Тваринництво

Застосування імуноглобулінів з яєць є ефективним для підтримання здоров’я телят

Без антибіотиків

Без антибіотиків

Застосування імуноглобулінів з яєць є ефективним для підтримання здоров’я телят за ускладнень різними формами діареї.  

Одним із засобів для зменшення застосування антибіотиків є імуноглобуліни з курячих яєць. Найпоширенішими продуктами у цьому напрямі є лінійка продуктів Globigen виробництва EW Nutrition (Globigen Dia Stop). 

Основна причина втрати телят протягом перших двох тижнів життя — діарея. Однак діарея — це не хвороба, а насправді тільки симптом. Діарея має захисну функцію для тварини, оскільки більший об’єм рідини в кишківнику збільшує моторику, а хвороботворні мікроби і токсини виводяться швидше. Пронос може виникнути з кількох причин, зокрема, неправильного харчування, а також патогенів — бактерії, віруси та найпростіші. 

Бактерії, що живуть у кишечнику 

Кишкова паличка. Патогенність E.coli пов’язана з чинниками вірулентності. Визначальними чинниками вірулентності є, наприклад, фімбрії, які використовуються для прикріплення до стінки кишки, та здатність бактерій виробляти токсини. 

Сальмонела зазвичай відіграє вторинну роль у виникненні діареї телят, однак сальмонельоз у великої рогатої худоби є захворюванням, про виникнення якого потрібно сповістити державну ветеринарну службу. 

Хвороби, спричинені клостридіями. У телят можуть бути різні типи (A, C і D) Clostridium perfringens. 

Ротавіруси — найпоширеніші вірусні збудники, що спричиняють діарею в телят і ягнят. 

Неперетравлені корми та неправильне застосування антибіотиків 

Перехід із молока на його замінник також може бути причиною виникнення діареї. 

Раннє застосування тетрациклінів і неоміцину в молодих телят може призвести до зміни ворсинок, мальабсорбції й, отже, до легкої форми діареї. Тривала терапія із застосуванням високих доз антибіотиків також може призвести до бактеріальної суперінфекції кишківника. Проблема полягає в тому, що для лікування хвороби антибіотики часто застосовують неправильно. Вдаватися до антибіотиків має сенс тільки тоді, коли причиною діареї є бактерії, а не віруси, найпростіші або проблеми годівлі. Для максимального зниження використання антибіотиків, слід розглянути альтернативи. 

Перша допомога 

На сьогодні в Україні компанія ТОВ «Альфа-Вет», яка є офіційним та ексклюзивним представником німецької компанії EW Nutrition, пропонує препарат на основі специфічних імуноглобулінів IgY. Це — Globigen Dia Stop. 

Globigen Dia Stop (який ще називають «незамінна аптечка» для ветеринара й телятниці) незамінний тим, що в разі виникнення діареї у телят хворобу можна швидко зупинити з найменшими зусиллями. 

До складу препарату входять: імуноглобуліни IgY, глюкоза, електроліт, сухі дріжджі та вітаміни А, D3, E. Імуноглобуліни IgY не дають можливості патогенній мікрофлорі прикріпитися до клітин ворсинок кишківника та зруйнувати їх. Електроліт і глюкоза підтримують в організмі водний баланс, завдяки чому тварина швидко одужує без зневоднення та втрати ваги, а також підтримують імунітет, не дозволяючи йому знизитися. Препарат задають із молоком або водою й випоюють тваринам двічі на день за температури розчину +35 °С. 

Ефективність Globigen Dia Stop підтвердили такі дослідження. На молочній фермі було відібрано 36 телят одного віку й розподілено на дві групи — контрольну та дослідну по 18 голів у кожній (табл. 1). 

Упродовж усього досліду відстежували загальний стан тварин, тривалість лікування, середньодобові прирости (табл. 2). 

Таким чином, за допомогою Globigen Dia Stop можна за значно коротший строк вилікувати діарею у телят, що, у свою чергу, призводить до збільшення середньодобових приростів у відповідний технологічний час. 

Підтримання під час гострої діареї 

Коли виникає діарея, теля потрібно лікувати. Не завжди потрібно застосовувати антибіотики, бо вони не працюють проти вірусів або найпростіших. Яєчні антитіла можуть бути відповіддю у поєднанні з електролітами, як показано в наступному випробуванні. 

У Німеччині на молочній фермі (550 корів) із грудня 2017-го по травень 2018 року було проведено випробування з додаванням Globigen Dia Stop. Використовували дві групи телят. Перед народженням тварин розподіляли у дві групи відповідно до плану отелення й обстежували з першого дня до 77-го дня життя. Всіх телят, що мали діарею (загалом 38, із них 17 — у контрольній групі та 21 — у дослідній), лікували так: 

• контроль (n = 17): застосування електролітів; 

• дослідну групу (n = 21): 50 г Globigen Dia Stop двічі на день перемішують у замінник молока до припинення діареї. 

Якщо діарея не припинялася або навіть загострювалася, тварин лікували антибіотиками. Було показано, що в контрольній групі тривалість лікування антибіотиками була майже вдвічі довшою, ніж в дослідній групі (рис. 1). Це означає, що було використано майже вдвічі більше антибіотиків. Отже, телята в дослідній групі мали кращий стан здоров’я, порівнюючи з телятами контрольної групи. Подальшим результатом покращення стану здоров’я стало підвищення ефективності в дослідній групі (рис. 2). 

Середньодобовий приріст ваги досліджуваної групи був на 20% більшим, ніж у контрольній (600 проти 500 г на день), що призводило до значно більшої ваги в період відлучення (87,8 кг), ніж у контрольній (80,7 кг). 

Виходячи з досліджень по застосуванню специфічних імуноглобулінів, можна упевнено сказати, що згаданий препарат є перспективним для використання у вирощуванні телят. За результатами досліджень бачимо, що специфічні імуноглобуліни IgY мають подібну дію до антибіотиків, а в деяких випадках і дещо кращу. Тому ветеринарним лікарям на виробництві не потрібно систематично визначати чутливість до антибіотиків, а вводити специфічні імуноглобуліни IgY, які працюють проти вірусів, найпростіших та бактерій, і вирощувати телят без діареї.  

Франциска Штеммер д-р Інге Хайнцл компанія EW Nutrition (Німеччина) 

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ