Агромаркет

Уже з 1 липня українці матимуть змогу купувати і продавати землю сільгосппризначення

Алгоритм земельних торгів

Алгоритм земельних торгів

Аукціонна ціна завжди вища за договірну. Що потрібно для участі та перемоги

Уже з 1 липня українці матимуть змогу купувати і продавати землю сільгосппризначення. Емоції залишимо політикам і зосередимся на технічних деталях процесу. 

Припустимо, що необхідну інформацію про земельну ділянку вже з’ясовано й проведено її юридичний аналіз. Ви познайомилися з власником і попередньо розповіли йому про те, що зацікавлені в купівлі ділянки та готові за неї боротися. Наступний крок — підготовка до участі (й перемоги!) на торгах. 

Дуже важливий момент: якщо нині ділянку обробляє певний орендар, то в нього виникає переважне право її викупу (якщо його буде порушено, результати торгів можуть скасувати). Тобто перш ніж виставити свою землю на аукціон у системі продажу державного майна Прозорро. Продажі власник ділянки має повідомити про свої наміри орендаря. А той має або запропонувати аналогічну ціну на аналогічних умовах, або ж поступитися своїм переважним правом більш грошовитому покупцю. 

Земельні торги в Україні відбуваються за дворівневою системою — як на сучасних розвинутих біржах світу. На першому рівні головний функціонал покладено на акредитовані в Прозорро. Продажі майданчики (брокери). Їх сьогодні в Україні близько півсотні (решта — не мають відповідних повноважень). Вони допомагають продавцям розібратися з порядком проведення аукціону, виставити земельну ділянку у вигляді конкретного лоту а також шукають зацікавлених поторгуватися за неї. На другому — відбуваються торги (за наявності двох і більше учасників). Завдання другого рівня системи полягає в тому щоб зібрати заявки з усіх акредитованих брокерів-майданчиків та запустити модуль аукціону за наявності двох і більше учасників. 

Незалежно від формату торгів, як свідчить міжнародний досвід, аукціонна ціна на землю завжди буде вищою за договірну. А найважливішою функцією другого рівня системи торгів є уникнення корупційних проявів між учасниками, продавцями та покупцями й забезпечення рівного доступу для всіх зацікавлених осіб. 

Отже, якщо у вас є прагнення спробувати себе в торгах за землі, слід дотримуватися відповідного алгоритму: 

1. Зареєструватися на будь-якому, під’єднаному до дворівневої системи майданчика, де оголошено інформацію про продаж тієї земельної ділянки, яка вас цікавить. Під час реєстрації достатньо адреси електронної скриньки, паспортних даних, ІПН та контактного номера телефону. Дідуся чи бабусю, котрі хочуть продати свій пай, не потрібно везти в офіційну установу для отримання електронного цифрового підпису. Зазвичай майданчики попросять підтвердити реєстрацію, здійснивши тестовий платіж, або підписати договір та надіслати його поштою. І тільки після того, як вашу реєстрацію підтвердить адміністратор майданчика, ви можете брати учать у торгах. 

2. Знайдіть потрібний лот в системі торгів. Для цього слід перейти на нього, обравши той майданчик, на якому проведено реєстрацію, та натиснути кнопку «Подати пропозицію». Далі у вас з’являться декілька кнопок, серед яких нам цікаві: «Цінова пропозиція» — це поле, де можна прописати суму вашої стартової цінової пропозиції (чим вона вища, тим вищі шанси на перемогу), «додати документ» — саме тут можна завантажити фотокопії документів, «сформувати рахунок реєстраційного збору» та «сформувати рахунок гарантійного збору», «подати на розгляд» «зберегти». 

3. Для підтвердження сплати реєстраційного й гарантійного внесків (це окремі рахунки) потрібно натиснути на відповідну кнопку та зберегти файл з рахунком. Рекомендую їх сплачувати саме з банківського рахунку, а не картки — це також важливий нюанс. Кожен рахунок слід оплатити окремим платежем. 

4. До заявки на торги обов’язково мають бути додані електронні копії платіжних доручень — це можуть бути виписки з банку, або електронні платіжні доручення з вашої електронної пошти чи клієнт-банку. 

5. Додайте електронні копії затребуваних документів, які вказано в документації щодо лота. Надто ретельно сканувати не потрібно — достатньо якісного фото (на смартфон), щоб можна було прочитати документ без помилок. 

6. Перевіряємо всі додані до заявки документи та натискаємо кнопку «Подати на розгляд». Якщо гарантійний та реєстраційний внески сплачено й завантажено всі документи, адміністратор майданчика перевірить їх та підтвердить заявку. За наявності зауважень — поверне та повідомить про них, тож слідкуйте за оновленням статусів. Якщо все гаразд, статус заявки буде «Активна пропозиція» (це означає, що її допущено до торгів). 

7. Напередодні торгів ще раз перевірте статус заявки за обраним лотом (має бути «Активна пропозиція»). 

8. У день торгів зайдіть на сайт майданчика, на якому ви реєструвалися й подавали пропозицію, та знайдіть обраний лот. Приблизно за 15–20 хв до початку на сторінці лоту з’явиться посилання на самі торги. Це посилання дозволяє робити ставки. 

9. Коли торги почнуться, всі учасники матимуть три хвилини, щоб побачити попередні цінові пропозиції конкурентів, які подавали заявки на торги. Залежно від їх розміру, пропозиції сортують від найнижчої до найвищої. Далі має відбутися тільки три раунди торгів. У рамках кожного всі учасники мають по три хвилини на подання своєї цінової пропозиції. Учасник з найнижчою ціновою пропозицією робить ставку першим (коли сплине його час на ставку, оновлену пропозицію побачать усі учасники торгів та спостерігачі), учасник із найвищою ціновою пропозицією робить ставку останнім. Такий принцип аукціону покликаний зацікавити учасників робити максимальні цінові пропозиції під час подачі заявок на торги, а не під час самих торгів. 

10. Під час торгів слід уважно спостерігати за діями конкурентів, але не піддаватися паніці чи азарту. Оскільки є лише три раунди торгів, слід встановити свою ставку майже на межі власного бюджету — інші учасники можуть втратити ентузіазм після того, як побачать вашу попередню ставку. 

11. Якщо ваша ставка після трьох раундів торгів виявилася найвищою — ви переможець аукціону (але поки не власник землі чи орендар). Є шанс на перемогу й у того, чия пропозиція опинилася другому місці, якщо з якихось причин лідер торгів не може реалізувати свою ставку. 

12. Наступний крок — підписання протоколу торгів та договору. І це слід робити максимально швидко (щоб уникнути будь-яких технічних проблем). 

Для успішної участі в торгах можна попередньо потренуватися на тестових торгах, які проводять деякі майданчики. Також є корисним відвідування вебінарів та тематичних заходів, де обговорюються поширені питання учасників та організаторів. Багато минулих заходів є в мережі Інтернет на сайтах авторизований майданчиків тощо. Є тематичні групи в соціальних мережах. І, власне, на кожному майданчику фахівці радо допоможуть охочим взяти учать у земельних торгах.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ