Агромаркет

Фаворити травня

Фаворити травня

Протягом останнього місяця весни сільськогосподарські активи спробують переписати цінові максимуми поточного маркетингового року.

 

Інфляція дедалі голосніше заявляє про себе у Сполучених Штатах. Індекс споживчих цін підстрибнув у березні до 2,4% (рік до року) з лютневих 2,2%. Подальше поліпшення стану ринку праці й, відповідно, стале зростання зарплат американців створюють передумови для суттєвого підвищення попиту й підживлення інфляційного тиску в економіці. Можна очікувати на зростання Індексу споживчих цін у США до позначки близько 3% протягом наступних трьох місяців. Це стане найгіршим значенням показника інфляції за останні майже сім років.

 

Погіршення інфляційних очікувань не обходять увагою світові ринки. Якщо для фондового ринку та ринку облігацій інфляція — це лихо, що обвалює вартість активів, то для товарних ринків — це свято. Хвилюючись щодо можливої втрати купівельної спроможності долара США, інвестори активно заходять у сировинні активи. Саме острахи щодо пришвидшення зростання цін в американській економіці дозволили світовим товарним індексам продемонструвати позитивну динаміку протягом останнього місяця. Широкий товарний індекс S&P Goldman Sachs CI зріс у квітні на близько 5% і вийшов на ціновий рівень кінця 2014 року. Сільськогосподарські активи традиційно для квітня дещо розвантажувалися після тривалого ралі. Проте завдяки позитивному ставленню інвесторів до сировини більшість сільськогосподарських активів уже не змогли переписати цінові мінімуми, досягнуті в березні, й залишилися у зростальному тренді.

 

Зважаючи, що сприятливе загальне макроекономічне тло збігатиметься у травні із сезонним зростанням вартості зернових й олійних, можна зробити припущення, що протягом останнього місяця весни сільськогосподарські активи спробують переписати цінові максимуми цього маркетингового року.

 

Чи не найкращі стартові умови перед травневим забігом сформувалися довкола кукурудзи. І хоча волатильність на ринках пшениці та соєвих бобів значно вища, проте вона спровокована не фундаментальними, менш надійними чинниками — погодою та політикою. Натомість потенційне зростання вартості цариці полів спирається на суто фундаментальні чинники. Співвідношення світових залишків до споживання кукурудзи є наразі найнижчим за останні чотири роки. І потенціал для подальшого зниження ще є. Передусім зниження може відбутися через подальше зменшення обсягу врожаю кукурудзи в Аргентині та Бразилії. На початку маркетингового року Міністерство сільського господарства США прогнозувало виробництво 42 та 95 млн тонн кукурудзи у двох південноамериканських країнах відповідно. Згідно з останнім квітневим звітом, обсяги виробництва в Аргентині та Бразилії вже скоротили до 33 та 92 млн тонн. І, зауважте, згідно із середніми оцінками ринку, простір для подальшого скорочення залишається ще близько на 1 та 3 млн тонн відповідно.

 

Додатковий чинник, що підсилює передумови для зменшення обсягів виробництва кукурудзи у Сполучених Штатах та Бразилії, — повільні темпи посівної кампанії. Спочатку Бразилія відсіялася з помітним запізненням через труднощі зі збиранням урожаю соєвих бобів, а тепер спостерігаємо зростання відставання посівної компанії і у США. Хоча саме відставання не є великою турботою, бо США потребують лише два тижні зі сприятливими погодними умовами, щоб закінчити посівну кампанію кукурудзи, проте пізніші посіви зміщують період цвітіння кукурудзи на більш спекотний період. І саме зміщення принципового для формування рослини періоду на пару тижнів робить урожайність дуже уразливою для потенційно несприятливих погодних умов.

 

Якщо співвідношення світових залишків до споживання та затримка посівної кампанії надаватимуть підтримку зростанню вартості кукурудзи на Чиказькій товарній біржі, то загальне зростання вартості товарних активів допомагатиме й українському базису (премії на українську кукурудзу до вартості Чикаго). Річ у тім, що зростання вартості сировинних індексів відбувалося передусім завдяки зростанню вартості нафти. Нафта марки Брент у квітні подорожчала на майже 10%. Як наслідок, вартість фрахту помітно зросла. Наприклад, індекс фрахту сухих насипних вантажів BalticDryIndex підстрибнув у квітні на майже 30% — з 1030 до 1330 пунктів. Значне зростання вартості фрахту робить аргентинську кукурудзу — головного конкурента України на ринках Північної Африки — менш конкурентоспроможною, а відтак і премія на українську кукурудзу лишатиметься на високому поточному рівні.

 

Звичайно, формуючи уяву про можливу цінову динаміку кукурудзи у травні, не можна не згадати й про ризики. Потенційно Китай може ввести обмежувальні мита на імпорт сільськогосподарських товарів зі США. Лише натяк на такий розвиток подій створить значний тиск на сільськогосподарські активи на Чиказькій біржі. Натомість уже введені високі мита на сорго американського походження суттєво зменшили його вартість на світовому ринку та роблять його дуже привабливим як товару субститута для дорогої кукурудзи у Європейському Союзі. Утім, незважаючи на можливі ризики, кукурудза не без підстав видається впевненим фаворитом травня.

 

 

Тарас Головешко, експерт

газета “АгроМаркет”, травень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ