Техніка

Ефективне обприскування — своєчасне обприскування!

Час розвіяти міфи в обприскуванні

Час розвіяти міфи в обприскуванні

 Ефективне обприскування — своєчасне обприскування!

 Основний виклик обприскування полягає в тому, що це завжди компромісна гра! Ми всі, як оператори, так і консультанти, завжди балансуємо між протилежними потребами: покриттям, ефективністю та дрейфом. 

Незважаючи на можливості сучасних технологій, оператор все одно є основним у будь-якій з операцій обприскування. Тому важливо переконатися, що він або вона не виходять у поле з якимись традиційними переконаннями, що є неправильними. 

МІФ №1: Більший тиск «примушує» розпилений розчин проникати в стеблостій 

У цьому є певна частка правди, але примусово спрямувати краплі вниз — це найменше, що може зробити тиск. Тиском розпилення в основному змінюють норму виливу. Якщо ви збільшите тиск, вам потрібно буде їхати швидше, щоб утримати потрібну норму виливу. А більша швидкість руху реально заважає проникнути всередину стеблостою. Підвищення тиску зробить розпилення дрібнішим. Спочатку швидкість крапель збільшиться. Але навіть за збільшення тиску дрібні краплі все одно рухатимуться повільно, доки досягнуть стеблостою. 

Якщо ви хочете змусити дрібне розпилення проникнути в листкову масу, то найкращий спосіб зробити це — опустити штангу, сповільнити швидкість і збільшити обсяг води. 

МІФ №2: Більший обсяг води призводить до стікання 

Є дві речі, які керують стіканням: розмір крапель і морфологія поверхні листка. 

У США проводили досліди: провокували стікання, доводячи вилив до 1800 л/га на зеленому лисячому хвості. Ця трава важко змочується. І за таких умов стікання теж не було! 

Не бійтеся води. Це дуже хороший спосіб змочити листкову масу і проникнути в стеблостій. Вода дає вам можливість застосовувати розпилювачі з грубішим розпиленням і працювати у вітряну погоду. 

МІФ №3: Знесення розпиленого розчину не є проблемою для фунгіцидів та інсектицидів 

Водні організми надзвичайно чутливі до більшості фунгіцидів й інсектицидів. Ми можемо не помітити цього ефекту, але він серйозно впливає на наше довкілля. 

Важливо дотримуватися буферних зон, зазначених на етикетках продуктів, які можуть відрізнятися залежно від продукту, методу нанесення та конкретного середовища. 

МІФ №4: Вища робоча швидкість економить час і підвищує продуктивність 

Оцінювати цю залежність варто від поля до поля. На вищих швидкостях ви втрачаєте контроль над розпиленим розчином: найдрібніші краплі вітер знесе куди завгодно. Інші проблеми обприскування на високих швидкостях — це низьке проникнення в листкову масу, нерівномірність змочування й погане керування тиском у системі. 

Більший за обсягом бак, довша штанга, потужний насос — ось що розумно збільшує вашу продуктивність. Не зважайте на збільшення робочої швидкості як на спосіб підвищити продуктивність. Не погіршуйте якість унесення препарату. 

МІФ №5: Двофакельні розпилювачі утворюють більше крапель і покращують покриття 

Тільки розмір крапель та обсяг води визначають кількість утворених крапель. Справді, деякі двофакельні розпилювачі створюють дрібніші краплі й, отже, покращують покриття. Однак є й інші двофакельні розпилювачі, які фактично створюють великі краплі, що може зменшити покриття. 

Насамперед звертайте увагу на розмір крапель, які утворює той чи інший розпилювач (виробники розпилювачів зазначають цю інформацію у своїх каталогах). Ви можете покращити покриття за допомогою однофакельного розпилювача, просто збільшивши тиск розпилення, щоб отримати дрібніше розпилення. 

МІФ №6: Тихий ранок має найменший ризик дрейфу 

Це один із найбільших міфів через інверсію, яка зазвичай виникає у ясні ночі й триває до раннього ранку. За звичайних сонячних денних умов повітряні потоки підіймаються, спадають і швидко розсіюють хмари крапель. Але за умов інверсії цього не відбувається, що може призвести до серйозних проблем із дрейфом навіть на значні відстані від обробленого поля. 

За сонячних денних умов температура повітря охолоджується з висотою, що дозволяє термічній турбулентності розсіювати хмару крапель. Ясними ночами температура підвищується з висотою (протилежний профіль температури, тому називається інверсією), і це запобігає змішуванню повітря. У результаті хмара крапель не розсіюється. 

Припустимо, що атмосфера інвертується у ясні літні ночі, що триває кілька годин після сходу сонця. 

Ніколи не можна обприскувати під час інверсії! Хорошим показником може бути туман або дим, які висять у повітрі й не розсіюються. 

МІФ №7: Контролер норми калібрує обприскувач 

Навіть в обприскувачі за 400 тис. доларів контролер норми все ще покладається на єдиний витратомір, що розташований позаду обприскувача й вимірює загальний потік до штанги. Оператор поняття не має, куди прямує цей загальний потік. 

Тому індивідуальне калібрування кожного розпилювача, як і раніше, не можна нічим замінити. На ринку є різноманітні нові інструменти, що допоможуть у цьому, але все одно потрібно калібрувати окремо кожен розпилювач. 

МІФ №8: Якщо я помилився в агрономічних рішеннях, то зможу це виправити за допомогою якісного внесення препарату 

Ефективне обприскування — це своєчасне обприскування. У дослідженнях ефективності обприскування, де вимірювали врожайність, унесення гербіцидів вчасно (навіть з тим, що розпилення було таким грубим, що призвело до відносно поганого контролю бур’янів) дало перевагу в урожайності, порівнюючи з обприскуванням тільки через тиждень. 

Якщо вітряно, застосовуйте розпилювач із низьким дрейфом. Це дає можливість обприскувати вчасно. 

МІФ №9: Аміак є хорошим універсальним засобом для очищення баків 

Аміак підвищує pH, і деякі хімічні речовини, такі як продукти сульфонілсечовини, краще розчиняються за вищого pH. Але, якщо ви маєте масляний емульгований концентрат (EC), то знадобиться мильний продукт для очищення — або як продукт, або як допоміжний засіб. Нині на ринку доступно багато комерційних мийних засобів на основі мила. 

МІФ №10: Є оптимальний розпилювач, який вирішить усі завдання обприскування 

Наразі обприскувач коштує приблизно у 100 тис. разів дорожче, ніж розпилювач. І до того ж саме розпилювач усе ще є тією частиною, що робить вас або щасливими, або засмученими! Можливо, якби ми змінили інвестиційні тренди в нашій галузі й сказали «а створімо найкращий розпилювач», то тепер би був у нас оптимальний розпилювач. Але, незважаючи на те, що останнім часом ми вже досягли прогресу з розпилювачами з низьким дрейфом, промисловість усе ще шукає недорогі й прості способи розпилення. 

Якість розпилення (розмір крапель) — це мова, яка використовується у виборі розпилювачів. Усі виробники публікують таблиці якості розпилення для своїх розпилювачів, у яких також вказано рекомендований тиск для отримання різної якості розпилення за допомогою певного типу розпилювачів. Існує багато варіантів і конструкцій розпилювачів, і, як правило, для трав’янистих культур і контактних препаратів потрібні розпилювачі, що забезпечують розпилення краплями від середніх до великих. Для широколистяних культур і системних препаратів можна успішно застосовувати розпилення великими й дуже великими краплями. Важливо вибрати правильний розпилювач для отримання потрібної якості розпилення. 

Рекомендуємо орієнтуватися на розпилення великими краплями (Coarse), яке придатне для більшості завдань обприскування. 

Переклад з англійської й адаптація: Оксана Василенко, представник Lechler GmbH в Україні
Джерело: https://sprayers101.com/debunking-sprayer-myths/

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ