Елеватор

Ощадливе користування ресурсами планети і застосування екодружніх  технологій є сучасними світовими трендами

Ecofriendly — використання біомаси

Ecofriendly — використання біомаси

Ощадливе користування ресурсами планети в частині використання викопних вуглеводнів і застосування екодружніх  технологій є сучасними світовими трендами.  

Юрій Фаренюк

Наймасштабніша виставка Agritechnica демонструє найкращі розробки й окреслює сучасні напрями та тенденції розвитку сільгосптехніки. На переконання директора компанії «ТЕФФ» Юрія Фаренюка, українські виробники обладнання пропонують світу інноваційні розроблення, які ламають стереотипи й водночас відповідають сучасним трендам. 

— Виставка Agritechnica 2023, що відбувається вперше з 2019 року, як зазвичай, масштабна та вражає. Тут демонструють усі новинки компаній з усього світу. Порівнюючи з 2019-м, кількість українських виробників — учасників виставки збільшилася в рази попри те, що в нашій країні йде війна. Тільки на українському стенді було представлено 16 компаній. Крім того, були окремі стенди українських виробників, зокрема, «Завод Кобзаренка», «Лубнимаш», «Зернова столиця», «Хорол», OLIS. Також збільшилася присутність китайських компаній. 

На Agritechnica 2023 простежувалася тенденція зростання популярності екодружніх технологій. Зокрема, на виставці була представлена тракторна техніка на відновлювальних джерелах енергії — водневої та електричної. У цьому тренді була представлена й наша компанія. 

Яке обладнання компанія «ТЕФФ» презентувала на Agritechnica 2023? 

— Ми презентували техногенерувальні пристрої для сушарок зерна та парові котельні для застосування в технологічних цілях, які розробили спільно з українськими заводами-виробниками, з акцентом на використання біомаси як палива. І сушарки, і парові котли використовують як паливо відновлювальне (біомасу), що є прекрасною альтернативою газу та іншим викопним вуглеводням. Зацікавленість учасників до нашої продукції дуже велика. Це — європейський тренд, проте наші пристрої з потужністю понад 5 кВт — дивина для Європи. Тому що там аграрії не мають великих посівних площ і, відповідно, в них немає потреби в сушарках великої потужності. Проте ми показали їм, що в Україні понад 70 сушарок європейського виробництва успішно працюють на генераторах «ТЕФФ». 

Крім того, презентували свій еволюційний розвиток у системі керування. Сьогодні це — повна автоматизація й відповідність технологій, які вимагають наші замовники. Наша система безпеки повністю відповідає вимогам керування сушарок, які виготовляють як в Україні, так і за кордоном. 

Які ноу-хау представила компанія? 

— Ми презентували наші нові парові котли потужністю 20–30 т/год. Також представили нові генератори четвертого покоління із теплообмінниками, які дають можливість сушити зерно чистим повітрям. Тут застосовано нетрадиційні пластинчасті теплообмінники нашого розроблення, які працюють із нашими генераторами, що використовують технологічні відходи елеваторів (біомасу) як паливо. 

Пластини суттєво збільшують поверхню теплообміну, зменшують витрати на їх виробництво. Порівнюючи з традиційними теплообмінниками на кшталт трубних, вони на 40% менші за масою ц суттєво ефективніші. 

Екодружність є світовим трендом. Розкажіть, як обладнання компанії «ТЕФФ» допомагає бути ощадливим до навколишнього середовища? 

— За допомогою нашого обладнання спалюється біомаса, яка вже використала двоокис вуглецю з атмосфери. Під час спалювання віддається така сама кількість двуокису вуглецю в навколишнє середовище. Тобто вуглеводний баланс навколишнього середовища ми не порушуємо. Задля забезпечення повноцінного окислення всіх небезпечних хімічних сполук із вуглецем і азотом, що можуть загрожувати зерну і довкіллю, наше обладнання забезпечує температуру спалювання в межах 1000 градусів. До того ж наші рішення дозволяють  не лише зменшити викиди вуглецю, а й суттєво знизити енергетичну складову витрат на сушіння. Ще можна додати — наше обладнання спроможне утилізувати технологічні відходи елеваторів. Ця можливість економить кошти на утилізацію й не засмічує полігони відходами, а працює на теплозабезпечення елеваторів. А в Україні елеватори почали продавати свої технологічні відходи як паливо. 

Обладнання вашої компанії працює в усіх регіонах України. На які ринки нині виходить «ТЕФФ»? 

— Як порівняти з минулим роком, кількість замовлень нашого обладнання збільшилася через переорієнтацію на внутрішнє будівництво виробництв. Ураховуючи те, що екодружність стала більшою мотивацією, нині ми активні у європейському напрямі й у нас є домовленості, що переходять у стадію угод. 

Наша ідеологія передбачає локалізацію виробництва в тих країнах, де це дозволяють обсяги продажів. Таким територіальним центром став для нас Казахстан із подальшою перспективою експорту нашої продукції до країн Середньої Азії. У цій країні ми виконуємо вже третій контракт для великих олійноекстракційних заводів. 

Останній і раніше застосовував технології зі спалювання біомаси, але їх ефективність була значно гіршою й менш дружньою до навколишнього середовища. Нині підприємство замовило в нас ефективніше обладнання з мінімальним впливом на навколишнє середовище. Вони навіть фінансування отримували за спеціальною кредитною програмою для підприємств, що використовують екодружні технології. Тому тенденція еcofriendly присутня і в Казахстані, і ми її поширюємо скрізь. 

Парові котли для казахстанських заводів ми виготовили вже в Казахстані згідно з нашими технологічними вимогами та з технологічними рішеннями, які виробляються в Україні й надалі експортуються до цієї країни. Такий підхід дає нам конкурентну перевагу. Там ми зосереджуємося на країни Середньої Азії. За собою лишаємо розроблення та виготовлення техніко-технологічних рішень, системи керування технологією спалювання та безпеки. 

Як часто модернізуєте моделі обладнання? 

— Ми постійно це робимо — інакше не може й бути. Фактично кожне замовлення протягом кожного місяця враховує інновації, які в нас є і які ми можемо використати, спираючись на досвід минулих об’єктів. Адже всі наші розробляння автоматизовано, і, якщо це дозволяє замовник, фактично ми їх бачимо онлайн. Також ми постійно отримуємо звіти з наших об’єктів і відразу вносимо поліпшення, яких вимагає експлуатаційник. 

Учасники Agritechnica 2023 визнають, що українські виробники за технологічними та конструктивними рішеннями — на дуже високому рівні. 

— Мені здається, що нас, українців, уважають авантюристами за нашу рішучість і готовність розробляти інноваційні складові. Коли вартість газу в нас різко зросла у 2013–2014 роках, Україна, щоб втриматися в собівартості сушіння зернових, відпрацьовувала технології використання власного палива, що задовольнять потреби в теплі без використання дорогого блакитного палива. Ми йшли незвичним шляхом, розриваючи стереотипи. 

У Європі спокійно ставляться до цінових коливань на природний газ і не шукають інших рішень. Ми ж побачили економічну доцільність альтернативних джерел палива, звертаючи уваги на стереотипи. І це є сталим трендом України. Як ми кажемо про нас: ми не порушуємо закони фізики, проте ламаємо стереотипи. І поки що це нам вдається успішно. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ