Україна посіла четверте місце за обсягами поставок сільгосппродукції до ЄС
Згідно з доповіддю Єврокомісії, у січні-травні 2020 року Україна посіла четверте місце за обсягами поставок сільгосппродукції до ЄС із часткою 5,8%.
Про це повідомляється на Фейсбук-сторінці Українського клубу аграрного бізнесу.
«Є три ключові чинники виходу України в п’ятірку постачальників агропродукції до Європи: зона вільної торгівлі з ЄС, географічна близькість та ріст конкурентоспроможності нашої агропродукції. Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС почала діяти в 16-му році і за час дії дозволила повністю використовувати безмитні квоти на сільгосппродукцію, а також розширювати асортимент продуктів харчування, які ми експортуємо європейському споживачу. В наступному році стартує новий раунд перегляду умов цієї угоди і для українського агросектору є нові можливості на ринках збуту ЄС», – зазначив генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.
За його словами, географічна близькість забезпечує дешеву логістику української продукції до кінцевого споживача, а постійне вдосконалення технологій виробництва дозволяє створювати якісну і конкурентну продукцію.
Він також додав, що коронакриза найменше позначилась на агросекторі, оскільки уряди більшості країн розуміють наслідки порушення функціонування ланцюжків постачання продуктів харчування.
Разом з тим, експорт української сільгосппродукції до ЄС за вісім місяців цього року скоротився майже на 16%.