Тваринництво

Унесення в раціони відлучених поросят заліза у вигляді амінокислотного комплексу поліпшує стан здоров’я

Додати міцності

Додати міцності

Унесення в раціони відлучених поросят заліза у вигляді амінокислотного комплексу поліпшує стан здоров’я.  

Для новонароджених поросят залізо є необхідним елементом, але в певній кількості, адже його надлишок може призвести до проблем зі здоров’ям. Тому виробники повинні бути впевненими, що маленькі поросята отримують саме ту кількість заліза, якої потребує їхній організм. 

Залізо є важливим мікроелементом, що відіграє ключову роль у транспортуванні кисню, для підтримання енергетики клітин і всього тіла, імунній функції та як антиоксидант. В організмі залізо в основному міститься в гемоглобіні еритроцитів. Однак залізо також відіграє ключову роль у здоров’ї тварин, особливо на рівні кишківника, де організм і мікроби, включно з патогенами, конкурують за залізо. 

Уже давно відомо, що за посиленого споживання заліза відлученими поросятами мікрофлора в кишківнику, зокрема патогенні бактерії, надмірно розмножуються. Менш відомий, імовірно, той факт, що неорганічне залізо спричиняє пошкодження слизової оболонки кишківника, а також може призвести до утворення так званого дірявого кишківника. Зрештою, перевантаження залізом підвищує ризик діареї, може збільшити використання протимікробних препаратів, знизити продуктивність росту, погіршити самопочуття тварин і у важких випадках призвести до смерті. 

Скільки заліза в кормі 

Якщо потрібно контролювати споживання заліза, то логічно почати з визначення його кількості в кормі. Рівень заліза в раціоні відлучених поросят без додаткового заліза вже досить високий і коливається від 100 до 200 г/т, залежно від складу інгредієнтів. Корми з високим умістом заліза містять фосфати, вапняк, соєвий шрот і пшеничні висівки. 

У минулому, коли фітазу не додавали до раціону свиней, доступність фонового заліза була досить низькою. Однак значну кількість заліза в зернових і соєвому шроті пов’язано з фітатом (сіль фітинової кислоти). Таким чином, додавання фітази до раціону, зокрема в разі застосування супердозованих рівнів, не тільки покращує доступність фосфору, а й також збільшує кількість заліза, доступного як для свині, так і для мікрофлори, що живе у її кишківнику. Крім фонового заліза поширеним є додавання від 100 до 150 г/т заліза, що призводить до загального рівня заліза від 200 до 350 г/т. 

Неорганічне залізо для відлучених поросят 

Високий фоновий рівень заліза в раціоні та погане засвоєння неорганічного заліза призводять до появи великої кількості неабсорбованого заліза в просвіті кишківника поросят протягом перших кількох тижнів після відлучення. Добре відомо, що мікроорганізмам, наприклад, бактеріям, для росту потрібне залізо. Залізо не лише впливає на ріст мікробів, воно також підвищує вірулентність патогенних бактерій, таких як Escherichia coli та Salmonella Typhimurium, що є в кишківнику. Отже, додавання неорганічного заліза до раціону відлучених поросят є значним чинником ризику появи кишкових захворювань. 

Зменшення цього ризику має вирішальне значення для успішного розв’язання проблем зі здоров’ям поросят після відлучення та максимізації темпів росту. Це навіть стане ще критичнішим, бо в найближчому майбутньому буде заборонено високі рівні оксиду цинку, а застосування антимікробних препаратів у свинарстві зведено до мінімуму. 

Форма додаткового заліза є важливою, оскільки різні форми відрізняються кількома ключовими атрибутами, які разом визначають їх цінність для тварини та ефективність. 

ProPath Fe (Zinpro) — це амінокислотний комплекс заліза у співвідношенні 1 : 1, який використовує амінокислотний транспортер. Він розчинний у воді, стабільний за низького рН у шлунку, не піддається впливу антагоністів, засвоюється ефективніше та по-іншому метаболізується твариною. Спосіб засвоєння мінералу в поєднанні з тим фактом, що він не розкладається в шлунку, означає, що він доступніший для тварини. Отже, це дає змогу зменшити кількість добавок заліза, як порівняти з неорганічними джерелами заліза в період, коли потреби поросяти в цьому елементі все ще задовольняються, зокрема протягом перших трьох тижнів після відлучення. Адже амінокислотний комплекс заліза обходить шлях транспорту неорганічного заліза, натомість замість цього використовує транспортери амінокислот. 

Бар’єрна функція кишківника 

Ще одним ключовим атрибутом амінокислотного комплексу заліза є його нижча окислювальна здатність у преміксах, кормі та на кишковому рівні, що зрештою призводить до меншого окислювального стресу для поросят, порівнюючи зі звичайними джерелами заліза, такими як сульфат заліза. Останнє, а також будь-яке незв’язане залізо є потужним прооксидантом, який завдає шкоди кишковим тканинам і збільшує нефізіологічну проникність кишківника, коли його рівень є надлишковим. 

Контрольовані дослідження показують, що додавання в раціони відлучених поросят заліза у вигляді амінокислотного комплексу позитивно впливає на прояви діареї та рівень падежу. У дослідженні з використанням 1000 відлучених поросят їх розділили на дві групи й годували раціоном, який забезпечував 180 г/т додаткового заліза на тонну корму у формі сульфату заліза або амінокислотного комплексу заліза.

Поросята, яких годували кормами з умістом амінокислотного комплексу заліза, мали нижчу частоту діареї (1,3 проти 2,0 днів діареї), нижчу смертність (1,9 проти 3,4%) і вищу кінцеву масу тіла (29,9 проти 28,0 кг), ніж ті, яким згодовували неорганічний сульфат заліза. Зменшення захворюваності на діарею та нижча смертність, імовірно, є результатом того, що залізо є менш окислювальним і метаболічно доступнішим, коли воно надходить у формі амінокислотного комплексу. 

У нещодавньому досліді, у якому також порівнювали сульфат заліза з амінокислотним комплексом заліза, що додавали в раціон відлучених поросят у нормі 90 г/т корму, смертність була нижчою в групі з амінокислотним комплексом заліза (1,6 проти 3,3%). Ці результати вказують на те, що амінокислотний комплекс заліза має потенціал для пом’якшення діареї, підвищення міцності та пришвидшення темпів росту відлучених поросят.

Підсумовуючи, можна сказати таке: залізо у формі ProPath Fe є менш окислювальним і метаболічно доступнішим, ніж залізо в неорганічній формі, що призводить до меншої кількості діареї, покращення міцності та кращої продуктивності відлучених поросят. Крім того, це дає змогу знизити рівень додаткового заліза в раціоні. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ