Тваринництво

Дбайлива далекоглядність

Дбайлива далекоглядність

Уперше птахівниче обладнання українського виробника схвалено європейською організацією, що контролює виробництво яєць на території ЄС.

Українська компанія ТЕХНА, що вже 20 років виготовляє обладнання для промислового птахівництва, з власної ініціативи запросила інспекторів відомої у Євросоюзі Асоціації з контролю альтернативного тваринництва КАТ, щоб вони оцінили її нове безкліткове обладнання EGGoist, й успішно пройшла перевірку спеціалістів. Метою цієї інспекції було підтвердити відповідність нещодавно розробленого обладнання вимогам до умов утримання курейнесучок, що діють на території Європейського Союзу. Адже концепція системи EGGoist передбачає виробництво так званих cage-free яєць від несучок, яких утримують без клітки: вони вільно пересуваються в межах пташника, мають свободу природної поведінки, отримують усе для повноцінного здорового існування. 

Асоціація КАТ діє з 1995 року, і сьогодні вона є наглядовим органом, що контролює виробництво яєць за допомогою альтернативних методів вирощування птиці в Німеччині та сусідніх європейських країнах. В основі всіх вимог КАТ лежать керівні приписи та норми, встановлені у ЄС. Організація здійснює контроль і моніторинг яєць, що вироблені за альтернативними методами тваринництва, та пильний облік руху товарів від яєчної ферми до споживача. Основною метою діяльності КАТ є відстеження виробництва яєць і гарантія відповідності їхнього органічного, вільно-вигульного чи безкліткового походження. Асоціація також сприяє поширенню та впровадженню загальних стандартів для членів КАТ по всій Європі. 

Отже, якщо птахівниче господарство має намір поширювати яєчну продукцію на території Європи, то і сам продукт, і умови його виробництва мають відповідати встановленим вимогам. У виробництві яєць важливо дотриматися чинних норм на всіх етапах і в усіх аспектах. Це стосується й обладнання, за допомогою якого організовано утримання курей-несучок, і кормів — їхньої якості й умов виробництва, методів сортування, транспортування, зберігання яєць тощо. 

КАТ перевіряє кожну ланку на шляху від виробництва до споживача. Тому відповідність компаній, що ввійшли в систему КАТ, гарантована. І це часто є вирішальним чинником у налагодженні партнерських відносин між учасниками загального процесу виготовлення та постачання яєць. 

ТЕХНА як відповідальний виробник, що випускає не просто обладнання, а пропонує комплексні рішення для ефективного птахівництва, переймається не лише якістю власного продукту, а й перспективами його використання, можливостями, що відкриватимуться перед його користувачами. Тож після розробки, виготовлення й тестування нової системи для утримання курей-несучок EGGoist, узагальнювальною процедурою стала інспекція КАТ. Для проведення експертизи компанія запросила представників асоціації до власного експериментального центру, який було створено спеціально для опрацювання нових розробок. Це повноцінний функціональний триповерховий пташник, кожний поверх якого обладнано для підлогового утримання несучок. Та на противагу звичному підлоговому способу, тут облаштовано автоматичні гнізда, сідала, а також ґратчасту підлогу, під якою прокладено систему видалення посліду. Спеціалісти КАТ ретельно вивчили обладнання, перевірили роботу всіх систем життєзабезпечення пташника, дослідили показники мікроклімату, обстежили курей, що утримуються в пташнику, отримали результати лабораторних досліджень яєць і надали свої рекомендації щодо усунення деяких недоліків. Після доопрацювання обладнання експерти ухвалили систему EGGoist як таку, що відповідає нормам безкліткового утримання курей-несучок у ЄС.   

Матеріал надала компанія ТЕХНА

журнал “Наше Птахівництво”, липень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ