Елеватор

Системний підхід до використання альтернативних джерел енергії дає змогу економити

Ефективне сушіння на біопаливі

Ефективне сушіння на біопаливі

Системний підхід до використання альтернативних джерел енергії дає змогу економити і не шкодити довкіллю  

Пошук альтернативних джерел енергії вже не перший рік залишається нагальним питанням світової спільноти та національної безпеки України, зокрема посередництвом підприємців та власників елеваторів. Тому технології використання біопалива, наприклад зернових відходів, як основне джерело тепла для сушіння зерна активно випробовують на практиці на вітчизняних елеваторах. Як показує час, окрім відповідального ставлення до екології та власних ресурсів, ця технологія здатна забезпечити кількаразову економію витрат у порівнянні з використанням природного газу. 

Саме цими принципами керувалась компанія BZK Grain Alliance. Під час будівництва і реконструкції власних елеваторів тут усвідомлено пішли на використання альтернативних джерел енергії заради лагідного впливу на екологію Планети та зменшення споживання шкідливих викопних вуглеводнів (природного газу). Поточний сезон підприємство планує висушити до 85% кукурудзи на біопаливі — утилізуючи власні зернові відходи та купуючи пелетоване паливо. 

Як розповів Таїр Мусаєв, віцепрезидент і комерційний директор компанії, на сьогодні в компанії працює п’ять теплогенераторів на трьох елеваторах: у Яготині (1), Пирятині (2)і Ніжині (2). Перший встановили ще у 2014 році, його придбали у компанії «Трансзвук». Потужність теплогенератора становила 8 МВт, і подібних теплогенераторів у той час практично ніхто не пропонував. Тож необхідно було знайти виробника, який би побудував теплогенератор такої потужності. Але вже за кілька років стало зрозумілим, що два перших теплогенератори встигли застаріти — на ринку з’явились нові, більш технологічні моделі. Перший досвід використання альтернативного палива був доволі успішним, і коли у 2016 році збиралися замовляти ще два теплогенератори, стало зрозумілим, що попередній постачальник не встигне їх зробити обидва. Тому один вирішили замовити в іншого виробника — ним стала компанія ТЕФФ. Таке рішення прийняли з багатьох причин. Компанія ТЕФФ має більш технологічне виробництво з достатнім рівнем контролю і досвідом виготовлення та монтажу теплогенераторів на різних промислових підприємствах. 

На пирятинському елеваторі використовують два теплогенератори

До цього наявні сушарки компанії працювали на природному газі, і потім до них підключали теплогенератори. Наприклад, у Яготині обидві сушарки перевели на тверде паливо, хоча за потреби використовують природний газ. У Пирятині є газ, але його не підводили до нових сушарок — на них одразу встановлювати теплогенератори. Ніжинський елеватор унікальний тим, що там ще на етапі вибору ділянки газу не було, і робота сушарок передбачалася винятково на альтернативному паливі. 

Паливне питання 

Теплогенератори ТЕФФ, що встановлені на елеваторах BZK Grain Alliance, можуть працювати на різних видах твердого палива. У моделях іншого виробника (йдеться про найперші теплогенератори) такої можливості спочатку не було. Лише згодом вдалось їх модернізувати, і тепер вони також є мультипаливними. Під час вибору палива керуються ціною і наявністю на ринку. Це можуть бути зернові відходи, а також деревні або соняшникові пелети. Різні види палива не змішують. 

Узгодження роботи сушарки й теплогенератора є запорукою високої ефективності

Особливістю теплогенераторів ТЕФФ є те, що всі види палива перед поданням у топку проходять через подрібнювач. Тому працювати із зерновими відходами дуже просто — вони вже мають ту фракцію, що потрібна, і це аж ніяк не впливає на процеси згоряння. Пелети подрібнюють і також подають у вигляді мілкої крихти. 

Паливо зберігають по-різному. У Ніжині будо збудовано два окремих силоси для зберігання пелет, звідки паливо подають у витратний бункер. На всіх інших елеваторах компанії паливо зберігають насипом або у біг-бегах у критих складах. 

Екологія + економія 

Коли компанія переходила на тверде паливо, газ був дешевший і зручніший — відкрив вентиль, і можна користуватись. І навіть пан Бонфанті, чиї сушарки здебільшого встановлені на елеваторах компанії, не радив думати про альтернативне паливо, оскільки природний газ залишається найзручнішим і стабільним паливом для сушіння зерна. 

Однак це не завадило подумати про екологічну складову. Органічні відходи, які гниють у природних умовах, виділяють метан. Цей газ має коефіцієнт парниковості більше ніж у 20 разів щодо СО2. Відповідно, краще спалити органічні відходи (з дерева, соняшнику, зерна тощо), отримати тепло і діоксид вуглецю на виході, ніж ті самі відходи згниють і перетворяться на метан, який сприятиме парниковому ефекту. 

За сезон п’ять теплогенераторів зекономили компанії більше 40 млн гривень

На сьогодні тверде паливо дає приголомшливу економію, і у масштабах компанії протягом періоду активного сушіння витрати у порівнянні з газом були меншими на 600 тис. гривень на добу і близько 40 млн гривень за сезон! І це лише на трьох теплогенераторах ТЕФФ. Усі п’ять теплогенераторів дадуть ще більшу сезонну економію. За таких цін на паливо строк окупності теплогенератора становить менше одного сезону. 

Що на практиці 

Перші теплогенератори компанія отримувала досить швидко — виготовлення і монтаж тривали 3–4 місяці. Потім було навчання персоналу та налаштування роботи, щоб досягати потрібного рівня продуктивності. На той час це було прийнятним, бо ніхто не мав досвіду роботи з таким обладнанням. Проте останній 15-мегаватний теплогенератор компанія ТЕФФ виготовила досить швидко та ще й чекала, коли завершать підготовку майданчика. На монтаж виробник просив три місяці, і цього часу вистачило, щоб запуститися разом із новою чергою елеватора. Досягнутої продуктивності у 95% від номіналу було достатньо, щоб відпрацювати сезон, та компанія ТЕФФ продовжила налагоджувати роботу сушарки і теплогенератора впродовж сезону, покращуючи та оптимізуючи роботу, щоб досягти 100% результату. Якщо говорити про монтаж і повноцінне налаштування, чотирьох місяців достатньо. 

Що стосується потужності, то на перших теплогенераторах конкурентів вдалося досягти рівня продуктивності сушарок у 70–80% від максимально можливої. До цього часу не було потреби щось змінювати, однак зараз є бажання покращити ефективність сушіння. Для цього планують замінити теплогенератори на нові або модернізувати наявні, про що ведуться перемовини із компанією ТЕФФ. Інженерні рішення компанії ТЕФФ виконують завдання ефективного та насамперед безпечного використання повної номінальної потужності сушарок. У цьому разі BZK Grain Alliance повністю довіряє інженерному блоку компанії ТЕФФ і має впевненість, що за допомогою їхніх рішень можна реально покращити характеристики старих теплогенераторів і привести все теплове господарство компанії до єдиного стандарту.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Таїр Мусаєв

Таїр Мусаєв, віцепрезидент і комерційний директор BZK Grain Alliance  

— Оцінити роботу сучасного 15-мегаватного теплогенератора можна хорошими словами. У порівнянні з нашими першими теплогенераторами це небо і земля. Зараз ми експлуатуємо потужний пристрій, який працює на різних видах палива. Він ще частково залежить від людського чинника та якості палива, але багато функцій тут вже автоматизовано.

 У співпраці з компанією ТЕФФ я бачу, що до наших побажань і зауважень дослухаються і постійно намагаються покращувати свою продукцію. Зараз це виробник хорошого європейського рівня. Наш проєкт ми робили разом із ЄБРР, і на етапі проєктування цей банк надсилав своїх експертів для оцінки пропозицій теплогенераторів. Вони не знайшли кращого. До речі, ми просимо компанію ТЕФФ робити для нас теплогенератори без теплообмінника, що дозволяє бути максимально ефективними. Можу порадити тим, хто збирається встановлювати теплогенератори, робити це заздалегідь, щоб виробник мав достатньо часу для пошуку оптимальних інженерних рішень.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ