Техніка

Перевірене роками пристосування John Greaves дає змогу зберегти до 30% урожаю

Економіка ріпакового столу

Економіка ріпакового столу

Нинішнього сезону озимого ріпаку посіяли мало. Комусь з аграріїв стала на заваді відсутність вологи під час осінньої посівної, іншому — несприятливі умови весняної вегетації. І така ситуація, до речі, не тільки в Україні, а й і в країнах ЄС. Тож є цілком логічні сподівання на належну ціну. Та як домогтися найвищої результативності для окремого господарства?  

Універсал не завжди ефективний 

У деяких господарствах і досі намагаються заощадити на збиранні ріпаку, застосовуючи ніби то «універсальні» зернові жатки. Та вони, м’яко кажучи, не зовсім розраховані на збирання цієї культури: дозрілі стручки стають дуже «ніжними», тому, навіть обережний дотик до них спричиняє лускання оболонки. Крім того, сучасні гібриди озимого ріпаку можуть досягати 2–2,5 м заввишки. Тонкі гнучкі стебла накопичуються на столі жатки і забивають шнек. Звичайна зернова жатка часто відкидає від нього занадто довгі стебла під час проходження до транспортера похилою камерою. І що вищими є рослини, то більший відсоток втрат. Залежно від умов збирання, вони можуть сягати до 30%. 

На ринку є спеціальні зернові жатки з висувним різальним апаратом, за допомогою яких можна збирати й ріпак. Утім, як свідчить практика, універсалізація у цій справі не завжди є виправданою. Адже такі жатки набагато дорожчі й конструктивно складніші. Це підвищує ризик виникнення несправностей та ускладнює обслуговування. До того ж вони важчі, ніж звичайні зернові. Отже, зростає навантаження на похилу камеру комбайна й гідроциліндри, що спричиняє підвищене зношування й надмірну витрату пального. 

Годиться для всіх жаток 

Нехай там як, нічого такого архімудрого у збиранні цієї культури немає. Достатньо скористатися ріпаковим столом із ножами від надійного виробника. Найефективніша з економічної та організаційної точки зору технологія передбачає пряме комбайнування за допомогою спеціально обладнаної жатки зі встановленням спеціального пристрою для збирання ріпаку. До неї прикріплюють спеціальні ножі, а сама жатка подовжується завдяки встановленню так званого ріпакового столу. Його ножі миттєво подрібнюють рослинну масу, спрямовуючи її фрагменти за допомогою мотовила на шнек. І вже потім маса потрапляє до молотарки. 

Прикладом такого підходу до справи є перевірене роками пристосування для збирання ріпаку провідного вітчизняного виробника сільгосптехніки — компанії John Greaves. Цей ріпаковий стіл, призначений для переобладнання усіх марок та модифікацій зернових жаток, із шириною захвату від 4 до 9,1 м. Зазначимо, що у всіх регіонах України успішно використовують сотні й тисячі таких пристроїв виробництва John Greaves, що красномовно свідчить про належний баланс ціни, якості й надійності. 

Конструкція проста і безвідмовна 

Ці пристрої підтверджують свою надійність уже 15 років поспіль. На ріпаковому столі встановлено різальний апарат із гідромотором та редукторами типу Schumacher. На кожній із боковин кріпиться адаптер, що імітує контур боковини жатки, а швидкознімні тяги надійно з’єднують жатку комбайна з пристосуванням. 

Планетарний привід різального апарата забезпечує максимально якісний зріз маси (оскільки збільшено інтенсивність по двій них ходів ножа, водночас без вигину його голівки). Важливо, що така конструкція взагалі не вібрує, бо відсутні механічні зв’язки планетарного приводу з боковими дільниками. Так само включення та відключення бокового дільника здійснюється простим обертом руків’я. 

Окупиться на 30 га 

Використання ріпакового столу John Greaves дає змогу істотно знизити втрату насіння під час збирання врожаю. Активний розділювач бічних підрізувань пристосування розрізає складне сплетіння високих стебел ріпаку, тим самим не даючи насінню обсипатися. 

Зсув різальної частини жатки уперед також дає змогу зменшити втрати, оскільки основна втрата насіння відбувається, коли мотовило захоплює збирану масу. Ріпаковий стіл John Greaves важить від 600 до 920 кг (залежно від ширини захвату), і ця відносно невелика вага забезпечує зниження витрат пального та підвищує продуктивність роботи пристрою. Його робоча швидкість може сягати до 10 км/год. Згідно з результатами порівняльних випробувань пристрою для збирання ріпаку John Greaves та класичних зернових жаток, неодноразово було отримано підтвердження того, що таке конструкційне рішення дає змогу зберегти до 30% вирощеного врожаю ріпаку. Себто, якщо вести мову про врожайність у межах 3 т/га, то це в середньому 700–800 кг/га насіння. 

Є й неодноразово перевірені цифри окупності використання пристрою John Greaves. Завдяки істотно нижчим втратам насіння під час збирання він цілковито окуповує свою вартість на площі від 30 до 50 га. Це дає змогу не лише підвищити рентабельність вирощування ріпаку безпосередньо в своєму господарстві, а ще й надавати послуги іншим. 

Є підстави для оптимізму 

Вже сьогодні посередники та переробники укладають перші форвардні контракти на ріпак, пропонуючи 11900 грн за 1 т. Цілком ймовірно, що ціна на цю культуру зростатиме й надалі, хоча події останніх років засвідчили, що прогнози — справа вельми невдячна. Ми ж зазначимо, що реалізація насіння ріпаку за форвардними контрактами, як було минулого маркетингового року, показує себе якнайкращим чином. Агровиробники, що скористалися такими пропозиціями з боку відомих компаній, в середньому виграли від 5 до 15 дол. США на 1 т (як порівняти з актуальною ціною на ринку). Водночас укладення угод на реалізацію ріпаку наперед за фіксованою ціною дало змогу спланувати фінансову діяльність господарств, зокрема, отримавши кошти на осінню посівну. Головне, — знайти по-справжньому надійного партнера як для форвардного контракту, так і для оновлення свого парку техніки. 

газета “АгроМаркет”, червень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ