Тваринництво

Роботи на фермі

Роботи на фермі

Сучасні фермери не бояться довіряти технологічним інноваціям і рухаються в бік роботизації виробничих процесів.

  

Жан-Марк Кретьен, господар ферми J.M.P Chrétien

На сучасних тваринницьких комплексах дедалі частіше застосовують системи автоматизованої відгодівлі великої рогатої худоби. На продуктивність корів впливає безліч чинників, але найважливішим із них є саме годівля. Завдяки механізації й автоматизації можна знизити вплив людського чинника й трудомісткість виробництва. Так вважає й Жан-Марк Кретьен, голова родинної ферми J.M.P Chretien, що розташована в місті Сент-Едвард (Канада).

 

У серпні 2015 року його родина втратила геть усе через пожежу. Тоді вогонь знищив усі будівлі разом із 85 коровами. На той момент Жан-Марк Кретьен уже накопичив 41-річний досвід у виробництві молока, однак він не здався й узявся за реконструкцію ферми разом зі своїми синами Семуєлем і Жеромом. У процесі праці над відновленням чоловіки розглянули багато різноманітних варіантів будівництва кормових бункерів, однак погодні умови внесли свої корективи, тож господарі зупинилися на вертикальному силосі. В результаті цього та з огляду на важливість добробуту тварин Жан-Марк Кретьєн вирішив перейти до роботизованої годівлі, аби забезпечити тварин свіжим силосом і збалансувати їхні раціони.

 

Вибір зупинили на самохідному роботі-кормороздавачі для автоматичної годівлі великої рогатої худоби Rover від компанії Rovibec. За допомогою змішувача об’ємом 3,4 м? можна оптимально виконувати щоденну багаторазову годівлю від 100 до 300 тварин за індивідуальними раціонами. Вертикальна подвійна конусна змішувальна система з подрібнювальним шнеком дозволяє без зусиль використовувати круглі тюки й довговолокнистий силос, навіть сіно в невеликих кількостях. Дорогий і складний монорельс, характерний для статичної установки, для робота-кормороздавача вже не потрібен. З радіусом повороту в 1,5 м й необхідною шириною кормового столу у 2,5 м малогабаритний Rover можна застосовувати майже на всіх фермах ВРХ. Споживана потужність для вертикального змішувача з подрібнювальним обладнанням становить лише 7,7 кВт.

 

Самокерований роботизований підштовхувач корму

І тепер вісім разів на день, у той самий час щодня, роботизована система годівлі тварин розподіляє кормові раціони без втручання людини, що дає цінну допомогу родині фермерів.

 

Ще одна перевага стосується самої будівлі. Впровадження роботизованого автомата дозволило родині Кретьєн перебудувати будівлю й оптимізувати вузький прохід, завдяки чому витрати на реконструкцію були нижчими.

 

На додаток до цього сім’я Кретьєн також вирішила інвестувати в купівлю Ranger, самонавідного роботизованого апарата, який підштовхує корм до великої рогатої худоби кілька разів на день. Регулярна подача корму за допомогою багаторазових підштовхувань до тварин збільшує споживання основного корму й тим самим підвищує молочну продуктивність і рентабельність у молочному тваринництві. Це багаторазово перевірений наукою й практикою факт. На більшості ферм цю роботу виконують вручну. Мало кому вдається 8–10 разів на день, а то й частіше, підштовхувати корм до тварин, щоб стимулювати повторне поїдання корму коровами. Однак це дає можливість споживати необхідну кількість корму навіть ослабленим або «сором’язливим» тваринам.

 

Робот-кормороздавач для автоматичної годівлі ВРХ

Усі ці інвестиції дозволили оптимізувати добробут тварин. Фермерське стадо, яке тепер налічує від 200 до 225 корів (зокрема 130 дійних), звикло до робота. Тварини мають добрий апетит, а надої підвищилися. І, як наголошує господар, інвестиції окупилися самі по собі.

 

Після одного року використання сім’я пишається тим, що довірилася новітній технології. Звісно, період адаптації був потрібен, і адаптація до робота була не простою. За словами Семуєля Кретьєна, допомогло те, що фермери змогли опертися на бездоганне обслуговування клієнтів дистрибуторською мережею Rovibeс.

 

Фермери розуміють, що робот не замінює людину у всіх його завданнях. Однак економія часу колосальна: протягом 20 хв робот годує 200 тварин і здатний працювати від 10 до 13 год/день, що еквівалентно праці людини й дуже цінується через брак робочих рук.

 

У планах сімейної ферми — розширити господарство до 340 тварин і мати продуктивність щонайменше в 95 кг/день, адже нині вона становить 68 кг/день. Як зазначили Кретьєни, за потреби вони готові купити другого робота, адже ця інвестиція окупається. Загалом, у систему автоматизації та підштовхувач господарі інвестували 81 тис. доларів.

 

 

За матеріалами Джулі Рой (Канада)

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ