Елеватор

Ефективний обробіток

Ефективний обробіток

Вертикальний обробіток ґрунту можна назвати ефективним й ощадним. Саме для такого обробітку компанія KUHN розробила свій новий агрегат Excelerator.

 

Агрегат для вертикального обробітку ґрунту

Excelerator 8005

Сьогодні в Україні застосовують низку технологій обробітку ґрунту, які мають як позитивні, так і негативні сторони. Так, поряд із відомим традиційним обробітком ґрунту українські аграрії використовують й інші технології, такі як міні-тілл, ноу-тілл, стрип-тілл. Проте це не повний їхній перелік. Сьогодні все більше аграріїв говорять про технологію так званого вертикального обробітку ґрунту (Vertical-tillage). Тож що це за технологія та які основні її переваги й недоліки?

 

Для початку розглянемо основні технологічні процеси, які відбуваються за традиційної, мінімальної та вертикальної технологій обробітку ґрунту. Під час традиційного ґрунтообробітку пласт землі перегортається й розкришується, в результаті чого отримуємо відмінне загортання пожнивних решток, насіння бур’янів на глибину обробітку та чисте поле. До негативних наслідків можуть належати утворення плужної підошви (в разі щорічної оранки), небажане руйнування структури ґрунту, що призводить до вітрової та водної ерозій ґрунту.

 

Практично те саме відбувається й після обробітку ґрунту дисковими знаряддями, які хоч і не так якісно, як плуги, все ж загортають пожнивні рештки на глибину обробітку. Проте випукла форма дисків утворює певне ущільнення на глибині обробітку.

 

Що ж маємо у разі застосування агрегата для вертикального обробітку ґрунту? Верхній ґрунтовий шар розпушується, а пожнивні рештки (30–90%) лишаються на поверхні поля. Крім того, завдяки оригінальній конструкції робочих органів плужна підошва не утворюється. Ножі агрегата для вертикального обробітку мають спеціальні канавки, до того ж їх установлено практично під прямим кутом до поверхні ґрунту. Ці конструкційні особливості забезпечують відмінне розпушування поверхні поля, якісне подрібнення ґрунту з утворенням у ньому вертикальних розломів. Завдяки максимальній концентрації притискного зусилля на вістрі леза диска, що в поєднанні з функцією підривання ґрунту вгору (досягається завдяки спеціальній його конструкції без бокового зміщення) вдається уникнути утворення плужної підошви.

 

Таким чином, зазначене знаряддя забезпечує однорідну структуру ґрунту без плужної підошви на глибині обробітку. Крім того, після проходження агрегата полем ґрунтова поверхня завжди вкрита шаром пожнивних решток, а це — захист ґрунту від впливу вітру, води та сонця. Тобто під час випадання дощу та наступного випаровування вологи пожнивні рештки запобігають утворенню ґрунтової кірки, що своєю чергою сприяє кращому проникненню вологи в нижчі горизонти ґрунту й зменшенню її випаровування. Це дає змогу корінню рослин легше проникати в глибші горизонти, що сприяє кращому вологозабезпеченню вирощуваної культури впродовж вегетації та підвищує її стійкість до вилягання.

 

Наступним позитивним моментом вертикального обробітку ґрунту є те, що агрегати, створені спеціально для виконання такого виду передпосівних робіт, здатні ефективно працювати з великою кількістю пожнивних решток.

 

Сьогодні на ринку України чимало виробників пропонують агрегати для поверхневого обробітку ґрунту. І хоча всі їх призначено для виконання однакової технологічної операції, проте різняться конструктивно, що впливає на якість обробітку ґрунту. З огляду на те, що з кожним днем популярність вертикального ґрунтообробітку зростає, на сучасному ринку представлено компанії, що пропонують послуги з переобладнання звичайного культиватора на агрегат для вертикального обробітку ґрунту. Здебільшого на таких машинах установлюють звичайні колтери («п’яні» диски) на підпружиненій стійці, які, за словами представників компаній-раціоналізаторів, мають виконувати якісний обробіток ґрунту. Втім, у цій статті ми не розглядатимемо детально конструкцію й технологічні можливості переобладнаних таким чином знарядь, а представимо оригінальні машини, створені саме для проведення вертикального ґрунтообробітку. Сподіваємося, що після ознайомлення із цим матеріалом ви самі зрозумієте різницю між псевдо- й справжнім вертикальним обробітком ґрунту.

 

Отже, основна мета останнього — залишити на поверхні поля максимально можливу кількість пожнивних решток і виконати за таких умов якісний обробіток ґрунту на глибину висіву (або за потреби й глибше) більшості сільськогосподарських культур. Саме для цього й створено спеціальні машини для вертикального обробітку ґрунту, які за обсягом і характером виконання робіт можна по праву зарахувати до універсальних машин.

 
Ексклюзивна система подрібнення ґрунту Star Wheel

 

У чому ж різниця між лущильником, дисковою бороною й агрегатом для вертикального обробітку ґрунту Excelerator від KUHN? Головна відмінність Excelerator від дискового лущильника та дискової борони полягає в конструкції дисків і куті їхньої атаки. Максимальне значення останнього становить 5°, а мінімальне — 1°. Ці робочі органи заглиблюються у ґрунт практично під прямим кутом. До того ж увігнутість диска набагато менша, ніж у будь-якого іншого агрегата, наявного на світовому ринку.

 

Попри конструктивні особливості та мінімальне значення кута атаки дисків ми все ж таки маємо відмінне підрізання коренів рослин і якісно підготовлене (і головне — не ущільнене!) посівне ложе.

 

На агрегаті встановлено чотири батареї, на яких розмішено диски Excalibur із 32 канавками діаметром 56 см, що рівномірно подрібнюють рослинні рештки, меншою мірою ущільнюють ґрунт і не утворюють гребенів (відстань між дисками — 20,3 см). Загальна кількість дисків на агрегаті — 77 шт. До того ж завдяки особливій конструкції робочі органи — самозаточувані, що гарантує якісну їхню роботу впродовж усього строку експлуатації машини. Технічне обслуговування агрегата також нескладне, бо він має мінімальну кількість точок мащення, а підшипникові вузли, на яких установлено дискові батареї, — з потрійним захистом від потрапляння та негативного впливу пилу й бруду.

 

Сьогодні для вітчизняних аграріїв доступні машини з робочою шириною захвату 7,6; 9,0; 12,0 та 15,0 м. Причому транспортна ширина найменшої машини — лише 3,6, а найбільшої — 5,3 м.

 

Однією з незаперечних переваг, що робить машину справді неперевершеною на ринку України, є її вага, яка для машини із шириною захвату 7,6 м становить 8660 кг, що без проблем забезпечує притискне зусилля на диск на рівні 115 кг.

 

Для приведення в рух семиметрової машини потрібен трактор потужністю 250–300 к. с. (гарантовано забезпечує робочу швидкість 12–16 км/год).

 

Головна ідея конструкторів, які створювали цей агрегат, — уникнення такого негативного явища для ґрунту, як його  переущільнення. Це непросте на перший погляд завдання має досить просте рішення. Конструктори створили машину, робочі органи якої входять у ґрунт під прямим кутом, що запобігає його бічному зсуву та, як наслідок, ущільненню. Це — перший позитивний момент використання цього агрегата в полі. Також застосування цієї машини дає змогу з відмінною точністю якісно подрібнити велику кількість пожнивних решток незалежно від їхнього початкового розміру. Насамперед цьому сприяють великий діаметр диска, великий кліренс агрегата та дворядне розміщення робочих органів. Крім того, пожнивні рештки після подрібнення практично повністю залишаються на поверхні поля, утворюючи якісний шар мульчі та забезпечуючи надійний захист ґрунту.

 

Наступною особливістю машини є використання ексклюзивної системи Star Wheel, що подрібнює грудки землі, розрівнює гребні й рівномірно загортає рослинні рештки. Крім того, додатково виконує механічне руйнування структури твердостеблових решток кукурудзи та соняшнику для кращого перемішування їх із ґрунтом, що пришвидшує їх розкладання.

 

Завершальним етапом ґрунтообробітку є якісне коткування посіву, що забезпечує притискний коток, завдяки якому досягається добре вирівнювання поверхні поля та додаткове його зворотне ущільнення.

 

Аграрії окремих вітчизняних господарств, які придбали цей агрегат, вже мали можливість по-справжньому оцінити його роботу. Наприклад, у СФГ «Роксолана», яке на 1000 га вирощує озиму пшеницю, ріпак, горох, соняшник, кукурудзу та ярий ячмінь, високо оцінюють роботу агрегата.

 

«Це ноу-хау, якого не бачили ще українські поля, — розпочинає свою розповідь Микола Нечай, керівник фермерського господарства СФГ „Роксолана”. — Агрегат ми придбали наприкінці 2016 року, тож у кінці сезону повноцінно випробувати його на кукурудзі не встигли: з 200 га, на яких вирощували „царицю полів”, машина встигла обробити лише 70 га. Проте враження від роботи — лише позитивні, адже агрегат ідеально працює на полях із великою кількістю пожнивних решток.

 

Торік працювали ним по пожнивних рештках ріпаку, озимого ячменю, пшениці та гороху. Навіть попри те, що рік був досить посушливий, агрегат без проблем впорався із загортанням рослинних решток на встановлену глибину 10–12 см.

 

Я можу сказати навіть більше: після проведення пусконалагоджувальних робіт ми його випробували на цілині, яка не оброблялася протягом 20 років, і в результаті глибина обробітку там також відповідала встановленому значенню», — захоплено розповідає керівник господарства.

 

Отже, підбиваємо підсумки. Справжній агрегат для вертикального обробітку ґрунту повинен мати:

 

• диски великого діаметра;

• значну масу — для створення відповідного зусилля на диск;

• гострі диски впродовж усього строку експлуатації (функція самозаточування);

• високий кліренс машини;

• просту й надійну конструкцію рами.

 

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ