Техніка

Аграрії розповіли про технічні рішення John Greaves, котрі себе добре зарекомендували у роботі

Системно, надійно, якісно

Системно, надійно, якісно

Аграрії розповіли про технічні рішення John Greaves, що добре зарекомендували себе в роботі й сприяють зменшенню експлуатаційних витрат

Ринкова ситуація налаштовує аграрія рахувати буквально кожну копійку, оптимізовуючи витрати на виробничі потреби. Тож ефективна техніка за доступною ціною стає надійним базисом ефективної агротехнології, а, відповідно, і високої прибутковості.

Жатки John Greaves давно зарекомендували себе на ринку як надійні агрегати, що збирають врожай без втрат та відмінно подрібнюють пожнивні рештки. Тож фермери, що користуються технікою вітчизняного виробника, відзначають приємну ціну, що корелює з якістю продукції. Втім, сьогодні   John Greaves – це не просто машини, а системний підхід до організації усіх технологічних процесів – комплекс інноваційних розробок, у тому числі й ґрунтообробну техніку та окремі види спецтехніки. Сьогодні такі комплексні  рішення надзвичайно актуальні. AgroTimes розпитав у сільгоспвиробників, що послуговуються технікою John Graeves, про їх аграрні реалії та виклики сьогодення.

 «Із John Greaves ми господарюємо ефективніше»

Сергій Арсентьєв

Сергій Арсентьєв, заступник директора ПП «Трієл Агро» (Херсонська обл.):

– Маємо в обробітку майже 5 тис. гектарів землі на півдні Херсонської області – на межі з Кримом. Близько 85% площ – на зрошенні, що проводиться дощуванням. Системи зрошування виготовляємо самі. Вирощуємо ріпак, соняшник, озимі пшеницю та ячмінь, сою, частково кукурудзу, в залежності від сівозміни (поки ця культура не є для нас стратегічно важливою).

Маємо потужну техніку, електронне обладнання, перепробували багато технологій обробітку ґрунту, втім, зупинилися все ж на класичній. Відповідно до сівозміни, проводимо оранку, на другий рік – дискування, на третій – глибоке рихлення. Втім, основна проблема в нашій кліматичній зоні – це відсутність вологи. Наприклад, минулого року починали сівбу соняшнику 16 березня, щоб зачепити вологу, а це досить ранні строки. Якщо зволоженість ґрунту низька, то й усі наступні технологічні операції доводиться відміняти, бо вони не спрацюють. Наприклад, фунгіцидний обробіток або додаткові добрива можна було б внести, проте вони не дадуть ефекту… Тому, як мовиться, діємо на власний ризик. Доводиться враховувати силу-силенну різних нюансів. Наприклад, внесення селітри за відсутності вологи, як відомо, може  зашкодити посівам. Утім, опадів у регіоні мінімум – такий маємо лімітований фактор…

Щоб підвищувати продуктивність господарювання в зоні ризикованого землеробства, всю нашу техніку ми оцифрували, дані виводяться на планшет головного агронома і на комп’ютер, де встановлена спеціальна програма. Так моніторимо процеси й отримувані показники. Що ж до техніки, то жатками John Greaves для збирання соняшнику користуємося з 2014 року. Маємо їх п’ять і дуже задоволені їхньою роботою. У нас великі потужні 500-сильні комбайни, тобто техніка продуктивна і має працювати з нормальним виробітком, щоб не було втрат. А жатки John Greaves чудово агрегатуються з будь-яким комбайном. І, власне, вони ідеально нам підходять. У них дуже продумана й надійна конструкція. Помірна вага дає змогу заощаджувати пальне. Матеріал машини якісний і, як свідчить наш досвід, добре захищений від корозії. Крім того, вітчизняні жатки значно дешевші за імпортні й дуже конкурентні за ефективністю. Визначаючись із купівлею, ми промоніторили чимало брендів і вибрали оптимальне співвідношення ціни – якості.

Ми придбали у виробника ще й візки для жаток. Також нам стало у нагоді й спеціальне пристосування для збирання ріпаку від John Greaves – ріпаковий стіл. Зазвичай під час жнив втрачаються великі обсяги врожаю (у нас вони могли сягати до 3 ц/а, а за ціни 4 тис. грн на 1000 га втрачали до 4 млн грн). Тому вигода від такого придбання очевидна. Ріпаковий стіл за допомогою бокових ножів виконує наскрізний прохід у полі. Жатка делікатно скошує урожай, запобігаючи розсипання ріпаку. Імпортні ріпакові столи в нас також є. Вони коштували набагато дорожче. Втім за якістю роботи столи John Greaves ні в чому їм не поступаються. Завдяки чітко підібраній техніці ми тепер збираємо ріпак практично без втрат, а потім швидко і легко від’єднуємо обладнання.

Хочу відзначити, що ми постійно із заводом на зв’язку. Разом із професіоналами інжинірингу завжди можна зробити найточніші розрахунки ефективності — залежно від конкретних потреб господарства. Такі партнерські стосунки – неабияка цінність як для агровиробника, так і для виробника техніки. Часом бувають такі ситуації, що техніка потрібна «на вчора», бо працювати треба вже. У John Greaves усі ці питання вирішують дуже оперативно. У них дуже якісний сервіс,  комунікація з клієнтами на найвищому рівні й швидка доставка.

Оскільки продукція John Greaves дуже добре себе зарекомендувала в роботі, ми звичайно ж зацікавилися й ґрунтообробною технікою, яку вони почали виробляти. Зокрема, думаємо над культиватором для вертикального обробітку, це дуже цікаво й актуально для умов Півдня. Думаю, візьмемо його на випробування.

Нещодавно дізналися, що John Greaves почав випускати алюмінієві напівпричепи-зерновози до вантажівок. Це дуже актуальна тема для нас, бо ми маємо свій вантажний транспорт і проблему перевантажень. Алюмінієвий напівпричіп має значно меншу вагу, що дозволить збільшити продуктивність перевезень. 

Із John Greaves ми стали ефективніше господарювати. Тому  завжди рекомендуємо цю техніку нашим колегам-аграріям.

 «Техніка працює стабільно і цілком нас влаштовує»

Олександр Мажуга

Олександр Мажуга, директор ФГ Полісся (Чернігівська, обл.):

– Ми вирощуємо, соняшник, кукурудзу, ріпак, пшеницю. Загалом в обробітку маємо десь 800 га. Працюємо за класичною технологією. Відтак головна вимога до дискової борони – добре витримувати глибину. Техніка John Greaves зі своєю роботою справляється та ще й ціна її набагато нижча, ніж в імпортних аналогів.

Оптимальне співвідношення ціни й ефективності техніки – важливий фактор для системності виробничих процесів. Тому нещодавно ми взяли на випробування агрегат для вертикального обробітку ґрунту John Greaves. Спробували його восени, зробили ним відповідні операції на зиму. Який буде результат невдовзі побачимо. Проте наразі ми задоволеною роботою цієї техніки в полі. У нас багато пісків і у інших знарядь, що працюють за класичною моделлю грунтообробітку, завжди забивається горло – вони тягнуть за собою пісок. Натомість агрегат від John Greaves пройшов доволі таки добре (без забивань піском) й гарно підрівняв поля. Сподіваюся, врешті таки вдасться вдосконалити технологію роботи по піщаних ґрунтах.

Звісно ж, є в нашому арсеналі техніки й кукурудзяна жатка John Greaves. Придбали її два роки тому. Тож, за результатами цих сезонів, можу сказати, що жнивуємо практично без втрат, та ще й знаряддя чудово подрібнює пожнивні рештки. Як порівняти з аналогами, що є на ринку, техніка працює стабільно і нас цілком влаштовує. Так само і робота зернового бункера-перевантажувача John Greaves. Його наявність у господарстві дає змогу забезпечити ефективне збирання врожаю у гарячий сезон.

Загалом технічні рішення вітчизняного виробника John Greaves добре зарекомендували себе в роботі й сприяють зменшенню експлуатаційних витрат. Кожне підприємство сьогодні прагне знайти універсальні рішення цілого комплексу виробничих і бізнесових завдань. У цьому контексті дедалі більшого значення набуває ефективність техніки і технологій.

Анастасія Коваленко

газета AgroTimes, квітень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “AgroTimes” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ