Агрономія

Литовські біопрепарати дають змогу підвищити врожайність і зменшити витрати на гектар

Експерти з прибутку

Експерти з прибутку

Литовські біопрепарати дають змогу підвищити врожайність і зменшити витрати на гектар.  

Литовська компанія NANDO, що спеціалізується на виробництві продуктів для сільського господарства, а також харчової та хімічної промисловості, на виставці Agritechnica 2023 представила свої найкращі розробки для агросектору, зокрема біопрепарати та поверхнево-активні речовини. Протягом трьох років цими продуктами залюбки користуються українські фермери — відколи NANDO уклала угоду про співпрацю з Групою компаній «АГРО ЕКСПЕРТ» про розповсюдження і ексклюзивні права на продаж своєї продукції в Україні. 

«Україна — наш стратегічний партнер, — каже директор з продажів компанії NANDO Людвікас Бабаляускас. — Це велика аграрна країна, яка має значний потенціал. Український ринок — серед трьох найбільш пріоритетних для нас. Якби не війна, він посів би перше місце. І все одно, попри війну, зростання відбувається щороку на 30% разом з «АГРО ЕКСПЕРТОМ» — бо треба жити далі, працювати, фермерам — обробляти землю. Нині — складні часи для України й зокрема для українських фермерів — засоби виробництва здорожчали, а реалізація продукції — проблематична, ціни на зерно немає. Натомість наші продукти допомагають зменшити витрати й отримати вищу врожайність». 

Команда NANDO всім серцем уболіває за Україну

Працюють за будь-яких умов 

Розчинний ферментний комплекс BioSplito, який NANDO представила на Agritechnica 2023, пришвидшує розкладання рослинних решток навіть за несприятливих умов — за спекотної погоди чи за низьких температур (наприклад, після збирання кукурудзи в листопаді), коли живі бактерії просто гинуть. До речі, саме тому часто фермери не хочуть навіть чути про деструктори на основі живих бактерій — мовляв, вони не працюють. Натомість після застосування BioSplito ґрунт збагачується поживними речовинами, збільшується вміст гумусу, а також знижується ризик поширення патогенів. 

«Наш продукт є унікальним, бо в його основі — ферменти, що працюють за несприятливих умов. Ніхто у світі поки що не виробляє подібний препарат. До речі, до його створення причетні наші колеги з “АГРО ЕКСПЕРТУ”. Якось ми поцікавилися, якого продукту потребують українські фермери — у відповідь почули “деструктора стерні, який працюватиме за високих температур, в умовах сонячної інсоляції, браку вологи”». 

За словами Людвікаса Бабаляускаса, BioSplito поки що продають тільки в Україні. І не лише з огляду на складність виробництва. Таким чином компанія прагне стати більш впізнаваною на українському ринку, зацікавити вітчизняного фермера всією лінійкою препаратів NANDO. І це їм вдається. Принаймні цікавість до мікробіологічного препарату для передпосівної обробки насіння та покращення родючості ґрунту BioExpert, пра во на ексклюзивні продажі якого належить «АГРО ЕКСПЕРТУ», в українських фермерів зростає з року в рік. 

«BioExpert унікальний тим, що містить шість штамів мікроорганізмів — Rhizobium leguminosarum, Azoshirilum brasilense, Paenibacillus azotofixans, Bacillus megaterium, Bacillus mucilaginosus, Bacillus mycoides — в однаковій концентрації та два гриби — триходерму, який діє як біофунгіцид, і мікоризу, що сприяє розвитку кореневої системи рослини та дуже швидко поліпшує якість ґрунту, його гранулометричний склад. Відтак BioExpert незамінний там, де не дотримуються сівозміни, сіють монокультури, внаслідок чого розвиваються хвороби, та вносять велику кількість міндобрив, — наголошує Людвікас Бабаляускас. — Ніхто ще не створив таких багатокомпонентних продуктів, максимум трикомпонентні. Дуже важливо, що препарат у формі порошку — таким чином усі бактерії та гриби в ньому містяться у вигляді ендоспор і спор, відтак не гинуть за несприятливих погодних умов, зокрема коли продукт уносять у ґрунт для покращення його якості, змішують із рідкими добривами (наприклад, КАС) чи з пестицидами». 

Результати цьогорічних спільних з «АГРО ЕКСПЕРТОМ» досліджень підтвердили високу ефективність BioExpert, зокрема прибавку врожайності на всіх культурах (максимум +800 кг/га). Окрім того, застосування мікробіологічного препарату на основі живих бактерій зменшує норми міндобрив, адже відомо, що азотфіксувальні бактерії можуть фіксувати з повітря до 100 кг/га азоту, фосфатмобілізувальні — переводити з недоступної в доступну форму 35 кг/га фосфору. Тобто з препаратом можна працювати або на збільшення врожайності культур, або на зменшення затрат на гектар, інвестувавши всього 12 євро. Що дуже важливо за теперішніх умов господарювання в Україні, коли ціни на добрива значно зросли, а ціни на зерно впали. 

Незамінний компонент 

З продуктами NANDO можна зекономити не лише на міндобривах, а й на ЗЗР — за допомогою ад’ювантів. Людвікас Бабаляускас зг адує, як це вперше зробив фермер Олег із Дніпропетровської області, де, як відомо, бракує вологи, що ускладнює внесення ґрунтових гербіцидів. «Фермер працював максимальними дозами гербіциду Примекстра TZ Голд 4,5 л/га, я порадив додати до бакової суміші 200 г/га нашого ад’юванту на основі органо-силікону Periterra — у результаті поле було чистим. Тоді фермер спробував зменшити норму гербіциду до 3,5 л — поле чисте. Так дійшли до норми 2,5 л/га. Економія очевидна: гектарна ціна Periterra в Україні — 3 євро, гербіцид коштує майже 15 євро, зменшивши на 2 л норму внесення, загалом захист поля обходиться у 27 євро — зі страховкою, що ґрунтовий гербіцид спрацює». Додамо, що завдяки силіконовим складовим Periterra знижує поверхневий натяг розчину, забезпечує рівномірність розподілення гербіциду, має антидрифтову дію, зменшує міграцію гербіцидів у нижні шари ґрунту. 

За допомогою іншого ад’юванту NANDO на основі органосилікону Perifolis можна зменшити кіль кість води для обприскування до 30% на гектар. Усе завдяки сильному зниженню поверхневого натягу розчину, що сприяє кращому водопоглинанню та розподіленню по листку з контактними препаратами, а також усередині рослини із системни ми препаратами. «Додавши до робочого розчину Perifolis, можна працювати по росі. Роса — це 1,5 т/га води. Відтак замість 200 л води можна використовувати 150 л. Таким чином усуваємо дві проблеми: зі 150 л води техніка може їхати швидше, ніж з 200 л води, що для великих господарств суттєва економія часу. А також можна працювати вранці, — каже Людвікас Бабаляускас. — Робочий розчин не змивається через 30 хвилин, ефективність пестицидів підвищується до 30%». 

Окрім зменшення норми води у робочому розчині Perifolis поліпшує якість обприс кування та зменшує норми внесення пестицидів. Адже зазвичай фермери практикують максимальні норми — щоб спрацювали напевно, попри погану якість води, можливе знесення робочого розчину тощо. Оскільки Perifolis містить кондиціонер води, а застосування антидрейфової технології дає змогу зменшити кількість крапель, що може знести вітер, цими негативними умовами можна знехтувати. 

«Завдяки своїм унікальним продуктам ми завжди в аграрному бізнесі на два кроки попереду, тож хочемо, щоб про нас дізналося якомога більше аграріїв і потенційних дилерів у світі. Так, як знають про нас в Україні, — завершує Людвікас Бабаляускас. — Фермери, які спробували наші продукти, тепер наші найкращі промоутери, це — наші партнери, наші друзі. Ми всім серцем вболіваємо за Україну, допомагаємо нашим українським друзям і бажаємо якнайшвидшої перемоги».   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ