Тваринництво

Програму годівлі для відлучених поросят слід обирати залежно від поставленої мети щодо їхнього росту та здоров’я

Безпечно чи потенційно?

Безпечно чи потенційно?

Програму годівлі для відлучених поросят слід обирати залежно від поставленої мети щодо їхнього росту та здоров’я.  

Відлучення поросят — один із найскладніших періодів у виробництві свинини, бо пов’язано зі стресом тварини, спричиненим раптовою відсутністю молока свиноматки й адаптацією до нового середовища. Зважаючи на недостатньо зміцнілий організм поросяти, зокрема нерозвинений шлунково-кишковий тракт, якісна годівля у цей період надзвичайно важлива. 

Програми годівлі поросят на період відлучення можуть відрізнятися, але кілька базових принципів є незмінними: вага поросят на момент відлучення має становити 6,5 кг — вік відлучення — 21 день, і 8 кг — 28 днів. Залежно від віку відлучення різними будуть і тривалість фаз програми годівлі. Зокрема, ми пропонуємо трифазну програму — від відлучення до набору ваги 30 кг. Сама ж програма є двох типів: безпечна, коли всю увагу спрямовано на підтримання здоров’я кишківника і тварини загалом, та потенційна, де акцентують на максимальному рості поросяти. Також важливо організувати ідеальне температурне середовище, бо в разі його порушення всі показники нівелюється й бажаних результатів отримати не вдасться. 

Годівля молодняку базується на дотриманні чотирьох головних принципів. Усі поросята мають отримати достатню кількість молозива від своєї матері — це фундамент високого статусу здоров’я тварини надалі. Відтак мінімум 12 год порося має бути під своєю свиноматкою. 

Потрібно навчити порося їсти, тим самим допомогти йому підготуватись до періоду після відлучення. Визначальне значення має привчання поросят до споживання твердого корму від початку життя. Це можна зробити, згодовуючи легкозасвоювані корми для поросят — тим самим ми запускаємо їхню травну систему. Також треба привчити поросят до годівниці, адже після відлучення від свиноматки це буде єдиним джерелом отримати корм. Звісно, слід звести до мінімуму стреси та працювати над збільшенням споживання корму після відлучення, поступово переходячи з молоковмісних кормів на рослинні корми для періоду дорощування. 

Схема годівлі поросят залежить від віку відлучення. Так, у разі відлучення на 21-й день поросята до 3-денного віку повинні споживати молозиво свиноматки. З 3-го по 14-й день потрібно навчити їх їсти, згодовуючи престартерні корми, призначені саме для годівлі поросят, яких відлучатимуть на 21-й день. З 14-го по 21-й день відбувається навчання перетравлювати корм і звикання до годівниці. Перехідний період триває з 21-го по 26-й день. 

У разі відлучення поросят на 28-й день ці фази тривають від народження до 3-го дня, з 3-го по 18-й день, з 18-го по 28-й день та з 28-го по 33-й день відповідно. 

Часто свинарі дискутують, коли краще відлучати поросят — на 21-й чи 28-й день. Звісно, у добрі часи всі хочуть наростити максимальну кількість поросят, відповідно, прагнуть швидко справитися з великим обсягом молодняку. Однак із цими поросятами треба справитися не швидко, а правильно. З погляду технологічних показників і власного досвіду ми є прихильниками 28-денного відлучення — тварини більш адаптовані до життя без свиноматки, з ними легше працювати. 

Програми годівлі 

Поширені у світі безпечна та потенційна програми годівлі поросят відрізняються залежно від кінцевої мети. Так, безпечна програма покликана забезпечити максимальний статус здоров’я тварин, насамперед завдяки налагодженню відмінної роботи ШКТ. Відтак передбачає поступовий безпечний і якісний перехід поросяти з молочновмісних продуктів на рослинні. Перехідний період перебігає спокійно, без діарей, адже у цій програмі наголошують на профілактиці порушень харчотравлення. У результаті протягом життя тварина має кращі та стабільніші показники здоров’я. Загалом програма характеризується економічністю та екологічністю. 

Потенційна програма сфокусована на оптимальному рості свиней та отриманні оптимальних виробничих показників, швидкому розкриттю генетичного потенціалу тварини. Рецептури містять значну кількість мінеральних добавок, підвищені норми вітамінів і мінералів, більше енергії, відповідно, більше лізину й амінокислот, що забезпечує високі прирости на дорощуванні. Як порівняти з безпечною програмою, потенційна програма дорожча. 

Обравши певну програму, можна спланувати затрати корму та середньодобові прирости на кожному етапі програми та загальне споживання корму. Варто пам’ятати: у фазу-1 поросята, яких відлучатимуть у 21-денному віці, завжди більше споживають корму, ніж поросята, яких відлучатимуть у 28-денному. Так, якщо за безпечної програми годівлі (відлучення у 28 днів) споживання престартертного корму в першу фазу становить 1,9 кг, то у відлучених у 21 день — 3,6 кг. Відповідно, середньодобові прирости перших поросят будуть на рівні 229 г, других — 236 г. 

Загальні затрати на безпечну програму приблизно однакові й у разі відлучення поросят у 21 день, і у 28 днів. Різниця тільки у кількості кормоднів. 

Різниця між потенційною та безпечною програмами полягає в кількості поживних речовин, які закладено в раціон, — у потенційній програмі їх більше. Відповідним чином це позначається й на приростах: за потенційної програми вони зазвичай на 10% більші, як порівняти з безпечною, хоч конверсія корму однакова (таблиця). Загалом за весь період потенційної програми (відлучення у 28 діб) можна отримати середньодобовий приріст 564 г, натомість за безпечної програми — 510 г. 

Обов’язковими елементами ефективного корму повинно бути дотримання співвідношення енергії до лізину на різних фазах, правильне дозування вітамінів і мікроелементів, правильний вибір інгредієнтів і використання добавок із доведеною ефективністю понад 3%. 

Отже, яку програму найкраще обрати, щоб у результаті отримати найкращий прибуток? Це залежить від стану ринку свинини. Хороші часи = потенційна програма годівлі = максимальні технологічні показники. Скрутні часи = скорочення витрат на виробництво = економія на кормових інгредієнтах. Утім, у цьому є додатковий ризик — може постраждати прибутковість, адже є інгредієнти, які не можна вилучати з раціонів. 

Статтю надала компанія UTAGRO

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ