панахида, за дві доби вони відвантажують маломаршрутний елеватор — відповідно до вимог залізниці це 40–45 вагонів.

«Зерновий коридор для нас — один із найвигідніших маршрутів. До його відкриття західний кордон просто „лежав” — місяцями простоювали і автівки, і залізниця, у людей псувалося зерно, яке потім імпортери повертали через невідповідність якості. З відкриттям зернового коридору обіг вагонів навіть покращився, порівнюючи з попередніми маркетинговими роками», — зауважив Тарас Панахид. 

Акцент на переробці 

Є чудове українське прислів’я: «У доброго господаря й соломинка не пропаде». І «Самбірський елеватор» воліє стати багатоспекторним безвідходним підприємством. 

За словами Тараса Панахида, у цьому підприємству допомагає участь у державних програмах — держава в умовах агресії й повномасштабної війни надає дуже серйозну підтримку агровиробникам і агропереробникам, що дуже допомагає у розвитку агробізнесу в такий складний час. 

«Ми виграли грант на розвиток переробної продукції й наразі очікуємо на фінансування. Також розраховуємо на другий транш за програмою пільгового кредитування «5–7–9%». За ці кошти вже нині будуватимемо млин потужністю 60 тонн на добу й цех із виробництва паливної гранули з відходів виробництва млина та некатегорійної продукції, яка утворюється в результаті очищення зерна на елеваторі», — уточнив він. 

Очільник «Самбірського елеватора» нагадав, що за умовами грантової програми на підприємстві мають створити принаймні 25 нових робочих місць. «Ураховуючи те, що в нас працюватиме елеватор, млин і цех із виробництва гранул, — це мінімальна потреба в додаткових людях», — додав Тарас Панахид.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Богдан Дудар, керівник представництва KMZ Industries у Західному регіоні 

Про наш завод «Самбірському елеватору» розповіли колеги із зерносховища сусіднього холдингу. Раніше вони теж установлювали польське, а тепер почали купувати обладнання KMZ Industries, перевірили його в роботі й лишилися задоволені. Знаю, що саме таким порадам аграрії довіряють найбільше, адже вони побудовані на реальному досвіді експлуатації. Ми ж завжди вдячні замовникам за референс, бо піклуємося про репутацію на ринку. 

Наше обладнання, зокрема, розраховане на промисловий режим роботи й має суттєвий запас надійності. А транспортери, які ми виробляємо, до того ж відомі своїм особливо ощадним ставленням до зерна: це дає змогу замовникам зберігати якісні показники, що в кращий бік позначається і на ціні продукції. 

Електрифікацію нових потужностей у Самборі також здійснювали спеціалісти нашого заводу. В елеватора було чітке розуміння, що під’єднання датчиків, двигунів, пусконалагодження агрегатів найкраще виконає спеціалізований департамент виробника, який знається суто на цій справі. 

Як і кожен об’єкт, цей мав свої нюанси по автоматизації. Для першої черги електрифікацію й автоматизацію свого часу робив інший підрядник, а програмне забезпечення замовник вирішив лишити від попереднього виконавця. Тож наші фахівці працювали над стикуванням з уже вибудованою системою електропостачання та керування технологічними агрегатами. Вносили певні корегування на етапі проєктування та в процесі електромонтажу, спільно з виробниками ПЗ проводили пусконалагодження технологічної лінії приймання і відвантаження продукції. Не забули й про встановлені строки — всі поставлені технічні завдання були виконані вчасно. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ