Техніка

ФГ «ПРОГРЕС Агро» здійснило висів культур за допомогою сівалки Väderstad Tempo L

Висів без запізнень

Висів без запізнень

В умовах дефіциту вологи ФГ «ПРОГРЕС Агро» вирішило питання вчасного висіву технічних культур за допомогою 16-рядної сівалки точного висіву Väderstad Tempo L.

Південні регіони України дедалі більше страждають від дефіциту вологи. Аграрії кожного року змушені вести боротьбу за свій врожай, і тому підхід до кожного етапу, кожної операції стає більш витонченим. Помилятись не можна взагалі, але ціна різних помилок може суттєво відрізнятись. Але що найголовніше, одні помилки можливо виправити, а інші — ні. В першу чергу це стосується висіву: якщо не дотриматись якогось параметру, результат буде видно лише після появи сходів. І щось виправити (пересіяти) зазвичай вже неможливо – насіння витратили, волога пішла. Тому саме висів необхідно робити максимально якісно, з гарантією. В господарстві «ПРОГРЕС Агро» довго шукали рішення, і в результаті почали користуватись сівалками відомого шведського виробника Vaderstad. 

Господарство займається вирощуванням наступних культур: озима пшениця, озимий і ярий ячмінь, соняшник і кукурудза. Враховуючи, що з кожним роком вологи стає дедалі менше, планується розширювати площі під сорго, а також додати ріпак. Звісно, що для цього необхідна особлива посівна техніка, яка забезпечить максимальну якість висіву: глибину, ущільнення, відстань між насінинами, відсутність пересівів, двійників та пропусків. Більшість відомих виробників обіцяють, що їх сівалки здатні впоратись із цим завданням, але реальність відрізняється від рекламних буклетів. В господарстві уважно вивчали різні машини і дійшли висновку, що найкращу якість висіву забезпечує сівалка Vaderstad. 

Сівалка агрегатується з трактором на здвоєних колесах для уникнення переущільнення рядка висіву насіння

Досвід роботи із цим шведським брендом розпочався ще у 2014 році, коли був придбаний 6,5-метровий дисковий лущильник Carrier. Він працює в господарстві вже 6-й рік, і за цей час на ньому був замінений лише один підшипник. Загальний наробіток склав близько 30 000 га, і лише три рази заміняли ґрунтообробні диски. До речі, протягом цього періоду господарство придбало ще один Carrier, але це вже був вживаний агрегат з такою ж шириною захвату 6,5 м. 

Позитивний досвід роботи із брендом та відсутність нарікань до сервісної підтримки також мали свій вплив на подальші рішення, і у 2017 році підприємство придбало сівалку Tempo F8. Вона відмінно відпрацювала сезон, однак стало зрозумілим, що для таких площ її продуктивності недостатньо, і необхідно купувати ще одну таку саму сівалку або взагалі взяти 16-рядну модель Tempo L16. В результаті було прийнято рішення придбати більшу сівалку Tempo L16, а 8-рядну модель Tempo F8 продали в сусідній район у відмінному стані. Покупець спочатку мав деякі сумніви щодо якості її роботи, однак вже після першого сезону був безмежно задоволений — сівалка виконала посів швидко і якісно, а рівномірні сходи і гарний врожай підтвердили правильність рішення. 

Керівник ретельно перевіряє якість висіву

З деяких причин придбання Tempo L16 затрималось, і власник купив 16-рядну сівалку іншого виробника. Перший сезон вона відпрацювала нормально, а потім зламалась. Все б нічого, але дилер не зміг забезпечити поставку запчастин і ремонт, і в результаті питання придбання сівалки точного висіву знову стало актуальним. Компанія «Ландтех» привезла на демонстрацію Tempo L16, і власник без вагань одразу її придбав. Разом із сівалкою також було придбано трактор John Deere 8345 R, який буде виконувати лише роботи із посіву, підживлення й міжрядного обробітку. На одному з полів господарства було закладено порівняльний дослід висіву соняшника, де одне пів-поля сіяла сівалка точного висіву Tempo, а на другому іншого виробника. Всі параметри висіву були однакові: норма висіву насіння, норма внесення добрив, глибина загортання насіння, догляд за посівами. Коли прийшов час збирати врожай, то на ділянці, де сіяла сівалка Tempo врожай був зібраний на 7 ц/га більший в порівнянні з ділянкою де сіяла інша сівалка. І це ще лишній раз підтвердило вірний вибір господарства на користь сівалки точного висіву Tempo від компанії Vaderstad .  

У минулому сезоні агрегат відсіяв 400 га — так би мовити, пройшов обкатку. Повномасштабна робота почалась вже в цьому році: 25 березня розпочались пробні виходи в поле. Ґрунтові умови були ще не зовсім оптимальними через підвищену вологість посівного шару, однак зайве очікування також несло загрозу. Погодно-кліматичні умови в цьому році жорсткі як ніколи. Волога присутня лише до глибини 26-28 см, а далі абсолютно сухий ґрунт. Тому посів соняшнику вирішили розпочати так рано, як ніколи. Перші проходи показали, що зайва вологість призводить до налипання ґрунту на прикочувальні колеса, але ретельна перевірка показала, що насіння розташовуються на заданій глибині та однаковій відстані одне від одного. Тобто сівалка забезпечувала необхідний рівень якості навіть у несприятливих умовах.  

Говорять експорти 

Любомир Борсукевич, керівник відділку ФГ «ПРОГРЕС Агро»  

— Взагалі планувалось використовувати сівалку здебільшого під кукурудзу, але ситуація із вологою змусила зменшити площі під цю культуру. Сівалка буде сіяти сорго, а після збирання ранніх зернових — ріпак. Оскільки солому планується використовувати у якості мульчі, сівалку обладнали очисниками рядку, які розгортатимуть рослинні рештки. 

До переваг сівалки Tempo L16 хочу віднести можливість виконати висів культур в оптимальні терміни за рахунок високої продуктивності. Таким чином, рослини отримують максимум доступної вологи, й відповідно, краще розкривається їх потенціал. Також мені дуже подобається точність розташування насінин в рядку. Жодна інша сівалка так не працює, а від цього залежить оптимальне живлення. Окремі «банки» для насіння на кожній секції також є перевагою, особливо для кукурудзи. Важкі насінини гірше рухаються довгими магістралями, що збільшує вірогідність забивання — такий досвід ми отримали під час експлуатації сівалки іншого виробника. Система відключення секцій зменшує витрати недешевого насіння і добрив, а також дозволяє уникати перекриттів та загущення посівів. Таким чином, ми впевнені, що не припустимося помилок підчас висіву — самого відповідального етапу в рослинництві.  

Михайло Лазаєнко, власник ФГ «ПРОГРЕС Агро»  

— Ми пройшли досить довгий шлях від використання дешевої техніки, препаратів і насіння до дійсно якісної продукції відомих виробників. Знадобились роки, щоб переконатись на власному досвіді в перевагах та ефективності дорогих речей. Сучасний ринок пропонує багато аналогів техніки, добрив, замінників ЗЗР, і все це може працювати в певних умовах і навіть давати прийнятні результати. Однак для важких умов такий підхід неприйнятний через те, що права на помилку в цьому разі аграрій не має. А кожен дешевий аналог несе загрозу, що десь щось піде не за планом, і тоді не варто розраховувати на позитивний результат. 

Я довго приглядався до сівалки Vaderstad, оскільки вона вартує чималих грошей. Ми працювали раніше технікою вітчизняного виробництва, але бачили, що отримані результати далекі від ідеалу. Вже тоді прийшло розуміння, що так працювати неможна через низьку ефективність, і потрібно було переходити на новий технологічний рівень. Але все одно я не дуже вірив розповідям представника компанії Vaderstad про ті можливості, які пропонує шведський виробник. Візит на завод поставив все на свої місця. Коли нам показали випробування сівалок в кар’єрі, першою буда думка, що гостям пускають пил в очі. Після повернення в готель я взяв таксі і повернувся в кар’єр, щоб побачити, чи то вистава, чи реальні випробування. Виявилось, що випробування продовжувались і без глядачів. Як було написано в програмі — 5 год їздити робочими органами по камінцях, так все і відбувалось. В результаті я погодився придбати сівалку Tempo F8, а згодом і Tempo L16, тому що було розуміння: ці інвестиції принесуть прибуток. 

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, травень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ