Агромаркет

Експерти підрахували, скільки втратить економіка через епідемію коронавірусу

Чорний лебідь Піднебесної?

Чорний лебідь Піднебесної?

Китайський коронавірус COVID 19 став сьогодні темою №1, перевершивши за популярністю українську земельну реформу й імпічмент американського президента.

Кількість інфікованих уже сягнула 45 тис. (за межами КНР — 395 осіб), понад тисячу з них померло, а майже 5 тис. вдалося вилікувати. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно оголосила про загрозу світового значення. Тривожні інтонації в медичних прогнозах вплинули й на прогнози економістів. Зокрема, МВФ публічно визнав, що епідемія вплине на глобальну економіку. Вона, як припускає компанія Moodys Analytics, може стати таким «чорним лебедем», якого ми ще не бачили. Високопосадовці КНР, до речі, вже визнали, що за перший квартал 2020-го зростання ВВП (у річному вираженні) вперше за 30 років зменшиться на 5%. Епідемія, що вже зупинила китайські заводи, може завдати економіці більшого удару, ніж торгові війни. Ймовірні втрати у перерахунку на кожний рік (включаючи й ті, коли епідемії не було) аналітики оцінюють в 0,7% світового доходу, що можна порівняти з очікуваними втратами внаслідок глобального потепління (0,2–2% доходу). 

Місто Ухань, звідки поширилась хвороба, вже понад місяць на карантині. Вокзали, аеро пор т и та автошляхи закриті. Заборонено виїжджати і мешканцям міст Хуанган та Ечжоу. А в 15-мільйонному Тяньзіні, де розташована одна з найбільших морських гаваней у Піднебесній, введено воєнний стан. Безпрецедентні заходи безпеки, застосовані офіційним Китаєм, вже стали на заваді багатьом зав’язаним на тамтешню економіку виробничим ланцюжкам. Наразі вже скасовано чимало авіарейсів у КНР, призупинено роботу підприємств та офісів великих західних компаній, евакуйовано їх іноземний персонал. Глобальні інвестори мають сумніви щодо здатності китайської економіки стримати епідемію в безпечних для бізнесу межах. Принаймні березневу конференцію Global Grain Asia у Сінгапурі перенесено щонайменше на три місяці. Як повідом ляє Reuters, посилаючись на заяву організаторів — Euromoney Institutional Investor, через епідемію коронавірусу форум поперед ньо планують провести у червні. 

Про «короткостроковий ефект епідемії як на світові ринки, так і глобальну економіку» вже заявили практично всі, хто має такі повноваження. Так, у першому кварталі 2020 року боротьба з коронавірусом відбере у глобальної економіки понад 280 млрд доларів. І це покладе край безперервному зростанню світового ВВП, який тривав 43 квартали поспіль, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на експертів Capital Economics. 

На товарообіг з Україною, як вважає міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, ситуація поки що не матиме негативного впливу, а на економіку він буде мінімальним. «Зазвичай прямий ефект — це вплив на туризм, який сповільнюється. В цьому випадку — на радість, зовнішній туризм в Україні маленький — він становить лише 2% ВВП» — цитує посадовця «Економічна правда». Тим часом експерти Національного банку України визнали, що все ж таки існує ризик тривалішого впливу коронавірусу: «Це може відчутніше позначитися на економіці України насамперед через погіршення кон’юнктури на світових фінансових ринках у рік пікових виплат за зовнішніми зобов’язаннями»… 

Наскільки відчутно загроза інфікуватися коронавірусом змінить світ? Це, як кажуть експерти, залежатиме від багатьох обставин. Темпи виходу міжнародних інвесторів із ризикованих активів можуть прискоритися. Що ж до наших державних інтересів, то вже складаються передумови для погіршення кон’юнктури тих сировинних товарів, які становлять більшу частину українського експорту. Втім, зі зміною диспозиції на світовій економічній шахівниці однозначно відкриються й нові можливості. Тож головне питання: чи скористаються ними ті бізнеси, що мають відповідний потенціал… 

газета “АгроМаркет”, лютий 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ