Компанія «Верес» коригує технологію для протистояння засусі
Компанія «Верес» коригує технологію вирощування усіх культур для того, щоб протистояти засусі.
Про це AgroTimes розповів головний агроном ТОВ «Верес» Григорій Мовчан.
«Головний чинник у нашій зоні – це волога. Тому ми коригуємо технології вирощування усіх культур – озимої пшениці, соняшнику та кукурудзи», – розповів він.
По-перше, у підприємстві зменшили норму висіву усіх культур на 15–20% до попереднього сезону: замість 72 тис. насінин/га соняшнику та кукурудзи – 60 тис. насінин.
По-друге, змінили ширину міжрядь: озиму пшеницю сіють з міжряддям 30 см, 8 см і знову 30 см; половину площі соняшнику сіють з міжряддям 38 та 45 см.
По-третє, збільшили частку гібридів кукурудзи з меншим ФАО, а у виборі гібридів соняшнику віддають перевагу посухостійким.
За словами Григорія Мовчана, минулого засушливого року агропідприємство отримало по всіх культурах урожайність на 30–50% вищу, порівнюючи із сусідами: пшениця – 55,7 ц/га (у сусідів – 30 ц із «хвостиком»), ячмінь – 62,7, соняшник – 23,2, кукурудза – 45,9 ц/га.
«Нинішніх запасів вологи, нагромаджених завдяки снігам і весняним дощам, буде достатньо для оптимального засвоєння рослинами внесених добрив і отримання добрих урожаїв», – додав Григорій Мовчан.
Нагадаємо, мінімізація обробітку ґрунту в посуху підвищує ризик надходження в рослини свинцю.