Техніка

Аграрії поділилися досвідом господарювання з вітчизняною технікою John Greaves

Вигідні в усіх аспектах

Вигідні в усіх аспектах

Агрегати John Greaves завойовують серця аграріїв. AgroTimes дізнавався про переваги господарювання вітчизняною технікою

Ринкові реалії стимулюють гравців аграрного ринку перейматися економічною ефективністю своєї справи. Як свідчить досвід багатьох успішних сільгоспвиробників, їхня виграшна стратегія пов’язана з модернізацією технопарку й інвестиціями в якісну техніку. Потужні сучасні агрегати, як кажуть практики, дають змогу заощаджувати
не лише в часі, а й у ресурсах. Відповідно — оптимізують собівартість процесів і допомагають зібрати врожай з мінімальними втратами. Аграрії поділилися з AgroTimes власним досвідом господарювання з вітчизняною технікою — жатками й котками­подрібнювачами John Greaves.

«Вигідна інвестиція у підвищення продуктивності»

Тарас Войтюк, заступник директора СГПП «Ромашка» (Волинська обл.):

— Маємо близько 700 га в обробітку. Основні культури, що вирощуємо, — це озима пшениця, озимий ріпак, кукурудза, соняшник, а також цукрові буряки, ярий ячмінь і соя. Цього року хочемо спробувати безвідвальну технологію з розпушенням верхнього шару ґрунту. Але поки працюємо на традиційній технології ґрунтообробітку.

Від John Greaves маємо бункер-­перевантажувач АНП­20, фронтальний навантажувач, а також дві жатки. Соняшникову придбали ще в 2017­му. Пізніше купили ще й кукурудзяну. Навішували їх на комбайн New Holland. Техніка працює добре, відчутних втрат врожаю не маємо. Жатки мають надійну конструкцію. Деталі, що зношуються, ще не замінювали. Техніка не ржавіє, має якісне покриття, хороше фарбування.

Бункер­-перевантажувач АНП­20 відпрацював сезон, і ми задоволені ним. Шнек добре спроєктований, зручно агрегатується з комбайном і доволі швидко вивантажує зерно. З цією технікою вкладаємося в оптимальні терміни виконання робіт. Тепер під час збирання врожаю не так ущільнюється ґрунт. Також ця машина зменшує простій комбайна, пришвидшує його роботу, хоча зерно й проходить через два шнеки. До того ж цей бункер виконує близько 30% роботи ще одного комбайна. Тому, я вважаю, що це вигідна інвестиція у підвищення продуктивності технопарку господарства, особливо враховуючи компенсацію державою вартості техніки John Greaves.

Фронтальним наватажувачем користуємося з осені минулого року. Він швидко та легко виконує різноманітні нескладні завдання, пов’язані із розвантажувально­-завантажувальними роботами. Може також щось підгорнути та «підсобити» у повсякденній роботі. Також ми взяли вила та ківш, тому агрегат ще працює на корчуванні лісів. Ми розглядали ще польський і німецький, але, враховуючи ціну та конструкцію машини, обрали John Greaves. Цей навантажувач кожен день має роботу у нашому господарстві. Він багатофункціональний.

Хочу також зазначити, що John Greaves — дуже клієнтоорієнтована компанія. Фахівці враховують потреби аграріїв, адаптовують техніку до наших умов, мають хороше сервісне обслуговування.

«Приваблива за ціною й повністю себе окупає»

Степан Сайкевич, директор ФГ «Зоря» (Волинська обл.):

— Обробляємо 700 га землі. Вирощуємо пшеницю, злакові, ячмінь, кукурудзу, соняшник, сою та кормові культури. Ми комбінуємо класичну технологію ґрунтообробітку з no­till. Чергуємо їх, залежно від того, які попередники культур, тип ґрунту, клімат (рівень вологи, кількість опадів). Пристосовуємося до природних умов. А з арсеналу техніки John Greaves маємо дві кукурудзяних жатки, одну соняшникову, коток­подрібнювач та жатку Flex для збирання сої.

Перша кукурудзяна жатка відпрацювала в нас уже чотири сезони. Вирішальним чинником для її придбання була ціна. Крім того, у компанії гнучка система знижок для клієнтів. Утім, відверто кажучи, за якістю обмолоту й подрібненням маси вона навіть в деяких моментах краща за імпортні аналоги. Що ж до обслуговування й ремонту, то ця техніка суттєво дешевша й компанія співпрацює з аграрієм дуже відповідально. Фахівці оперативно реагують на наші потреби й запити. До речі, в нашому господарстві не було аварійних поломок у жодного знаряддя.

Жатка для збирання сої цікава тим, що чудово збирає врожай на нерівному полі. Вона копіює ґрунт і на заглибленнях прогинається разом з ножем, робить зріз максимально близько до землі й забезпечує якісне збирання.

Коригувати роботу агрегатів дає змогу система електронного контролю, якою обладнано комбайни. Так працювати набагато ефективніше. До того ж зараз трактори дуже класно оснащені: є кондиціонер, мікроклімат, навігатор. Потрібно лише задати швидкість руху й напрямок машини, відхилення від заданого маршруту можливе максимум на 2 см. Тому для оператора створені всі умови, щоб працювати зручно, якісно та швидко.

Загалом усією технікою John Greaves ми задоволені. Вона повністю себе окупає. До того ж є 25% компенсації від держави, і навіть у кризу всі урядові програми виконувалися. Таким чином, сьогодні ця техніка коштує втричі дешевше, ніж імпортні аналоги.

«Гідний конкурент імпортній техніці»

Олександр Гречук, заступник директора ТОВ «АФ „Світанок”» (Донецька обл.):

— На 4100 га ріллі, що маємо в обробітку, вирощуємо пшеницю, соняшник, кукурудзу, горох, багаторічні трави. Крім цього, доглядаємо 15 га яблуневого саду.

Перед купівлею котка­подріб­нювача ми їздили в одне господарство, де вже мають такого «рубаку». Подивилися на нього в роботі, проаналізували й вирішили купувати саме John Greaves. Знаряддя дуже маневрове і його легко транспортувати. Має чудове покриття, а ножі розміщено в шаховому порядку, завдяки чому якісно подрібнюються пожнивні рештки. Агрегатуємо його з 90­сильним трактором МТЗ­82, утім, такої потужності цілком вистачає. А коли в коток щось потрапляє (наприклад, каміння), то не потрібно знімати весь ніж — конструкція передбачає можливість зняти окремо кожну частину ножа, замінити її й спокійно працювати далі.

Ми працюємо по мінімально­му ґрунтообробітку й одразу піс­­
ля збирання соняшнику висіваємо озимину. Враховуємо те, в якому стані ґрунт, які були погодні умови. Мульчуємо котком­подрібнювачем John Greaves. Він до речі, ще й ґрунт розпушує на 3 см, тож одразу можна сіяти. Відпрацювавши цим агрегатом сезон, ми придбали цієї весни ще один. Хочемо по соняшнику тепер працювати тільки такими котками.

Від John Greaves маємо ще соняшникову жатку. У нас крім неї є ще одна, італійська, втім, бердянська — гідний конкурент. За три роки користування ми практично не замінювали ніяких деталей. Жатка має хороше покриття та добру якість металу. Плануємо ще й кукурудзяну придбати в цього виробника. А до комбайна New Holland два роки тому ми придбали валкову начіпну жатку для збирання люцерни. Вона також себе добре показала.

Одна зі значущих переваг агрегатів John Greaves — це ціна. Вона практично удвічі нижча за вартість європейських аналогів. Якщо раніше ми брали вітчизняну техніку, і вона через рік ламалася, а покриття злазило, то із John Greaves все інакше. Сервісне обслуговування теж хороше, агрегати доставляли дуже швидко. А приємним бонусом є те, що на техніку поширюється програма часткової компенсації вартості машин.

«Оптимальне співвідношення ціни та якості»

Ігор Хомяк, керівник ФГ «Хомяк Світлани Миколаївни» (Львівська обл.):

— Вирощуємо пшеницю, ячмінь, ріпак, кукурудзу, соняшник та сою. Раніше обробляли ділянки за технологією mini­till із найменшим втручанням в ґрунт — робили лише дискування перед сівбою. А тепер всі поля перевели на no­till.

У John Greaves ми купили дві соняшникових жатки, одну кукурудзяну, ріпаковий стіл і бункер­перевантажувач зерна. Усією технікою я задоволений на 100%, вона працює відмінно. Так само чудово працює сервісна команда бренду. Особливо приємним є оптимальне співвідношення ціни та якості продукції. Агрегати John Greaves повністю виконують свою роботу та виправдовують витрачені кошти. Вони дуже якісно зроблені й довговічні. Наприклад, соняшникові жатки, якими ми користуємось вже чотири сезони поспіль, ще жодного разу не ремонтували й не замінювали ніяких деталей. А ріпакові столи ми взагалі експлуатуємо вже близько восьми років. За цей час, якщо і був якийсь ремонт, то зовсім незначний. Це дуже вигідне придбання, однак не лише завдяки міцності конструкції, а й через зменшення втрат врожаю. Коли ти косиш ріпаковим столом, то збираєш 98–99% врожаю. А от, якщо косити традиційним способом, то втрати становитимуть близько 30%, що суттєво впливає на економіку господарства.

Я переконався, що ця техніка доволі витривала. Бункер­перевантажувач відпрацював у нас два сезони, й до нього також немає ніяких зауважень. Взагалі це дуже корисна машина, за наявності якої комбайн досягає 100% продуктивності. Моє враження від техніки John Greaves над­позитивне.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ