Агрономія

Обираючи фунгіциди та рістрегулятори, слід зважати на фазу розвитку та стан культури

Стратегія вибору

Стратегія вибору
Ефективна рістрегуляційна робота Мепіку на пшениці

Обираючи фунгіциди та рістрегулятори, слід зважати на фазу розвитку та стан культури.  

Тема захисту посівів від хвороб є предметом вагань і суперечок, оскільки фермерам потрібно збалансувати кілька складових: вартість фунгіцидів, ризики можливих втрат, бажана якість урожаю. Проблеми, що постають під час вирощування, можуть завдати значної шкоди, яка впливає на рентабельність. 

Фото 1. Ефективна рістрегуляційна робота Мепіку на пшениці

Вибір оптимальної стратегії полягає в аналізі всіх ризиків з урахуванням кліматичних чинників, власного досвіду попередніх років, асортименту продуктів. А підбір правильних та дієвих препаратів допоможе господарствам ефективніше вирішувати ці завдання й досягати вищих урожаїв і в результаті отримати більшу рентабельність виробництва. Ключ до боротьби із загрозами — знання причин та вибір відповідних рішень. Це стало можливим завдяки інноваційним дослідженням і розробкам компанії INNVIGO. 

Знати причини, щоб знайти рішення 

Патологічний процес розвитку хвороби в рослині має кілька основних етапів: період зараження — латентний період — прояв хвороби — вторинне поширення хвороби. Цей процес може змінюватися в часі залежно від клімату, стану культури й інших чинників. Тому, обираючи фунгіцидний захист, важливими є тривалість захисної дії фунгіциду та блокування нових/повторних заражень. 

З цими завданнями успішно справляється фунгіцид Кіер, адже містить речовини групи стробілуринів і два різних триазоли: азоксистробін — 200 г/л, дифеноконазол — 125 г/л, тебуконазол — 125 г/л. Препарат можна застосовувати профілактично до появи симптомів хвороби, тим самим запобігаючи зараженню рослини, зберігаючи потенціал культури, та за перших ознак прояву хвороб. 

На практиці фунгіцид показав високу ефективність проти більшості патогенів, повністю пригнічував розвиток як патогенних, так і сапрофітних грибів. До того ж препарат не знищував бактерії, що розвивалися, — це означає, що продукт можна застосовувати в складі технологій, які передбачають застосування біологічних препаратів, що проявляють антагоністичну дію проти грибів (на основі, наприклад, бактерій роду Bacillus). 

Чи не найважливішим питанням для фермерів є планування першої весняної обробки (Т1) та склад речовин, які треба додати, щоб запобігти втратам. Якщо культура не має значних ушкоджень, треба вийти в поле якомога раніше і застосувати діючі речовини, що проявляють ефективність проти збудників. 

Фото 2. Робота препарату Мепік щодо рістрегуляції на озимому ріпаку

За пізніх строків сівби озимих культур і складних кліматичних умов (рівень вологи, раннє настання зими, льодяна кірка), що спричиняє відмирання листя та стебел унаслідок несприятливих погодних умов, відбувається недорозвинення культури, а її кущення продовжується навесні. У таких випадках рекомендується перше застосування регуляторів росту з метою стимуляції кущення рослин (озимої пшениці). Цей захід рекомендується виконувати максимально рано навесні (ВВСН 20–21) за відновлення весняної вегетації препаратом Мепік та у фазу ВВСН 30–31, що працює вже за температури 5 °C. У результаті стимулюється утворення додаткових бічних пагонів, що в підсумку позитивно впливає на рівномірність стеблостою. 

Також, обираючи фунгіциди, треба брати до уваги вміст діючих речовин і їх концентрацію, норми витрати, кількість компонентів для зменшення ризиків резистентності, гнучкість у використанні, тривалість захисної дії тощо. 

Фото 3. Вплив Мепіку на кореневу систему ріпаку

Кіер є гнучким продуктом, його можна застосовувати на різних стадіях. Застосовуючи препарат у фазу від прапорцевого листка (Т2) до колосіння, ми формуємо один із головних чинників урожайності — масу 1000 зерен, оскільки ця обробка є однією з найважливіших для застосування фунгіцидів, у період, коли особливо активно відбувається фотосинтез і ріст рослини. Збереження верхніх трьох листків у колосових культурах дуже важливе, бо вони забезпечують до 75–80% урожаю. Тому правильний захист рослин від хвороб у цей період є критичним для отримання високих урожаїв. 

Фото 4. Ефективність препарату KІЕР проти офіобольозної кореневої гнилі

Регулятор для зернових і ріпаку 

Мепік — регулятор росту рослин у формі розчинного концентрату системної дії. Має широке вікно застосування — осіннє та весняне внесення на ріпаку та весняне внесення на зернових культурах. Препарат м’яко регулює ріст ріпаку, сприяє потужній стимуляції розвитку кореневої системи, підвищеному поглинанню поживних речовин, підвищенню посухостійкості. 

Дозування можна регулювати з огляду на потребу та застосовувати в комбінації з різними пестицидами (Апіс, Делметрос та ін.). 

У результаті застосування регулятора Мепік на ріпаку отримано такі результати: збільшення товщини кореневої шийки на 12–15% і довжини кореневої системи до 7%, збільшений об’єм кореневої системи до 86%, збільшена питома довжина кореневої системи до 99%, збільшена загальна довжина кореневої системи до 83% (фото 2)

Аграрії можуть впливати на врожай, наприклад, на зернових, регулюючи кількість рослин на одиницю площі, кількість продуктивних стебел, кількість зерен у колосі та масу 1000 насінин, а на ріпаку, своєю чергою, кількість рослин на 1 м2, кількість гілочок (шт./рослині), кількість стручків на гілці, кількість насінин (шт/стручок), масу 1000 насінин.

Безумовно, підбір сортів, правильна підготовка ґрунту, вибір пестицидів також мають велике значення. Рекомендовані продукти багаті на активні речовини з різних хімічних груп. Тож вдала комбінація діючих речовин забезпечить на ваших полях високий урожай. 

Матеріал надала компанія INNVIGO

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ