Агромаркет

Чотири практичних поради, як стати міцнішим та убезпечитися від зазіхань земельних рейдерів і конкурентів

Стратегія захисту

Стратегія захисту

Чотири практичних поради агропідприємству, як стати міцнішим та убезпечитися від зазіхань земельних рейдерів і конкурентів  

Чи відомо вам, що за вами стежать? Рейдери ХХІ століття віртуозно вишукують слабкі місця господарства — в обліку земельного банку, в роботі з пайовиками, у взаємодії з місцевими громадами — й одного прекрасного дня гектарів в обробітку може суттєво поменшати. як кажуть, незчуєшся — і ти вже не «великий», а «малий»…  

На цьому можна було б поставити крапку, якби дієвих захисних інструментів не існувало. Утім, вони є, і, як уже пересвідчилися сотні українських агропідприємств, доволі таки прості в застосуванні. 

Разом із засновником і керівником компанії Feodal.Оnline Андрієм Дем’яновичем ми підготували чотири практичних поради охочим зміцнити власну стратегію захисту від земельних рейдерів і недобросовісних конкурентів. 

ПОРАДА 1: ТРИМАЙТЕ ОБСЯГ 

Ключовий елемент системи протидії земельним рейдерам — ефективне керування земельним банком. От тільки, якщо його облік ведеться «на папері», фермер ризикує зіштовхнутись з суттєвим відтоком земельного банку. 

Окрім ведення реєстру договорів, потрібно тримати на контролі інформацію щодо необхідності їх продовження, контролювати правильність і достовірність вказаних даних, наявність другого чи третього фото у паспорті, відповідність підписів, а також слідкувати за вчасною виплатою орендної платиі шукати порозуміння щодо переукладання договорів зі спадкоємцями померлих орендодавців чи з місцевою громадою. Втім, іваші потенційні конкуренти не дрімають: під прицілом кожен гектар, що «погано лежить». Тож найкраще рішення, що допоможе навести лад у ваших справах і впевнено «тримати обсяг», — постійний контроль земель у єдиній системі, наприклад Feodal.Land.  

ПОРАДА 2: ПРОВЕДІТЬ ЗЕМЕЛЬНИЙ АУДИТ 

Аби остаточно з’ясувати ситуацію, слід провести землевпорядний аудит земель всієї громади або тих адміністративних одиниць, у яких розташовано масиви підприємства. Усі отримані дані буде структуровано й візуалізовано на карті, а надалі контроль земельного банку відбуватиметься автоматизовано — без залучення сторонніх фахівців. Цифровий помічник аграрія або землевпорядника — система Feodal. Land — покаже, які з договорів ось-ось закінчаться і їх слід найближчим часом поновити, а також, де є упущення, з якими треба терміново давати раду.  

Розуміння хто де обробляє і отримання інформації про договори кожної земельної ділянки окремо

ПОРАДА 3: ПИЛЬНУЙТЕ СВОЇ МЕЖІ 

Контроль термінів дії договорів оренди та вчасна виплата орендної плати — далеко не все, на чому має бути зосереджена увага господаря. Треба ще й пильнувати свої межі (до слова, фахівці Feodal.Online оцифровують ваші масиви згідно супутникових даних). Безлад у цьому питанні, як свідчить практика, — прямий шлях до потенційних збитків. В системі Feodal.land, візуалізовано технічні втрати, тобто площі за які сплачується оренда але вони недообробляються (це може бути заліснення, заболоченість або ж просто нерозуміння своїх меж), а також ризики (це коли ви або ваш конкурент обробляєте земельні ділянки без договору оренди). Також це можуть бути польові дороги, або самозахоплення земель комунальної власності. Ризик перш за все у тому, що конкурент може зареєструвати на себе ділянки, які ви обробляєте у своїх масивах. Тому з цим потрібно невідкладно працювати і бути пильним. 

Динаміка закінчення договорів оренди по роках

Із відкриттям ринку землі, як відомо, конкуренція за земельні ділянки вийшла на новий рівень, тож моніторинг за межами власного земельного банку — справа обов’язкова, а не добровільна. І диджиталізовані інструменти Feodal.Land вам у поміч. Спитаєте, що треба моніторити? Передусім — мати чітке розуміння, коли спливають терміни закінчення договорів оренди у конкурентів. Важливо розуміти хто з них і які ділянки обробляє. Це може стати «козиром» для ваших подальших дій. Виявивши «чужі» землі у своїх масивах, ви матимете змогу здійснити автоматизовані обміни, а крім того — оперативно діяти, якщо йтиметься про спробу перейти вашу межу. 

Ділянки без договорів оренди

ПОРАДА 4: ШУКАЙТЕ НОВІ МОЖЛИВОСТІ 

Окрім ефективного контролю й обліку земельного банку та моніторингу масивів, що обробляють конкуренти, система Feodal.Land надає фермеру й інші можливості. Зокрема, перспективу розширення. Проведення аудиту й аналіз інформації з реєстрів дає змогу виявити ділянки без зареєстрованих договорів оренди. Як свідчить досвід компанії Feodal.Online — а це сотні проведених земельних аудитів по всій Україні — такої «вільної» землі у межах колишніх сільрад вистачає. Здебільшого це стосується тих паїв, чиї власники померли. Ще один варіант — розширення земельного банку на базі вже наявного — шляхом моніторингу динаміки закінчення договорів оренди товаровиробників. У системі є аналітика яка дозволяє побачити скільки ділянок закінчуються у конкурента, наприклад у 2023 році, і вивантажити витяги про них в Excel двома кліками мишки, і працювати з підписанням цих договорів. 

Подробиці про систему Feodal.land і керування земельним банком можете отримати за телефоном — 067 10 20 10 6, Євгенія

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ