Агромаркет

Дискові борони виробництва KUHN

Дискові борони виробництва KUHN

Дискування зазвичай проводиться відразу після збирання врожаю й одночасно виконується низка дуже важливих операцій:

 

• лущення стерні з подрібненням рослинних решток, руйнування кірки, розпушування та кришіння, часткове перевертання верхнього шару ґрунту, його вирівнювання;

 

• заорювання насіння бур’янів і падалиці на невелику глибину зі створенням оптимальних умов їх проростання перед наступним знищенням, боротьба з корінням бур’янів, шкідниками та збудниками хвороб культурних рослин;

 

• збереження та накопичення ґрунтової вологи за допомогою шару мульчі, яким усувається капілярний підйом води;

 

• активізація мікробіологічних процесів і земляних черв’яків, ефективність роботи, яких всього за три роки еквівалентна одній оранці;

 

• підготовка до наступних технологічних операцій.

 

Багатофункціональність дискової борони зумовлена специфікою її робочих органів: сталевих гладких або вирізних дисків сферичної форми діаметром 560–660 мм із загостреною різальною крайкою, які збирають в батареї. Кут, під яким установлено диски, називають кутом атаки. На вологих і легких ґрунтах рекомендується витримувати кут атаки до 18°, а на твердіших збільшувати кут, щоб досягнути глибокого обробітку та якісного підрізання бур’янів. Глибина розпушення важкими дисковими боронами зазвичай становить 12–14 см, але залежно від виконуваної роботи може зменшуватися до 5 см або, навпаки, дорівнювати й 23 см.

 

Група компаній KUHN виготовляє такі моделі причіпних важких дискових борін: Discover, Discolander і борони серій 8100, 8210 та 8310. Розглянемо X-подібні з центральною рамою Discover і Discolander виробництва KUHN Huard (Франція), а також багаторамну борону 8210 заводу KUHN-Krause (США) як найбільш попу лярні та ефективні для роботи в умовах України.

 

Важку дискову борону Discover випускають в модифікаціях XM2 з робочою шириною 3,4–5,65 м і XL2 — 6,1 та 7 м. У модифікації XM2 (фото 1) перетин рами становить 300 ? 300 ? 10 мм, кількість гладких і вирізних дисків, що ставляться поперемінно, залежно від ширини становить 28–48, вони мають діаметр 660 мм і товщину 6 мм (опціонально 8 мм), кожний диск обладнано чистиком спеціальної форми, розташованим на рівні підшипників. Навантаження на один диск навіть без котка сягає 125 кг. Складання та регулювання кута атаки відбувається вручну або як опція гідравлічно (для ХМ 48 гідравліка в стандарті), глибина міняється гідравлічно й фіксується кліпсами-стопорами.

Вали батарей дисків мають квадратний переріз 40 ? 40 мм, обертаються на здвоєних конічних упорних підшипниках, розташованих в міцних литих корпусах виробництва KUHN з подвійною герметизацію. Батареї кріпляться до з’єднувальних рам через масивні міцні супорти. Борони мають зчіпний пристрій на основі шарового шарніра та під’єднується зі ступінчатим вибором висоти тягової балки для оптимізації зусилля трактора. Для протидії утворенню гребенів борони комплектуються парами спеціальних бокових дисків.

 

Додатково можливі гідравлічні складання/розкладання та регулювання тягової балки, гідравлічні гальма, суперширокі колеса 520/50–17, стабілізувальний диск, лічильник гектарів, пара бокових дефлекторів ґрунту. Борони можуть комплектуватися котками: трубчастим діаметром 550 мм і навантаженням 75 кг/м, важчими Т-кільцевим або Т-Liner із гідравлічним підйомом, обидва діаметром 600 м і навантаженням 105 кг/м і 140 кг/м відповідно. Рекомендовані мінімальна та максимальна потужності на один диск дорівнюють 2,55–3,4 кВт (3,44–4,6 к. с.).

 

Центральна рама з труби великого перетину завтовшки 10 мм має вдвічі більший опір зовнішнім зусиллям, ніж традиційні багаторамні конструкції, надає відмінний огляд під час роботи, легку доступність до будь-якого вузла, спрощення обслуговування та ремонту, можливість гідравлічного регулювання кута атаки та глибини у процесі роботи. Зсув двох батарей переднього ряду забезпечує повне перекриття дисків і мінімізацію утворення гребенів.

 

Саме однорамна конструкція дозволила спеціалістам KUHN зробити унікальне балансування передніх і задніх рядів, коли два зусилля, направленні назустріч, компенсують одне одного.

 

Переваги такої конструкції — це зменшення необхідного тиску в гідроциліндрі, можливість регулювати кут атаки під час роботи, автоматичне переведення у транспортне положення, не виходячи з трактора.

 

Борони ХМ2 можуть додатково комплектуватися пристроями для сівби дрібнонасінних культур. Ємкість бункера в такому агрегаті може становити 200 або 400 л (якщо треба ще більше, це також можливо), кількість виходів насіння — 8, два дозувальних вузли для малих і великих насінин, норма висіву 25 кг/га за ширини 6 м для дрібного насіння на швидкості 10 км/год.

 

Для тих, хто має великі площі обробітку й трактори потужністю понад 300 к. с. (але не більше як 385 к. с.), можна рекомендувати борону Discover модифікації XL завширшки 6,1 м (кількість дисків 52) та 7 м (кількість дисків 60). Ці борони мають зчіпку категорії III/IV, дуже міцну центральну раму перетином 400 ? 400 ? 10 мм, у стандарті комплектуються дисками діаметром 660 мм і товщиною 8 мм, питоме навантаження на один диск навіть без котка для борони XL60 становить 170 кг, а для борони XL52 сягає рекордних серед важких дискових борін 190 кг — неперевершений результат!

 

В боронах XL регулювання глибини та складання в транспортне положення відбувається гідравлічно у стандарті. Тому в стандарті є і компенсація зусиль на передні та задні батареї, регулювання кута атаки в роботі з кабіни трактора. Є також гідравлічний амортизатор для задніх батарей дисків. Транспортні колеса розташовані позаду батарей дисків перед прикочувальним котком і мають розмір 500/60-22.5. Є багато опцій, аналогічних ХМ2, зокрема, для роботи на нерівних полях або вздовж схилів ми рекомендуємо укомплектувати борону стабілізувальним диском діаметром 605 мм, який запобігає її сповзанню.

 

Однією з найсучасніших розробок KUHN у класі важких дискових борін є Discolander XM2 (фото 2).

 

Discolander XM2 випускається завширшки 3,7–6 м із кількістю дисків (поперемінно гладкі та вирізні) від 32 до 52, діаметром 660 мм і завтовшки 6 мм (опціонально 8 мм), глибиною обробітку 5–18 см із робочою швидкістю 8–10 км/год, вагою від 5930 до 8100 кг в комплекті з котком HD Liner діаметром 600 мм, механічним або опціонально гідравлічним регулюванням кута атаки 10–24°.

 

Залежно від типу ґрунтів борони можуть комплектувати важкими сталевими ударо- та зносостійкими котками трьох типів:

1 — T-Liner діаметром 600 мм і навантаженням 140 кг/м для кам’янистих і вологих умов.

2 — HD-Liner діаметром 600 мм, міцний, із високою здатністю трамбування. Завдяки V-подібній формі ребер вони тиснуть на ґрунт як по вертикалі, так і по діагоналі. Навантаження на ґрунт — 180 кг/м.

 

 

3 — HD Liner діаметром 700 мм з навантаженням 225 кг/м для особливо важких умов роботи.

Контроль глибини здійснюється лише котком і навіскою трактора. Колеса, які в стандарті мають розмір 520/50/17 для ХМ32-44 або 550/45/22,5 для ХМ48-52, використовуються лише для транспортування. Батареї та котки у транспортному положенні складаються вертикально з автоматичною механічною фіксацією. Під час транспортування застосовується гідравлічна підвіска. Так само, як і Discover, борона Discolander може комплектуватися лічильником гектарів і пристроєм для висіву дрібнонасінних культур.

Окрім вже сказаного головні відмінності також полягають в такому:

 

• балки, на яких кріпляться батареї дискових ножів, є підпружиненими, що робить їх незалежними й дозволяє витримувати стабільність на полях із нерівною поверхнею та камінням. Це унікальне рішення захищає також шасі та підшипники від перенавантаження й ударів. Віброефект, що з’являється, поліпшує подрібненність ґрунту й решток і їх переміщення;

 

• із зсувом установлені не лише передні, а й задні батареї.

Завдяки цьому батареї регулюються незалежно, забезпечуючи високу якість роботи за будь-якого кута атаки, задній ряд батарей має перекриття, суттєво поліпшується прохід рослинних решток по центру борони;

 

• конструкція Discolander складається із центральної балки 300 ? 300 ? 8 мм, яка забезпечує міцність, і чотирьох вигнутих рам (це жорсткість борони) із чотирма гідроциліндрами складання та двома гідроциліндрами підйому знімальних котків. Підсилена конструкція робить можливою роботу з потужними тракторами (до 360 к. с. для модифікації ХМ52).

 

• за допомогою герметизації подвійних упорних конічних підшипників досягнуто чотирьохступінчате ущільнення, на 6% збільшено можливе навантаження, а на 23% — довговічність надійної роботи.

 

Важкі дискові борони серій 8100, 8210 і 8310 (фото 3) випускає американський завод KUHN-Krause, із шириною захвату 4,2–13,5 м, глибиною обробітку 10– 23 см, для роботи з тракторами 100–500 к. с. (38–40 к. с./м). Варто нагадати, що саме засновник заводу Генрі Краузе першим у світі розробив і в 1916 році виготовив дисковий плуг, тож традиції виробництва дискових знарядь мають тут вже 100-річну історію.

 

Пильніше слід придивитися до широких 5-секційних борін серії 8210, які призначені для обробки полів із великою кількістю рослинних решток. Модельний ряд включає борони завширшки до 13,5 м, кількістю дисків 54–122, вагою 4968–12246 кг і навантаженням на один диск до 115 кг. Відстань між дисками в батареях становить 203 або 233 мм (у двох найширших моделях тільки 233 мм). Використовуються унікальні різальні диски Residue Razor® від Ingersoll® діаметром 560 мм (опціонально 610 мм) і завтовшки 6 мм, які самозаточуються, є в 5 разів гострішими від звичайних дисків і набагато зносостійкішими через запатентований склад сталі з домішками бору. Ці диски забезпечують найкраще подрібнення решток і проникнення в ґрунт, довше зберігають свою міцність.

 

Відмінному, рівномірному по всій площі подрібненню та заглибленню сприяють також подвійне перекриття батарей і великі кути атаки: 20° для переднього ряду і 19° для заднього. Всі дискові батареї кріпляться на підсилених змащуваних підшипниках 211 розміру. Підшипники (і, відповідно, вали з установленими дисками) підресорені С-подібними листовими пружинами Rock-Flex. Як розпірка між дисками розташовані литі, з обробленими торцями залізні шпулі діаметром 15 см з кулястим графітом.

 

Ексклюзивною розробкою KUHN -Krause є також конструкція складання у транспортне положення Quad-fold TM із жорсткою центральною секцією та подвійно складаними двома іншими парами секцій. 

 

Борона має задню навіску, до неї можна чіпляти додаткові інструменти, наприклад, зубові борони або котки.

 

В робочому положенні секції борони спираються на ходові тандеми зі знімальними шпинделями. В разі транспортування використовуються лише колеса центральної секції 380/55-16.5, які витримують до 3400 кг, а маточини кріпляться на 8 болтах. До того ж інші колеса автоматично прибираються для зменшення транспортної ширини. Збільшено діаметр штока гідроциліндрів на центральній секції до 32 мм. Усі шарніри на секціях та точки підйому на балансирі зроблено без обслуговування.

 

Наведена інформація про широкий модельний ряд важких дискових борін виробництва групи KUHN дозволяє кожному аграрію обрати для себе ту модель, яка найбільше задовольнить саме його потреби.

 

 

Віктор Сич, кандидат технічних наук

газета “АгроМаркет”, липень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ