Експорт української сільгосппродукції до ЄС за вісім місяців цього року скоротився майже на 16%
Протягом січня-серпня цього року Україна експортувала до ЄС товарів сільгоспвиробництва на суму $3,95 млрд, що на 15,7% менше, ніж торік за аналогічний період ($4,69 млрд).
Про це свідчать дані Державної митної служби.
Разом з тим частка продукції агровиробництва в загальному вітчизняному експорті до країн ЄС дещо зросла – з 33,5 у 2019 році до 34% у 2020-му.
При цьому Україна наростила імпорт товарів вказаної категорії з ЄС на 15,3% – з $1,74 млрд у січні-серпні 2019 року до $2,01 млрд – 2020-го.
Найбільше за звітний період Україна поставляла до ЄС:
- Жири та олії тваринного або рослинного походження – на $1,25 млрд (+23,17% порівняно з аналогічним періодом минулого року);
- Зернові культури – на $1,17 млрд (-37%);
- Насіння і плоди олійних рослин – на $567,76 млн (-25,6%);
- Залишки і відходи харчової промисловості, готові корми для тварин – на $272,78 млн (-28%);
- Їстівні плоди та горіхи – на $100,75 млн (+2,5%).
З ЄС найбільше було імпортовано:
- Алкогольні і безалкогольні напої – на $216,06 млн (+13%);
- Різні харчові продукти – на $208,18 млн (+6,3%);
- Молоко та молочні продукти, яйця – на $185,97 млн (+112,5%);
- Залишки і відходи харчової промисловості, готові корми для тварин – на $150,28 млн (+22,8%);
- Какао та продукти з нього – $129,88 млн (+31,3).